1. Home
  2. Vesti
  3. Golf softverom zarazio celu porodicu kompaktnih modela iz grupacije
Golf softverom zarazio celu porodicu kompaktnih modela iz grupacije
4

Golf softverom zarazio celu porodicu kompaktnih modela iz grupacije

2.03K
4
Podelite sa prijateljima:

Jesmo prokleti! Kada god neka muka snađe Volkswagen, ma koliko želeli da potisnemo negativna osećanja izazvana brojnim nemoralnim delima iz prošlosti konglomerata, ipak osetimo mrvicu satisfakcije, što je osećaj koji se na srpskom jeziku izgovara kao „Božija pravda“. Nedavani događaji, koji se ređaju kao na traci, nam daju uvid u to, koliko je u stvari kompleksno i teško pratiti savremene tokove u automobilskoj industriji i sve to činiti savršeno, to jest bez ozbiljnije greške.

Pre nekoliko dana je odjeknula vest o obustavi isporuka novog Golfa jer je odeljenje interne kontrole proizvođača iz Volfsburga identifikovalo softverski problem koji „diskredituje“ pravilan rad sistema vozačke asistencije, koji se aktivira i koristi za potrebe telefonskog, zapravo elektronskog dozivanja nadležnih službi (policije i hitne pomoći). Kako je ovaj sistem (e-Call) obavezan deo serijske opreme svakog novog automobila koji se prodaje na teritoriji Evropske unije već duže od dve godine, tako su isporuke morale biti suspendovane do otklanjanja najnovijeg „kamenčića u cipeli Volkswagena“.

Kao šlag na bitter lemon tortu nemačke kompanije stiže spoznaja da je ova sekiracija usledila nakon ozbiljnijih (opet softverskih) poteškoća s električnim hedžbekom, prvencem iz porodice ID, i verovatnim, mada demantovanim, odlaganjem početka prodaje, inicijalno zakazanog za sledeći mesec.

Pošto zlo nikada ne ide samo, to jest pošto predsednika Srbije retko viđamo bez društva ostalih pripadnika kriminalnog klana, sada sledi i logična vest koja se nadovezuje na prethodnu. Identičnim problemom su pogođeni i ostali kompakti Volkswagen grupe. Radi se, dakle o sledećim vozilima: Golf, Audi A3, Seat Leon, Škoda Octavia, pa i sam ID.3. O obustavi isporuka Octavije smo takođe pisali, a ovom prilikom listi dodajemo i Seatov Leon.

Iako nam je, u ekonomskom smislu, jasna logika optimizacije proizvodnih rashoda i deljenja troškova razvoja komponenti i sistema, opet kao automobilski entuzijasti ne možemo da se otmemo utisku svevišnje kompenzacije i ponovo osetimo delić pomenute „Božije pravde“, povodom apsolutnog i flagrantnog nedostatka autentičnosti. Ovo je momenat da se plati ceh filozofiji grupe u kojoj se skoro identičan automobil proizvodi i prodaje pod „bezbroj“ marki i s neopravdano drastično različitim cenama.

AutoRepublika

(2033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Samo da ne zaraze Ducati.😷

Don

Hhehe

moron

Šta ti je serijska proizvodnja.

kola

to je u vw ubacio trojanca tesla mask cija da dorade dizelgejt nameru unistenja vw