1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche Taycan Turbo S vs BMW M8 Gran Coupe na trkačkoj stazi (VIDEO)
Porsche Taycan Turbo S vs BMW M8 Gran Coupe na trkačkoj stazi (VIDEO)
0

Porsche Taycan Turbo S vs BMW M8 Gran Coupe na trkačkoj stazi (VIDEO)

225
0
Podelite sa prijateljima:

Mi stariji se sećamo vremena kada smo se smejali Amerikancima što koriste automatske menjače i što nisu vešti s manuelnim menjanjem stepena prenosa. Ujedno, većina vozača je bila skeptična prema automaticima, posebno oni koji su voleli dobru vožnju i bili sportski nastrojeni. Međutim, vremena su se promenila, pa čak i neki među automobilskim novinarima danas imaju teškoća da koriste manuelne komande menjača prilikom vožnje na trkačkoj stazi. I onda neko ne veruje u darvinizam…

U današnje vreme automatski menjači preovlađuju. Ipak, neki opciono nude mogućnost manuelnog baratanja, mada se čini da većina vozača preferira da menjač obavlja samostalno stvari umesto njih.

Slična kontroverza vlada i što se tiče pogona u današnje vreme, gde SUS motori igraju ulogu ručnih menjača a elektromobili automatika. Mada ishod ove „borbe“ zavisi od toga koga pitate, stvarna konačna presuda se čini sve bližom.

Električni automobili imaju jake argumente, posebno što se tiče pozitivnog uticaja na kvalitet vazduha u urbanim oblastima. Međutim, mnogi pod znak pitanja stavljaju njihove sposobnosti kada je reč o performansama na trkačkoj stazi. Naravno, biće potrebno mnogo više od jednog video klipa da se promeni mišljenje ljudi, ali ovaj današnji predstavlja dobru polaznu tačku.

U redu, možda takmac Porsche Taycana Turbo S nije odgovarajući u ovom slučaju, mada se „razbacuje“ snagom. Reč je o BMW-u M8 Gran Coupe sa 625 konja, koji do „stotke“ ubrzava munjevito, za 3,1 sekundu. Međutim, „Bavarac“ je prilično velik i težak (1.945 kilograma), što mu kompromituje okretnost.

Što se Porscheovog pulena tiče, on kao da je pristigao in NASA-inog „šatl“ programa. Nedostaju mu samo krila, pa da poleti u stratosferu. Međutim, ni on nije lagan sa 2.339 kilograma, tako da je u konstantnoj borbi s gravitacijom.

Ekipa iz Auto Bilda ih je „na crtu“ stavila na stazu Lauzicring u Nemačkoj. Nećemo vam naravno kvariti doživljaj, ali možemo konstatovati da su zauzeli drugo, odnosno treće mesto na „večnoj listi“ ove staze, gde je šampion Mercedes-AMG GT 63 S, ali s drugačijom specifikacijom pneumatika.

AutoRepublika

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments