1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Toyota i dalje najvrednija automobilska marka
Toyota i dalje najvrednija automobilska marka
0

Toyota i dalje najvrednija automobilska marka

402
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je odranila titulu najvrednije svetske automobilske marke, zadržavši BMW i Mercedes-Benz iza sebe. U međuvremenu, najviše je napredovao Tesla, koji je napredovao za dve pozicije zahvaljujući povećanju vrednosti brenda od 32 odsto. Američka kompanija je na osmom mestu.

Toyotina vrednost je pala za tri odsto na 28,7 milijardi dolara jer je povećana prodaja neutralisana nepovoljnim kursom, kao i povećanim investicijama i troškovima radne snage.

„Toyota se smatra pouzdanom, kvalitetnom markom“, rekao je Piter Volš, direktor Global BrandZa. „Čak i kada je prolazila kroz velike probleme sa povlačenjem vozila, vlasnici automobila ove marke su obično govorili ’čemu čitava gužva, moj automobil je sasvim dobro’. Toyota isporučuje sjajnu vrednost već godinama.“

Japanska marka je vodeća po vrednosti 10 godina u poslednjih 12 godina.

Tesla pretekao Porsche i Land Rover

Tesla, čija je vrednost marke porasla za čak 32 odsto na 5,9 milijardi, pretekao je Land Rover i Porsche u borbi za osmo mesto.

„Teslina priča je interesantna jer u ponudi nema samo automobile. Ova kompanija je vesnik budućnosti“, rekao je Volš. „Vlada percepcija da nudi fantastičan doživljaj marke, čak i među onima koji nisu vlasnici. Jedini brendovi za koje sam video da su ostvarili ovu vrstu oduševljenja pre nego što su izašli na masovno tržište su Apple i Facebook.“

Land Rover je pao na deveto mesto uprkos porastu vrednosti marke od 17 odsto, na 5,5 milijardi dolara.

„Land Rover se odlično kotira na svim svojim važnim tržištima zbog povećane potražnje za SUV vozilima. Oni su to iskoristili“, osvrnuo se Volš.

Vozne osobine i inovacije

BMW je ostao na drugom mestu uprkos padu vrednosti marke od osam odsto, na 24,6 milijardi dolara. Za negativan bilans su krivi pre svega investicioni troškovi u nove tehnologije i usporena prodaja u SAD. Uprkos tome, nemački proizvođač je nastavio da dobija kupce u dve ključne oblasti.

„BMW pravi ozbiljan novac iz svoje pozicije lidera u luksuznoj niši. To mu uspeva iz različitih razloga. Jedan je konzistentnost u isporučivanju izvanrednih voznih osobina a drugi je inovativnost“, konstatovao je Volš.

Vrednost Mercedesa je porasla za četiri odsto na 23,5 milijarde dolara, što je proizvođaču iz Štutgarta obezbedilo zadržavanje trećeg mesta. Rekordne brojke kada su u pitanju prodaja, prihodi i neto profit u 2016., odigrale su ključnu ulogu u povećanju vrednosti brenda, baš kao i restruktuiranje kompanijske dilerske mreže.

Ukupna vrednost prvih 10 automobilskih marki je pala na 139,2 milijarde dolara (139,9 milijardi u 2016.). Razlog leži u činjenici što proizvođači automobila investiraju ogromne svote u razvoj budućih solucija vezanih za nove forme vlasništva i digitalnu konektivnost.

„Prvih 10 automobilskih marki su 6 odsto manje vredne nego pre 12 godina, kada smo započeli studiju, međutim, one imaju investicije u tehnologiju veće za 100 do 200 odsto“, rekao je Volš. „Marke koje se najbolje kotiraju su one koje su se prilagodile svojim kupcima.“

On je takođe konstatovao da je automobilska industrija na raskrsnici. „Ukoliko razgovarate sa proizvođačima automobila, uviđate da oni konstantno pokušavaju da pronađu način za saradnju u cilju prilagođavanja novom svetu. Zbog toga BMW i Nissan sarađuju s Microsoftom na platformi digitalne povezanosti, dok Ford i BMW rade sa Amazonom na glasovnim servisima baziranim na „cloud“ tehnologiji.“

Google i dalje broj 1

Kada su u pitanju sve robne marke, Google je zadržao vodeću poziciju. Njegova vrednost je povećana za sedam odsto, na 245,6 milijardi dolara. Na drugom mestu je Apple, koji je ostvario napredak od tri odsto (234,7 milijardi dolara). „Podijum“ je zaokružio Microsoft, sa povećanjem vrednosti od 18 odsto, na 143,2 milijarde dolara.

Najvrednije automobilske marke

1. Toyota $28.7 (30) -3
2. BMW $24.6 (35) -8
3. Mercedes-Benz $23.5 (40) +4
4. Ford $13.1 (83) 0
5. Honda $12.2 (91) -8
6. Nissan $11.3 (100) -1
7. Audi $9.4 (*) -1
8. Tesla $5.9 (*) +32
9. Land Rover $5.5 (*) +17
10. Porsche $5.1 (*) +16
(*) Nisu u prvih 100 globalnih robnih marki

(402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments