1. Home
  2. Vesti
  3. VW od tužilaštva „otkupio grehe“ Disa i Poša
VW od tužilaštva „otkupio grehe“ Disa i Poša

VW od tužilaštva „otkupio grehe“ Disa i Poša

133
0
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno je javno tužilaštvo podiglo optužne predloge protiv dva vrhovna rukovodioca Volkswagen grupe, a u vezi učešća u dizel skandalu, odnosno pratećih manipulacija u pogledu (ne) obaveštavanja akcionara i ostalih srodnih dela. Sada je, kako saznaje Manager Magazin, obustavljen dalji postupak protiv izvršnog direktora i predsednika nadzornog odbora, Herbert Disa i Hansa Ditera Poša. Primenjeno je načelo oportuniteta a „njihova sloboda“ je, verovatno od strane Volkswagena, plaćena ukupno 9 miliona evra.

Sledstveno, njih dvojica neće izaći pred sudsko veće u ovom slučaju, niti će odgovarati za navodne manipulativne radnje u odnosu na zakon o tržištu kapitala, a koje su im se stavljale na teret. Sa ovakvim rešenjem su se složili predstavnici okružnog suda kao i kancelarija javnog tužilaštva u Braunšvajgu, a sve po predlogu iniciranom od strane osumnjičenih, Iako je i sam VW potvrdio postojanje procesa, novinari nemačkog poslovnog magazina su do priče došli putem insajderskih informacija iz same grupacije, ali i iz pravosudnog sistema.

Dva rukovodioca Volkswagena su oduvek poricali krivicu povodom optužbi, dok je nadzorni odbor odobrio predlog da trošak primene načela oportuniteta padne na teret grupacije.

Pored ove dvojice, na tapetu je i bivši izvrši direktor konglomerata, nesrećni Martin Vinterkorn i to po istom pitanju. On se i dalje tereti da je propustio da o dizelgejtu blagovremeno obavesti relevantne aktere na tržištu kapitala, što je produbilo gubitke akcionara izazvane prevarom s izduvnim gasovima dizel vozila grupacije.

Načelo oportuniteta nije primenjeno i prema Vinterkornu koji takođe odbacuje optužbe, navodi dalje Manager Magazin. Postoji mogućnost da postupak protiv njega takođe bude obustavljen, ali pod određenim okolnostima koje ovom prilikom nisu specificirane.

AutRepublika

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments