1. Home
  2. Video
  3. Škoda Superb iV i VW Passat GTE pali na testu „severni jelen“! (VIDEO)
Škoda Superb iV i VW Passat GTE pali na testu „severni jelen“! (VIDEO)
15

Škoda Superb iV i VW Passat GTE pali na testu „severni jelen“! (VIDEO)

16.69K
15
Podelite sa prijateljima:

Češki i nemački hibridni modeli pokazali su se veoma loše na testu nagle promene pravca poznatijem kao „severni jelen“. 

Većina je upoznata sa tradicijom ovog ispita za automobile. Poreklo vodi iz Skandinavije, gde je i danas česta pojava da se na drumu pojave velike životinje poput losa ili irvasa, pa je potrebno pribeći manevru izbegavanja istih.

Škoda Superb iV u karavanskom izdanju imala je problema već pri 70 km/h, no vozač se prilagodio te je u sledećem pokušaju uspeo da održi automobil u zadatim granicama. No, na 72 km/h Superb više nije u stanju da savlada uspešno prepreke. Kao referenca dati su Mercedes C klase i Peugeot 508, koji su daleko bolje prošli na testu. Očigledno je da je najveća boljka Superba u hibridnom izdanju njegova velika masa.

Čini se da je za nijansu bolji od češkog rođaka bio VW Passat GTE. Takođe u karavanskom izdanju, očito je da muči istu brigu zbog hibridnog pogonskog sklopa kao i Škodin model. Vidimo velike probleme vozača da održi vozilo u zadatoj trasi.

Nedaće počinju takođe već na 70 km/h, dok je na 72 km/h vozilo potpuno van kontrole. Kao reference su takođe prikazani rezultati Mercedesa C klase i Peugeota 508 koji naspram hibridnog dvojca VW grupacije izgledaju kao pravi rasni sportski automobili.

AutoRepublika 

(16693)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

P508 leži kao pegla.

Balkanboj

Test nije urađen kvalitetno. Da su stavili u gepek par gajbi paradajza ili lubenica pa da se kaže kako je test bio objektivan.

Btw, da li je neko testirao vozila sa putnim opterećenjem. Znači, jedno 60 kila u gepeku i po 75kg na sedištima (simulacija putnika).
Davno je bio neki uporedni test gde je učestvovao BMW serije 5 (e39) za koji je razlika u ponašanju između praznog (samo vozač) i punog bila neznatna.

Za vag braću ovaj test je prilično tužan rezultat.

D_C

Koliko znam ovi (Teknikens Värld) testiraju upravo sa punim opterecenjem.
‘Za vag braću ovaj test je prilično tužan rezultat.’ – Podatak da Qashqai ili Opel Omega sa pocetka dve hiljaditih prolaze ovaj test bolje od mnogih automobila visokih performansi tipa McLaren, razni Porsche 911 ili Nissan GTR meni kazu sve sto zelim da znam o znacaju ovog testa, pri cemu ne dovodim u pitanje verodostojnost onoga sto konkretno radi ovaj casopis, koji je test i izmislio.

Balkanboj

Ako su testovi pod opterećenjem to može objasniti onoliko zanošenje zadnjeg kraja pri testu, ono kod Superba je baš bilo loše. Što se tiče testova automobila visokih preformansi ne mogu iznositi nikakve tvrdnje jer ih nisam posedovao/vozio. Ono raznolikog voznog parka kod mene je bilo podvrgnuto raznim torturama pa sam im znao limite u vožnji. Znam od ranije njihove testove Jeep-a, Highlandera i RAV4 koji su pokazali prave sposobnosti tih vozila. Treba prikazati vozačima šta se može desiti u stvarnim vozačkim uslovima, i da treba biti pažljiv jer nekad ESP/DSC (kako ko zove svoje sisteme) nisu u stanju ostaviti vozilo… Pročitaj više »

Bungi

U većini slučajeva vozač i ne uspije da izbjegne losa, udari u njega, tijelo ogromne životinje preleti preko haube, smrska vjetrobransko staklo, „A“ stubove i ubije vozača.Zato su Saab a zatim i Volvo ugradili ojačenje okvira vjetrobranskog stakla,skriveni rolbar koji može da izdrži udar životinje.Milslim da bi za Euro NCAP korisnije bilo da test izbjegavanja „sjevernog jelena“ zamijene testom udara „sjevernog jelena“.

Матори

Moj stric je negde osamdesetih godina prošlog veka sproveo test sremske krave u P504 bez pokušaja zaobilaženja, a pri brzini od bar 100 km/h. I suvozač i on su prošli sa nekoliko posekotina, ali nažalost krava nije preživela.

moron

🙂
Za naziv testa.

Igor

Ja sam sa škodom udario vucijaka. Brzina 120km/h, noc i kisa. Nema tu izbegavanja. Podvuko se ispod haube. Polomio oba hladnjaka i pokidao ventilatore. Iscurela tecnost za hladjenje i kraj

moron

Moj drugar je fabiom prethodne generacije udario psa.
Nema šta nije polomio, pa i konektore katalizatora.
Šteta je bila skoro 2.000 evra.

Don

Fijasko

NisamBot

Najjača mi je referenca Mercedes C klase koji je kraći 16cm. Oni se mogu samo cenovno porediti.

Zoca

Najsmesnije je kad vozila u grupaciji (nije samo VW grupacija ima jos ….)svi padnu na istoj stvari ,kao „prepisivaci“.

kola

zasto je potrebno ovolku limuzinu karavan ovako ganjati kroz cunjeve i sta ocekivati. dali je negde proban na slicnom testu najprodavaniji auto u americu ford f 150 posto se i on koristi isto po gradu i autoputu a jelena i irvasa ima na aljasci bas mnogo pa sto se to vozilo ne izvgne ruglu zbog neuspeha. kolko vidim niko se uopste nije setio da proba to kamionce na mose testu a dalje da ne pricam uopste. ne to nesme niko testirati ni objaviti ja bi reko al zato ajmo se smejati nemackom karavanu evo japanske sprave se zamalo prevrcu https://youtu.be/VtQ24W_lamY… Pročitaj više »

Don

Fijasko

Renault Terminator

Klasika kada je u pitanju VW grupacija..upravljivost ocajna,kao i sve ostalo.