1. Home
  2. Vesti
  3. FCA se zahvaljujući Tesli ne boji kazni za flotnu emisiju štetnih gasova
FCA se zahvaljujući Tesli ne boji kazni za flotnu emisiju štetnih gasova
9

FCA se zahvaljujući Tesli ne boji kazni za flotnu emisiju štetnih gasova

344
9
Podelite sa prijateljima:

Sporazum Tesle i FCA u vezi sa CO2 emisijom u Evropi donela je boljitak za obe kompanije. 

FCA se tako spasila sigurnih drakonskih finanijskih penala koje bi im priredila Evropska komisija, dok je Tesla za ovaj sporazum dobio 1,8 milijardi evra, što je bila ogromna finansijska injekcija za američku marku.

Britanski portal AutoTrader čak navodi da je ovaj sporazum bio spas za dve italijanske marke – Maserati i Alfa Romeo. Ostrvski novinari ističu da modeli ova dva brenda emituju značajno više CO2 od ostatka vozila ove italijansko-američke alijanse u Evropi.

Ovo se da pripisati činjenici da prvo, pomenuti brendovi poseduju niz sportskih automobila koji nisu naročito štedljivi po pitanju emisije štetnih gasova, i drugo da je prosečna masa modela Maseratija i Alfe mnogo veća od proseka koji recimo ima Fiat.

Da nije došlo do sporazuma sa Teslom, FCA bi bila primorana da reaguje i ukloni neke od modela pomenutih marki sa tržišta. Imajući u vidu u kakvom se lošem stanju nalaze oba proizvođača, to bi praktično značilo i neminovnu propast.

Osim toga, FCA ispituje potencijalnu saradnju i u drugim oblastima sa Teslom, pre svega u vezi sa preuzimanjem napredne tehnologije autopilota, ali i potencijalno korišćenje Teslinih pogonskih sklopova i baterija. Ostaje da se vidi da li će i PSA grupacija biti zainteresovana za ovu saradnju.

AutoRepublika 

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

FCA mora da daje novac ili po kazni EU ili nešto manje Tesli čime možda kupuju vreme ali i pomažu Tesli da nesmetano funkcioniše i još više „poleti“ u odnosu na druge proizvođače, pa i u odnosu na FCA, što i nije neko rešenje odnosno gube u svakom slučaju. Pametnije bi bilo da kupuju od Tesle tehnologiju EV (pogon i baterije) i plasiraju performantna električna vozila ali sa svojim odličnim dizajnerskim i mehaničkim rešenjima i time se priključe „električnoj utakmici“ konkuretnim proizvodima. Problem je što do sada nisam čuo da je Tesla motors nekom proizvođaču prodavala tehnologiju, čak ni baterije.

kola

fca kako okrenes daje pare americi. amerika neka vidi koliko purnjaju njihovi krsevi i da ostavi evropu na miru

BojanNeki

FCA je italijansko-američka korporacija.

igi

Svi Teslini patenti su free – All Our Patent Are Belong To You, Elon Musk, CEO June 12, 2014

BojanNeki

Mislio sam na gotove poluproizvode ili proizvode. Motore, baterije…

BojanNeki

FCA je krenula stopama Tesla motorsa odnosno ulaze u potpuno novo polje balansiranja energetskog sistema mobilnim automobilskim baterijama. Princip je da se automobili (sa baterijama) ne koriste većinom dana, čak i 80-90%, te da za to vreme priključen automobil na mrežu se puni i prazni u zavisnosti od potrebe mreže te da donosi zaradu vlasniku odnosno proizvođaču vozila. Tesla je čak razvila Autobidder aplikaciju koja će automatski da trguje strujom, kupuje jeftinu struju i puni automobil, prodaje automatski po višoj ceni i vraća struju u el. mrežu. Nagađa se da bi zbog toga Teslini automobili (a možda i FCA) mogli… Pročitaj više »

BojanNeki

Teslin ulazak u sferu proizvođača i trgovaca električnom energijom donosi revoluciju u načinu korišćenja automobila odnosno ceni istog. Kupovina takvog vozila će verovatno biti bez baterije gde će kompanija te baterije koristiti kao resurs na osnovu koga će „peglati“ opterećenje el. energetskog sistema i na taj način zarađivati. Za to vreme kupac će doći do jako jeftinog vozila koje će po ugovoru morati da drži na punjaču određen broj sati mesečno odnosno kada ga ne koristi. FCA pilot projekat liči na ovo ali nije jasno koliko će im trebati vremena da to puste u pogon niti odakle im tolike baterije… Pročitaj više »

Zoca

Znaci za Teslu nema bojazni…

BojanNeki

Odavno je tako sem za glasila VW grupe, CNN i sl. globalističke kanale propagande, one koji su pod uticajem istih i oni koji nisu upoznati sa svim sferama u kojima deluje Tesla motors.