1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. „Big Oly“ postaje najskuplji klasični terenac
„Big Oly“ postaje najskuplji klasični terenac

„Big Oly“ postaje najskuplji klasični terenac

353
1
Podelite sa prijateljima:

Ako je jedan automobilski model dobio mnogo pažnje tokom prethodnih nekoliko godina, to je svakako Ford Bronco. Najavljen je još pre tri godine i još uvek čekamo da prvi serijski primerak siđe na proizvodne trake, a za tako nešto je kriva epidemija novog virusa korone i problemi sa dobavljačima.

Ali, i dalje ne može da prođe neki značajniji period da neko ne priča o njemu, a na gotovo svim automobilskim portalima je osvanula vest da će najpoznatiji Bronco u istoriji uskoro promeniti vlasnika. Reč je o modelu iz 1970. godine pod nadimkom „Big Oly“ („Veliki Oli“) koji pripada nekadašnjem asu Parneliju Džounsu.


Kao što nam je poznato, Ford je tokom šezdesetih godina prošlog veka bio veoma aktivan u profesionalnom auto-moto sportu, a pobedio je i osvojio svako takmičenje na kom je učestvovao. Svima su nam sigurno najpoznatiji uspesi na LeMansu, Formuli 1, kao i na reliju, ali istovremeno pokoreni su i neki „lokalni“ šampionati, oni koji su se održavali na domaćem kontinentu, kao što su NASCAR, SCCA i Indy.

Kako se period šezdesetih godina prošlog veka približavao kraju, tako je i terensko trkanje postajalo sve popularnije, što je ujedno bio i glavni razlog zašto je Bronco debitovao u serijskom izdanju 1966. godine. Odluka je pala da se tim oproba i na trci Baja 1000 koja se vozila u istoimenoj pustinji Meksika, koja uz čuveni reli Pariz-Dakar važi za jednu od najzahtevnijih terenskih trka na svetu.

 

Kompanija je razvila poseban primerak, koji možda ne liči na serijski model, ali je potrebno spomenuti da je svaki deo na njemu bio dostupan preko kataloga divizije za performanse Ford Racing. Takvi delovi možda nisu bili namenjeni konkretno za ovog terenca, ali je svako mogao da ga napravi, tako što će naručiti delove preko Forda.

To se odnosi na školjku razvijenu od laganih materijala, šasiju, kočnice i ogibljenje iz serije Trans Am, dok je V8 motor radne zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) sa 390 konjskih snaga, bio identičan onom koji je silazio s proizvodne trake.


Za vozača je izabran spomenuti Džouns koji je već imao dugogodišnjo iskustvo u raznim šampionatima i proglašen je kao dostojan ulaska u Kuću slavnih u čak 20 takmičenja.

Iako nije uspeo u prvom pokušaju zbog mehaničkog kvara, „Big Oly“ se prošetao kroz cilj 1971. i 1972. godine. Pritom je oborio rekord s postignutim vremenom od 14 sati i 59 minuta, a nastaviće da se takmiči sve do 1975. godine.

Za razliku od većine trkačkih vozila koji budu preprodata kada im istekne karijera, „Big Oly“ je ostao u rukama Džounsa i u njegovom vlasništvu se nalazi do današnjeg dana. Džouns inače danas ima 87 godine i još uvek je aktivan u svetu auto-moto sporta, mada se sada više bavi vođenjem firme za proizvodnju delova visokih performansi.

Očigledno je odlučio da je vreme da neko drugi uživa u Broncu, pa će se pojaviti na aukciji u organizaciji čuvene kuće Mecum koja će biti održana sredinom maja.

Američki mediji već sada nagađaju da će postati prvi klasični terenac za koji će novi vlasnik morati da izdvoji više od milion dolara. Ako se to desi, nema sumnje da će svi automobilski portali biti puni priča o Broncu… Ponovo!

AutoRepublika

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Prodat za $1.870.000.