1. Home
  2. Vesti
  3. Geely debituje s prestižnim hedžbekom
Geely debituje s prestižnim hedžbekom
0

Geely debituje s prestižnim hedžbekom

322
0
Podelite sa prijateljima:

Geely Holding je pre oko godinu dana osnovao zavisno društvo Geometry. Želja osnivača je bila da se pod istoimenom markom tržištu ponude relatvino skupocena i napredna električna vozila. Prvorođenče marke je bio sedan srednje veličine koji je poneo naziv Geometry A, uz zamisao razvojnog tima da se njegovim debijem, na tržištu naudi američkom hedžbeku Tesla Model 3. Tokom prvih devet meseci prodaje ovog vozila na matičnom tržištu, isporučeno je 13 hiljada primeraka.

Geometry A

Pred nama je u ovom trenutku drugi model marke. Sada se radi o jednom hedžbeku, s tim da će ovaj pulen nastaviti abecedni niz, uz ostavljanje mesta za jedan međumodel. Dame i gospodo: Geometry C.

Sudeći po izgledu dva prvenca marke Geometry, modeli A i C veoma liče jedan na drugi, ali se ovde radi o optičkom prividu, s obzirom na činjenicu da ne postoje dva deljena panela na karoseriji. Hedžbek poseduje različite bočne elemente izrađene od plastike, hauba je takođe specifična, baš kao i prednji odbojnik. Na prednjim prozorima postoje fiksne sekcije dok su i retrovizori postavljeni na držače.

Razvojni tim „raste kao kvasac“ kada se povede reč o aerodinamičkim peroformansama noviteta, iako je ovde hedžbek nešto bleđi od prvopredstavljene limuzine. Prevedeno na cifre, Cd koeficijent novajlije iznosi 0,273 (spram 0,2375 kod modela Geometry A). Svoj doprinos odlično obuzdanom otporu koji prilikom kretanja generiše vazduh, daju i sklopive ručice za otvaranje vrata, baš kao i optimizovani prednji branik.

Međuosovinski razmak je identičan kod limuzine i hedžbeka i iznosi 2.700 milimetara. U smislu veličine karoserije, uostalom kao i konfiguracije iste, novajlija pripada Golf klasi. Otuda valjda i potiče sufiks „C“, aludirajući na tu gabaritnu klasu. Dakle, ovaj Geometry je 4.432 milimetara dug, širok je 1.833 mm, dok u visinu doseže celih 1.560 milimetara.

Matriks farovi sadrže 80 LED sijalica, dok zadnje signalne grupacije, a u šta uključujemo i svetlosnu traku celom širinom vozila, inkorporiraju 216 dioda. Od opreme, izdvajamo sistem kamera koji omogućava pun prikaz zbivanja oko električnog četvorotočkaša, baš kao i adaptivni tempomat.

Ako kažemo da Geometry A pokreće električni motor koji isporučuje 163 konjskih snaga uz 250 njutn metara obrtnog momenta, onda moramo da naglasimo da je Geometry C po ovom pitanju solidniji. Hedžbek se kreće zahvaljujući moći od 204 „grla“ i 310 Nm obrtnog momenta koje nudi njegov elektromotor.

Strujni agregat je montiran na prednjoj osovini. Prva dva modela se razlikuju i po ugrađenom baterijskom pakovanju, ali njihov kapacitet još uvek nije obnarodovan od strane proizvođača. Domet između dve dopune, im je oko 550 kilometara, ali po prilično beskorisnom NEDC protokolu. Baterije montirane na sedanu, poseduju nešto skormnije specifikacije, pa uprkos manjoj snazi (potrošnji) agregata, one nude autonomiju, po istim (NEDC) pravilima „igre“, od svega 410 do 500 kilometara.

Iako ni fotografije unutrašnjosti vozila još uvek nisu postale javno pitanje, pretpostavlja se da će ona biti skoro pa identična s putničkom kabinom limuzine Geometry A.

Geometry C istrčava na teren u julu. Nastupa s višom cenom u odnosu na prvenac marke, pa će se prodatavati za 17 hiljada američkih dolara, i to uz odbitak subvencija koje nudi kineska država. Nema reči o planovima eventualnog izvoza. Ipak, uprkos tome, nije loše sagledati šta se sve u svetu nudi.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments