1. Home
  2. Vesti
  3. Uništena najveća privatna kolekcija i muzej Pontiaca Fiero
Uništena najveća privatna kolekcija i muzej Pontiaca Fiero
4

Uništena najveća privatna kolekcija i muzej Pontiaca Fiero

346
4
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste pratili svetske medije poslednjih dana onda ste sigurno čuli vest da se u američkoj saveznoj državi Mičigen desila velika poplava, uzrokovana popuštanjem dve zastarele brane. Dok jedni slave i tvrde da „Bog kažnjava Amerikance za svetska zlodela“, a drugi tuguju za ljudskim žrtvama, za nas ljubitelje automobila ova vest je bitna iz jednog drugog razloga. Naime, u gradu Midlend, s populacijom od 41.000 stanovnika, se nalazila najveća privatna kolekcija i muzej čuvenog sportiste iz osamdesetih godina prošlog veka Pontiaca Fiero.


Da ne mislite da se radi i osobi, ovaj automobil se proizvodio samo pet godina (1984.-1988.) i u tom periodu pronašao oko 370.000 kupaca. Dok su u ponudi bile i opcije sa četiri cilindra i automatskom transmisijom, najpoželjniji model je onaj s V6 motorom i petostepenim manuelnim menjačem.

Popularni dvosed je pružao i centralno postavljeni agregat i pogon na zadnje točkove, čime se smatrao idealnim pristupačnim sportistom u svoje vreme. Danas se često koristi kao baza za dalje prerade na neki od Ferrarijevih modela zahvaljujući svojim egzotičnim linijama.

Ali vratimo se našoj priči i lokaciji na kojoj je živeo čovek po imenu Tim Evans. Njegov hobi, a samim tim i posao, je bio restauracija i popravke Fiera, pa je tokom godine osnovao i muzej pod imenom „Fieros Forever Michigan“ („Fiero zauvek u Mičigenu“).

Nepoznato je koliko se primeraka nalazilo u kolekciji, ali starije slike pokazuju poveći broj „raščupanih“ modela za delove, kao i one restaurirane. Evans je izjavio za sajt „The Drive“ da je uspeo da spasi 12 primeraka pre nego što je poplava stigla do njegovog imanja. On je jedan od oko 10.000 građana Midlenda koji su ostali bez svog doma, a stara brana je izgrađena još 1924. godine i pre dve godine je pala na inspekciji. Od tada su urađeni veliki planovi da se obnovi, ali do toga nije došlo.

Kako Evans kaže, u ranim jutarnjim časovima kobnog 20. maja je čuo vest o evakuaciji, pa je pokušao da spasi šta se spasiti može. Među retkim izgubljenim primercima je takozvani „pace car“ iz 1984. godine koji je predvodio bolide na čuvenoj trci Indianapolis 500. On se narednog meseca trebao naći na aukciji zajedno sa još nekoliko primeraka.

Evans je posedovao i četiri „kit“ modela sa ciljem da se napravi „lažni“ Lamborghini Countach na bazi Fiera kao i dva prototip modela – kabriolet i primerak s preko 400 konjskih snaga koji je modifikovala čuvena tjuning kuća Cosworth. Pored automobila, Fieros Forever Michigan se mogao pohvaliti i sa velikim brojem originalnih delova.

 

Za kraj Evans dodaje da još uvek nije imao priliku da proceni štetu i odluči šta je naredni korak. U većini naših priča sa bogatim brojem slika obično bismo rekli „uživajte u galeriji“, ali ovom prilikom, teško da će neko uživati u potopljenim klasičnim vozilima…

AutoRepublika

(346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Tužno, za gubitak automobila, ali cenim da ima valjanih osnova i velike šanse za finansijsku odštetu…

Yankee

Moj jedan drugar u srednjoj skoli je imao Fiero. Doduse bio je obicni 2.5-litarski model sa 90 ks, ali je imao manuelni menjac. Jako zabavan za voznju jer je imao centralno postavljen motor i zadnju vucu, ali se secam da ga je leti bilo prakticno nemoguce voziti jer je emitovao gomilu toplote koja bi udarala u ledja. Bio je stariji model, barem 15-ak godina star.

D_C

Ako hocemo da budemo sarkasticni, mogli bi reci da je za prave ljubitelje automobila svaki unisteni Pontiac Fiero zapravo dobra vest. Auto koji je imao lose performanse i drzanje na putu, nekvalitetno sklopljen i kvarljiv a uz sve to je uspeo da nabaci i reputaciju ne bas bezbednog i lako zapaljivog. Jedina pozitivna karakteristika, ukoliko se moze definisati tako, je da je zahvaljujuci svojim plasticnim panelima bio odlicno resenje za razne modifikacije pa je sluzio za proizvodnju jeftinih kopija raznoraznih Ferarri-ja, Lamborghini-ja i slicnih.

Yankee

Vecina problema je uklonjena kada je debitovao 1988. model, mada je do tada vec odluka pala da se Fiero ugasi. Tipicno za GM – predstave problematican auto, provedu vreme da ga usavrse i onda kad to konacno urade – ugase ga, i predstave novi model gde krenu opet ceo ciklus iz pocetka.