1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Bivši šef Formule 1 apeluje na održavanje novog šampionata i potpuno revidiranje pravila
Bivši šef Formule 1 apeluje na održavanje novog šampionata i potpuno revidiranje pravila
0

Bivši šef Formule 1 apeluje na održavanje novog šampionata i potpuno revidiranje pravila

274
0
Podelite sa prijateljima:

Bivši šef Formule 1, Berni Eklstoun, ima zanimljivu, njemu svojstvenu ideju, koja za cilj ima spasavanje malih timova od aktuelne finansijske krize.

Eklstoun smatra bi elitni auto-moto sport trebalo da krene s potpuno novim šampionatom, koji bi bio naklonjen srednje pozicioniranim ekipama. Britanac je takođe savetovao trenutnog vlasnika „najbržeg cirkusa na svetu“, kompaniju Liberty Media, da u potpunosti revidira pravila i uvede radikalne promene.

Koronavirus je prisilio Formulu 1 da otkaže ili odloži devet trka u 2020. Do sada nije došlo do bilo kakvog takmičenja a već smo u „minusu“ od devet rundi, s tim što će vrlo verovatno ova brojka biti povećana. Produžena obustava dešavanja je kreirala finansijsku krizu za manje timove, koji posluju s nižim budžetima.

Jednačina je jednostavna – odsustvo rezultata jednako je nedostatku finansiranja od strane sponzora. Ukoliko se timovi ne takmiče i ne ispune ugovorne obaveze, ne dobijaju ni sponzorska sredstva. Na taj način, trenutna situacija direktno utiče na razvoj i budući napredak manjih timova.

Mada je uvođenje novih pravila (za 2021.) odloženo na godinu dana, ono ne umanjuje probleme timova. Prva velika promena koju žele srednje pozicionirane ekipe je da se revidira ograničenje budžeta. Manji timovi su trenutno usred tekuće bitke  s tri vodeća imena u cilju snižavanja limita s trenutnih 175 miliona dolara.

Po najnovijim izveštajima, timovi su se složili da snize količinu trošenja na 150 miliona zelenih novčanica. Međutim, manje ekipe žele drastičnije smanjenje da bi takmičenje bilo ravnopravnije, kao i da bi mogle da nastave svoje učešće u ovom sportu.

Eklstoun smatra da ove mere nisu dovoljne da bi se mali timovi spasili od potonuća. Po harizmatičnom osamdeset devetogodišnjaku, F1 bi trebalo da kreira odvojen šampionat s odvojenim pravilnikom za „srednji red“. Govoreći za The Daily Mail, on je rekao: „Najveća promena koju bih uveo je da se kreira šampionat timova. I dalje bismo imali šampionat vozača i šampionat konstruktora za veliku četvorku ili šta već.

Zatim bih manje imućnim timovima dao dve šasije, dva motora za sezonu i omogućio im da se takmiče za 30 miliona funti godišnje. Potom bih formirao pravilnik koji bi u obzir uzimao težinu automobila i kapacitet motora, da bih se uverio da timovi s takvim budžetom imaju dobru šansu da dođu do podijuma, a uz malo sreće i pobede u trci.

Na kraju sezone, tim koji bi bio najbolji s takvim budžetom, pobedio bi u ekipnom šampionatu.“

AutoRepublika

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments