1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen priprema novi (jeftini) gradski automobil
Citroen priprema novi (jeftini) gradski automobil
2

Citroen priprema novi (jeftini) gradski automobil

1.35K
2
Podelite sa prijateljima:

Citroen će 2021. godine predstaviti mali automobil u Indiji, koji će koštati samo 10.000 evra. Nakon toga, ući će u ponudu u Južnoj Americi i Africi, a zatim bi mogao da pristigne i u Evropu kao zamena za C3.

PSA grupa je u najvećoj meri zavisna od evropskog tržišta, tako da aktivno radi na internacionalizaciji ponude. Svaka marka pod krovom francuskog konglomerata ima svoju misiju: Opel treba da napravi posao u Rusiji, Peugeot u SAD a Citroen u Indiji. Modeli sa znakom „ševrona“ su „sleteli“ na indijsko indijsko tržište „avionom“ zvanim C5 Aircross.

Međutim, primarni zadatak ovog SUV-a je građenje imidža. Prava komercijalna ofanziva će započeti sledeće gdoine lansiranjem modela iz nove porodice, kodnog naziva „C Cubed“. U pripremi su tri modela: gradski automobil, limuzina i SUV.

Vensan Kobe, novi generalni direktor Citroena od januara, pružio je više informacija o ovim modelima, potvrdivši da je reč o „jednostavnim vozilima, lakim za proizvodnju i popravku, po ceni od 10.000 evra“. Šef francuske marke je tako potvrdio da će bazu predstavljati pojednostavljena verzija CMP arhitekture, koju će koristiti novi 208 i DS3 Crossback.

Pojednostavljena platforma će omogućiti kreiranje modernog, ali u isto vreme jeftinijeg vozila. Vensan Kobe naglašava da Citroen „mora da napravi profitabilno vozilo, čija je cena znatno ispod 10.000 evra“. Iz tog razloga, generalni direktor naglašava važnost lokalnog razvoja i proizvodnje.

Pristup je sličan onome koji Renault primenjuje na Kwid, koji je već u prodaji, s osnovnom cenom blizu 5.000 evra. Citroenov gradski automobil s petoro vrata će na taj način biti vrlo atraktivan indijskim kupcima. Vensan Kobe je svestan toga da dotični model mora biti „u skladu s potrošenih 10.000 evra“, što je velika suma za veliku većinu Indijaca.

Citroen je već najavio da će „C Cubed“ imati međunarodni karakter. Automobili iz ove porodice će biti dizajnirani za zemlje u razvoju, tako da nakon Indije, novajlija ide u Latinsku Ameriku i Severnu Afriku. Na ovim kontinentima, gradski automobil s petoro vrata nadmetaće se sa Sanderom, koji se prodaje s Renaultovim bedžom.

Šta je s Evropom? Vensan Kobe kaže: „Platformu ćemo moći da koristimo i u Evropi, ali s vizuelno drugačijim vozilima“, dodajući da su rasprave u toku. Zamena za C3 bi stoga trebalo da preuzme ovu pojednostavljenu CMP platformu, ali s odabranim izgledom i pre svega pažljivijom prezentacijom, koja će biti u skladu s evropskim standardima.

AutoRepublika

(1354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Trebali bi i Balkan da uvrste u te regione.

Zoca

Dugo govorim da je Citroen buduca Dacia PSA grupe.Treba pokriti tu trzisnu nisu koja nije mala.