1. Home
  2. Sport
  3. Prodaje se NASCAR automobil sedmostrukog šampiona
Prodaje se NASCAR automobil sedmostrukog šampiona
5

Prodaje se NASCAR automobil sedmostrukog šampiona

194
5
Podelite sa prijateljima:

NASCAR šampionat će biti nastavljen u nedelju trkom na istorijskoj stazi Darlington Speedway, ali to nije jedina vest koja se ovih dana pojavila u medijima povodom najpopularnijeg američkog auto-moto sporta. Istoimeni vlasnik tima Richard Childress Racing se nada boljim rezultatima, pošto njegovi vozači Ostin Dilon i Tajler Redik zauzimaju tek 20., odnosno 25. mesto u generalnom plasmanu.

Ipak, tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, ovaj tim je predstavljao strah i trepet na stazama. To je bilo moguće zahvaljujući vozaču Dejlu Ernhardu, koji je osvojio šest od svojih sedam titula vozeći za Richard Childress Racing, a pri tom je dodao i 67 od ukupno 76 pobeda.


Jedan s(p)retnik će sada dobiti priliku da poseduje Chevrolet Monte Carlo koji je Ernhard lično vozio. Automobil trenutno poseduje Ričard Čildres, a odlučio je da proda deo svoje kolekcije kako bi mogao da plati plate zaposlenih u timu u vreme dok je šampionat mirovao zbog epidemije virusa korone.

Čildres kaže da nije želeo da otpusti zaposlene u proteklih par meseci, pa će legendarni automobil kao što je ovaj Monte Carlo omogućiti mnogim familijama da izmire finansijske obaveze koje su se nagomilale u doba karantina. Novi vlasnik će takođe dobiti priliku da razgleda Čildresovu ličnu kolekciju i pride će da dobije časove vožnje trkačkog automobila u njegovoj školi.

Dok su slični trkački automobili u prošlosti prodavani za milionske iznose, teško je znati kolika je specifična vrednost ovog trkača. Poznato je da je izrađen tokom 1996. sezone i da je Ernhard s njim pobedio na trci na Rockingham Speedway stazi.

Broj šasije je 25, što nam govori da je ukupno 25. automobil proizveden za spomenutu sezonu. Oni finansijski bolje stojeći timovi, što je Richard Childress Racing svakako bio, bi obično spremili oko tri automobila za svaku trku, ali nije bila retkost da se ponovo koristi ukoliko ne bude oštećen i ako ostvari zapažen rezultat.

Trkački Monte Carlo pokreće atmosferski V8 motor zapremine 358 kubnih inča (5,8 litara) sa oko 900 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. Maksimalna brzina većine NASCAR-ovih automobila je limitirana na oko 200 mph (320 km/h).

 

Ukoliko vaš interesuje više informacija o Dejlu Ernhardu, u jednom od budućih izdanja Zanimljivosti dana ćemo se pozabaviti analizom njegove pogibije.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ohlins adjustable damping

Ameri se trkaju još uvek u prošlom veku. Iz bilo kog ugla ako se pogleda vidi se da se radi o dinosaurusu. Sramota i zaostalost. Zato američki autosport i nemože nigde iz amerike. NI vozila ni vozači.
Pogled na motor kazuje da se radi o zastareloj i nedovoljno obrađenom sklopu. Filter vazduha i usisna grana je vrh amaterizma. Gume balonke, kao da nema dodatne suspenzije. I ko bi kupio ovaj dinosaurus osim nekog zaostalog amera. Mada ako se bolje razmisli, slaže se uz kokice i kolu sa tribina

Yankee

Da si procitao tekst znao bi da auto i jeste iz proslog veka … 😉
Prouci malo istoriju NASCAR-a ako hoces da diskutujes na tu temu i zasto je auto onakav kakav jeste.

kola

iz kog veka je sofer sa slike a ja bi reko iz kaubojsko indijanskog rata

Yankee

Aha, putovao covek kroz vreme. 😉 Sad se vratio uz 1945. godinu da vidi pad Berlina (mogu zamisliti koliko tebi to tesko pada sto je Berlin ikada pao).

kola

ovi americki konji nsu konji nego mali poni konjici. eee 900 konjica iz motora ko dizel