1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Poslednji trzaj Pontiaca
AR pijaca klasika: Poslednji trzaj Pontiaca

AR pijaca klasika: Poslednji trzaj Pontiaca

1.60K
2
Podelite sa prijateljima:

Još malo pa će proći trinaest godina od kako je Pontiac eliminisan iz ponude General Motorsa. Nekadašnja divizija visokih performansi unutar najvećeg američkog proizvođača je prolazila kroz ne baš slavan period tokom svoje poslednje decenije postojanja i uglavnom je predstavljala prepakovani Chevrolet.

U takvim uslovima nekadašnja strategija General Motorsa više nije mogla da funkcioniše, i mnogo jeftinije se pokazalo dodati malo više opreme na Chevrolet nego prodavati Pontiac kao zaseban brend. Ali, pred sam kraj je debitovao jedan model koji je podsetio na slavne dane kompanije, iako zapravo i nije bio čistokrvni Jenki.


Njegovo ime je G8 i nastao je kao odgovor brenda na popularnost vozila kao što su Dodge Charger i Chrysler 300. G8 je zapravo bio australijski model Holden Commodore i bio je deo ponude samo 2008. i 2009. godine. Nije ostvario veliki komercijalni uspeh pošto je pronašao tek 38.159 kupaca tokom spomenute dve godine, ali je baš zbog malih brojeva proizvodnje danas veoma popularan među kolekcionarima. Štaviše, mnogi ga vide kao „poslednjeg Mohikanca“ pošto je poslednji poželjni model Pontiaca.

Iako se G8 mogao kupiti i sa 3,6-litarskim benzincem sa šest cilindara i 256 konjskih snaga, konfiguracija koju svi žele jeste ona sa 6,0-litarskim agregatom sa osam cilindara.

Ugrađivao se u mnoge modele General Motorsa, a u ovom slučaju je razvijao 361 konjsku snagu. Izbor menjača je obuhvatao manuelni, ali i automatski sa po šest stepeni prenosa, a pogon je svakako bio na zadnje točkove. Uparen sa ovim V8 motorom, G8 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,2 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 226 km/h.

Pontiac će kasnije da ponudi još moćniji 6,2-litarski benzinac sa 402 „grla“. Limuzina je koštala od 28.250 američkih dolara (današnjih 39.614 „zelembaća“) za bazni V6 model, pa sve do 37.610 „zelembaća“ (današnjih 52.739 dolara) za ovaj poslednje navedeni.

Primerak iz današnje priče je iz 2009. godine i trenutno se nalazi u gradu Ovensboro unutar američke savezne države Kentaki. Opremljen je 6,0-litarskim motorom i automatskim menjačem, a do sada je prešao nešto manje od 200 hiljada kilometara.

G8 je u svoje vreme bio bogato opremljen automobil, sa nezavisnim ogibljenjem, 19-inčnim felnama, kožnim sedištiima, automatskom klimom i sa još mnogo toga.


Desetodnevna aukcija je donela 37 ponuda, a najviša od njih je iznosila 18.001 američki dolar.

Zoran Tomasović

(1601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo kratko: sve je tu osim dobrog americkog dizajna! Skini mu oznake i niko zivi nece znati koji je ovo auto i sa kog kraja sveta potice.

Bungi

Udrobilo ga je više bezličnih stilova, Bože pomozi.Sa boka nešto između Opel Insignije 1, BMW 5 i Volvoa.Pozadi lampe „a la“ Saab 9-3, napred samo maska „ubjeđuje“ zbunjene vozače da je u pitanju Pontiak.U unutrašnjosti bezlični stil Ševrole…?Pininfarina bi od ove platforme i luksuznih materijala napravio auto koga bi se postidjeo i Maserati.