1. Home
  2. Vesti
  3. Približava se kraj Fordovih limuzina u Americi
Približava se kraj Fordovih limuzina u Americi
3

Približava se kraj Fordovih limuzina u Americi

991
3
Podelite sa prijateljima:

O Fordovoj odluci da eliminiše sve putničke automobile iz svog prodajnog miksa u Americi, sa izuzetkom Mustanga, smo pisali dosta puta od kada je ova vest postala javna, to jest od pre neke dve godine. Pojedini modeli, kao što su Fiesta, Focus i Taurus, su već nestali sa tržišta, što je ostavilo model Fusion (u Evropi poznatiji kao Mondeo) kao jedinog predstavnika najvećeg američkog brenda među limuzinama.

Sajt Ford Authority sada donosi vest da je poznato kada će i poslednji Fusion sići sa trake fabrike u Meksiku, čime će biti okončana relativno kratka četrnaestogodišnja karijera omiljene američke limuzine. Naime, Fusionu za policijske usluge će stići kraj 5. jula, dok će proizvodnja za potrebe civila biti okončana 16 dana kasnije. Fabrika je trenutno u procesu mirovanja zbog epidemije virusa korone, a ponovo će biti otvorena u ponedeljak. Proizvođač je prestao da prima nove narudžbe još krajem februara.


Iako se nije promenio od kada je sadašnja generacija debitovala pre osam godina, Fusion je i dalje imao relativno dobru 2019. godinu. Prodato je 166.045 jedinica, što ga je učinilo najprodavanijim američkim putničkim automobilom, ali je potrebno spomenuti da je prodaja bila dvostruko viša pre svega nekoliko godina.

Pored Fusiona, ova godina će biti poslednja i za njegovu premijum verziju, to jest za Lincoln MKZ. Ova vest je još ranije potvrđena, ali nije poznato da li će fabrika u Meksiku nastaviti da proizvodi MKZ na dodatni period ili će proizvodnja biti stopirana istog dana kao i za Fusion.

Jedini preostali automobil Ford korporacije, Lincoln Continental, će nastaviti sa proizvodnjom i naredne godine, ali su sve češće priče da neće preživeti duže od jedne generacije.

Ford nema u planu direktnog naslednika u Americi, ali bi oznaka „Fusion“ mogla biti korišćena za manji krosover koji bi konkurisao modelu Subaru Outback. Njegove špijunske slike su preplavile internet nekoliko puta do sada, a deluje kao odignuta verzija karavanskog izdanja evropskog Mondea s pogonom na sva četiri točka.

Ova odluka neće igrati ulogu za ostala tržišta, pa će tako Mondeo nastaviti da se prodaje u Evropi i Kini.

AutoRepublika

(991)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Logano prestize Truexa 14 krugova pre kraja na Homesteadu i osvaja prvu titulu za Ford posle 14 godina. E po tome ce mi Fusion ostati u secanju, mada sam licno imao model iz 2008.

kola

nisam znao da postoje tipovi forda logan i truleks. sad ce svi sto su kupovali limuzine forda logan i truleks da navale na teslu na baterije hehe.

Yankee

Dabome da ce na Teslu, pa nece valjda na Volkswagen koji zagadjuje? 😉