1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. U Americi je sada moguće dobiti vozačku dozvolu bez polaganja ispita
U Americi je sada moguće dobiti vozačku dozvolu bez polaganja ispita

U Americi je sada moguće dobiti vozačku dozvolu bez polaganja ispita

11.68K
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najpozitivnijih karakteristika života u Sjedinjenim Američkim Državama, barem po pitanju automobilizma, je oduvek bila mogućnost dobijanja vozačke dozvole već sa 16 godina. Autor ovog teksta se preselio „preko bare“ 1999. godine, i već godinu dana kasnije je dobio vozačku dozvolu na izuzetno jednostavan način. Naime, bile su potrebne samo tri sedmice slušanja edukativne materije na časovima, zatim šest sati vožnje i polaganje pismenog ispita, koji je sadržao svega 20 pitanja gde su data četiri izbora za svako od njih.

Da, dobro ste pročitali – u to vreme nije bilo potrebno polagati vozački ispit ukoliko je instruktor smatrao da ste dobro vozili tokom šest sati „prakse“. Zakon se brzo promenio posle toga pa su testovi postali nešto zahtevniji. Naime, bilo je potrebno 40 sati „prakse“ da bi se dobila probna vozačka vozvola sa kojom bi mladom vozaču bilo dozvoljeno da vozi, samo ako je sa njim u vozilu još jedna osoba starija od 18 godina. Posle godinu dana, takav vozač bi izlazio na test vožnje u nadi da će dobiti trajnu dozvolu.


Znajući sve to, postalo je malo iznenađujuće kada je vlada američke savezne države Džordžije objavila prošlog meseca da će svi vozači sa probnom vozačkom dozvolom biti u prilici da apliciraju i dobiju trajnu vozačku dozvolu, bez da uopšte polažu test. Sve šta je bilo potrebno je potpis njihovih roditelja da su vozili sa njima i da su sposobni da upravljaju volanom.

Za tako nešto je naravno bila zaslužna epidemija virusa korone, a ona je zatvorila sve centre za testiranje u Americi poznate kao Odeljenje za motorna vozila (Department of Motor Vehicles – DMV). U proteklih mesec dana, čak 19.483 tinejdžera iz Džordžije je iskoristilo datu mogućnost, a sada je još jedna savezna država iz Amerike spremna da sledi potez.

Reč je o Viskonsinu, koji je nešto striktniji po tom pitanju, pa kaže da roditelji i dalje mogu zatražiti da njihovi „klinci“ prođu test vožnje. U ovoj državi oko 98% mlađih od 18 godina dobiju vozačku dozvolu iz prvog ili drugog pokušaja pa političari smatraju da je vozački ispit samo formalnost.


Kao i u slučaju Džordžije, i u Viskonsinu takvi vozači će prvo morati dobiti probnu vozačku dozvolu i na takav način voziti najkraće godinu dana pre nego što od roditelja zatraži potpis za trajnu dozvolu.

Ovakva odluka je donela dosta kritika u medijima. Amerikanci nisu poznati kao dobri vozači, a ne pomaže ni situacija da u ovoj državi živi veliki broj doseljenika iz Azije. Prošle godine je preko 40.000 osoba poginulo u saobraćajnim udesima, ali na kraju dana sve se verovatno svodi na finansije.

Ipak, veći broj vozača rezultira i u većem broju prodatih automobila, a i potencijalnih sudara, čime profitiraju agencije za osiguranje, auto-limari, privatni medicinski centri i mnogi drugi…

AutoRepublika

(11678)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments