1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Jeep Wrangler se prevrnuo tokom testa bezbednosti. Dva puta čak! (VIDEO)
Jeep Wrangler se prevrnuo tokom testa bezbednosti. Dva puta čak! (VIDEO)
2

Jeep Wrangler se prevrnuo tokom testa bezbednosti. Dva puta čak! (VIDEO)

410
2
Podelite sa prijateljima:

Američki Institut za osiguranje bezbednosti na autoputevima (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) sprovodi testiranja posledica sudara s malim stepenom preklapanja (podrazumeva udar pri izloženosti samo 25% čeone površine vozila po širini, pri brzini kretanja od 64 km/h) još od 2012. godine. Od tada do danas su se na ovom testu obrukali mnogi slavni proizvođači i mnogi čuveni modeli.

Međutim, ovo što je sada doživeo Jeep Wrangler nove generacije jeste bruka bez presedena. Tokom testa se nesretni Jeep prevrnuo na bok.

Interesantno, prema zadatim kriterijumima koji su već duže u upotrebi, ispostavilo se da je Wrangler vozilo sa prilično dobrim karakteristikama iz oblasti bezbednosti. Silina udarca je bila najočitija na bočnoj okvirima na karoseriji i na prostoru predviđenom za smeštaj motora, ali ozbiljnijih oštećenja na samoj školjki nije bilo. Pritom su otvori za vrata bili minimalno deformisani a test je pokazao da vozač ne bi pretrpeo povrede.

Pa ipak, prevrtanje na bok predstavlja ozbiljan dodatni rizik za vozača. Posebno u automobilu sa sklopivim i “uklonjivim” krovom, što u prevodu znači da je moguće da u nesrećnom spletu okolnosti, vozač i putnici čak i ispadnu iz kabine. Rizik od ispadanja je još izraženiji zbog propusta da se u opremu uključe vazdušne zavese, a što je učinjeno zbog neobaveznosti ugradnje istih po zakonu.

Ukratko, stručnjaci za bezbednost iz pomenutog instituta IIHS su procenili ovakav rezultat neprihvatljivim i dodelili su Wrangleru na ovom testu loše ocene. One su bile na “graničnom nivou s aspekta prihvatljivosti”, odnosno stepen zaštite je ocenjen kao marginalan (označava se narandžastom bojom).

Povrh toga, kako bi otklonio svaku sumnju u rezultate testiranja, IIHS je test ponovio dva puta. Predstavnici FCA koncerna su izrazili sumnju u pogledu ispravnosti uslova u kojima je eksperiment izveden, pa su zamolili stručnjake iz tela zaduženog za procenjivanje bezbednosti vozila, da test ponove. Nažolost, ishod ponovljenog ispita za Wrangler se završio identično, iako iz kompanije tvrde da su slična ispitivanja u fabrici prošla sa zadovoljavajućim rezultatima, odnosno da je Jeep ostao na točkovima.

Prezentovani nalazi ovog testa su zaista nesvakidašnji i utoliko su čudniji što je Wrangler prethodne generacije prošao mnogo bolje kada je bio izložen identičnom iskušenju tokom 2015. godine.

Uzgred, novi Wrangler je ostale ispite položio “bez greške”. Oni su obuhvatili standardni test udara s stepenom preklapanja od 40%, test bočnog udarca, test čvrstine krova i test sedišta, gde su ocene svuda bile u “zelenoj boji”. Ipak, efektivnost prednje svetlosne signalizacije je procenjena kao nedovoljna.

S druge strane, evropske kolege IIHS-a, one iz organizacije Euro NCAP su novom Wrangleru dodelile samo jednu, od mogućih pet zvezdica.

AutoRepublika

(410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Jeep ce „resiti problem“ tako sto ce vlasnicima poslati pismo i reci „ovo je off-road vozilo, ponasa se drugacije na putu od drugih vozila“. Tako nesto rade decenijama.

moron

Pa, 2015.-te mu se nije otvorila pr. hauba, a 2020.-te jeste i zato je ona „šipka“ ( držač za haubu) poleteo u desno i poremetio težište …