1. Home
  2. Vesti
  3. Geely GE11 je dobio ime Jihe A i spreman je za tržišni nastup
Geely GE11 je dobio ime Jihe A i spreman je za tržišni nastup
0

Geely GE11 je dobio ime Jihe A i spreman je za tržišni nastup

208
0
Podelite sa prijateljima:

Čisto električni sedan iz Kine je do ovog trenutka u javnosti bio poznat pod radnim nazivom Geely GE11, ali je kompanija sada donela odluku koji će finalni naziv nova limuzina poneti. Na matičnom tržištu novitet će se prodavati pod imenom Geely Jihe A.

Kada se reč “Jihe” prevede sa kineskog na naš jezik, ona dobija potpuni smisao – “geometrija”. Proizvođač svakako ne može da računa da će tu poruku razumeti potencijalni kupci mimo matičnog tržišta. Zato je simbol „A“ univerzalan, a označava da se radi o prvom električnom modelu unutar game.

Geely je pozicionirao svoj model kao pristupačnu alternativu Teslinom Modelu 3. Jihe A je po gabaritima “pobedio” klasične predstavnike C segmenta: dug je 4.736 milimetara, širok 1.804 mm, dok je visina 1.503 milimetara. Međuosovinski razmak je na gornjoj granici za vozila iz segmenta i iznosi 2.700 milimetara.

Inženjeri koji su radili na razvoju električnog sedana su se baš potrudili na polju aerodinamike. Poklopac motora je postavljen nisko, redizajnirane su felne izrađene od lake legure a ručice za otvaranje vrata su pokretne, odnosno uvlače se u panele vrata. Sve modifikacije koje su učinjene, dale su svoj doprinos da indeks otpora vazduha padne na odličnu vrednost: Cx – 0,2375, što je ipak nešto lošiji rezultat od Tesline “trojke” (0,23).

U enterijeru, Geely Jihe A poseduje vodoravno postavljen ekran multimedijalnog sistema osetljiv na dodir dijagonale 12,3 inča, što je opet inferiorno u odnosu na američkog takmaca (15 inča). Pored toga, prisutan je još jedan manji displej dijagonale 4,2 inča, koji je pozicioniran ispred vozača a prikazuje najvažnije informacije od značaja.

Na centralnom tunelu stoji naziv marke E-Touch koje je zapravo taster prerušen u trim enterijera. Kada motor nije “startovan”, znak ključeva za start neće biti prikazan na centralnom tunelu.

Sedišta su presvučena specijalno impregniranom tkaninom koja je otporna na vlagu. Ambijentalno osvetljenje poseduje sedam nijansi boja koje reflektuje uz deset nivoa intenziteta svetlosti koju pruža. Nalik Teslinom Modelu 3, kineska limuzina ima velike staklene površine poput panoramskog korva. Deo standardne opreme čini i adaptivni tempomat.

Sve do momenta poređenja pogonskih sklopova, reference ka Teslinom kandidatu imaju smisla. Jihe A je po ovom pitanju daleko od Modela 3. Točkove prednje osovine pokreće elektromotor snage 163 “konja” uz 250 Nm obrtnog momenta, dok je maksimalna brzina 150 km/h. Za ubrzanje do “stotke”, limuzina potroši 8,8 sekundi.

Sedans će kupcima biti ponuđen u dve verzije, koje će se razlikovati po kapacitetu baterijske jedinice. Osnovna varijanta koristi baterije snage 51,9 kW/h što omogućava domet sa jednim punjenjem od 410 kilometara, mereno kriterijumima definisanim u starom NEDC ciklusu. Uz veće pakovanje baterija, kapacitet raste na 61,9 kW/h što omogućava autonomiju od celih 500 kilometara. Pri tome treba još dodati da se na zadnjem kraju vozila nalazi prosto rešenje – polukrutra osovina.

Knjiga narudžbi za Geely Jihe A se otvara u sredu, 20. marta, dok će se vozilo naći u izložbeno-prodajnim salonima do polovine godine. Maloprodajna cena limuzine, nakon ukalkulisanih izdašnih subvencija kineske države, iznosi 30 hiljada američkih dolara, što je dvostruko niža cena od američkog konkurenta na lokalnom tržištu.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments