1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Panda najprodavaniji automobil u Italiji
Fiat Panda najprodavaniji automobil u Italiji
5

Fiat Panda najprodavaniji automobil u Italiji

1.06K
5
Podelite sa prijateljima:

FCA alijansa, odnosno pre svega Fiat i Alfa Romeo ubeležili su značajan pad prodaje u Italiji. 

Najprodavaniji automobil na Apeninskom poluostrvu u prvih šest meseci ove godine jeste Fiat Panda koja je stigla do 79.979 kupaca. Na taj način Panda je postala ubedljivo najpopularniji automobil u Italiji.

Fiatov adut u A segmentu ostvario je rast prodaje od 19% u odnosu na isti period protekle godine. Tržišni udeo Pande je 7%, dok je udeo u prodaji u A klasi čak 44%!

Iza Pande je još jedan automobil iz FCA alijanse ali i A segmenta – Lancia Ypsilon. Lancijin model je prodat u 34.000 primeraka uz rast prodaje od 27%. Valja naglasiti da je Lancia brend koji je danas prisutan samo u Italiji.

Treće mesto drži Renault Clio sa 28.000 prodatih jedinica, potom sledi Dacia Duster (24.000) uz ogroman rast prodaje od čak 64%. Na petoj poziciji je Citroen C3 sa nešto manje od 24.000 isporučenih primeraka.

Fiat je praktično doživeo kolaps u Italiji u prvih pola godine, izuzimajući Pandu. Model 500 je prodat u nešto više od 21.000 primeraka uz pad prodaje od 19% u odnosu na isti period protekle godine. Šumadijski 500L je stigao do 20.000 isporučenih jedinica (-20%), dok se za Tipo odlučilo 11.000 kupaca (-40%).

Dakle, dramatični podaci za Fiat koji sem Pande nema svetlu tačku za ovaj period na domaćem tržištu.

AutoRepublika 

(1062)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Potop“ u najavi … Nisu Žabari baš neke „patriote“ u ova teška vremena za njihovu auto industriju.

Kristian

Ti kao znas?

126P

Bilo bi interesantno izračunati prosečnu starost svih modela koji čine aktuelnu gamu Fiata. Ima li iko stariji portfolio?

SuperBee

Upravo sam to izračunao. Računao sam sve modele, putničke i komercijalne, kao i godinu njihovog predstavljanja (fejslift verzije nisu ušle u obzir jer su to u principu samo izmene postojećeg auta) I rezultat iznosi neverovatnih 8 godina! Dok, recimo Renou, ta brojka iznosi 5 godina, ako se računa trenutni Captur, a ako uračunamo novog cifra iznosi, interesantno, isto toliko.

Mad Max

Jedino vredno pomena iz Fijata je Panda. Punta su uništili (mislim da menadžment ove kompanije nije normalan). Tipo je komplet razvijen u Turskoj, za jeftina tržišta, to jeste konkurent Dacije. Ono što se zasniva na 500 je neozbiljna zamisao da postane osnov proizvodnje Fijata. Ko me zna, seća se da sam prognozirao propast prvo Lanče, pa i komplet Fijata, zbog ideje da proizvodnja počiva na Miki Maus automobilu.