1. Home
  2. Video
  3. Šta se desi kada tornado prođe kroz Chevrolet Silverado? (VIDEO)
Šta se desi kada tornado prođe kroz Chevrolet Silverado? (VIDEO)
0

Šta se desi kada tornado prođe kroz Chevrolet Silverado? (VIDEO)

172
0
Podelite sa prijateljima:

Američki pikap kamioneti starijih generacija imaju reputaciju da su izrađeni kao tenkovi. U vremenima kada je benzin još uvek bio izuzetno jeftin, a zakoni po pitanju izduvnih gasova još uvek nepostojeći, proizvođači nisu obraćali previše pažnje na ekonomičnost ili korišćenje laganih materijala. Bilo je bitno samo da je velik, moćan i čvrst, pa jedini način da se „ubiju“ ovakvi kamioneti je da ih „pojede“ korozija.

Uzmimo za primer model Chevrolet Silverado. Prva generacija se proizvodila od 1999. do 2002. godine i još uvek se može masovno videti na američkim putevima, i to posebno u južnim saveznim državama gde zime nisu preterano oštre.

Koliko je Silverado čvrst model možda najbolje potvrđuje jedna priča koja je ovih dana obišla američke medije, a odnosi se na pikap kamionet koji je tornado „okrenuo“ nekoliko puta, ali je Silverado nastavio sa vožnjom kao da se ništa nije desilo.

Američku saveznu državu Teksas je ovih dana zadesio poveći tornado, što i nije retkost tokom prolećnih meseci, a kamere su zabeležile slučaj sa spomenutim kamionetom. Verovali ili ne, „preko bare“ postoji zanimanje koje se zove „storm chaser“, a reč je o osobama koje praktično jure za vremenskim neprilikama da bi ih analizirali.

Posao je uglavnom veoma opasan pošto je teško predvideti šta će se sledeće desiti. Iz priloženog video snimka možete da zaključite koliko je tornado bio jak u gradu Eldžin, i dok je većina građana bila na bezbednom u podrumima, jedan vlasnik Silverada je iz nepoznatih razloga bio na putu.

Tu ga je pogodio tornado i okrenuo nekoliko puta. Osoba koja je snimala kaže da se za volanom nalazio omladinac star možda 16 ili 17 godina, i da se tim zaustavio da proveri da li je u redu. Imao je posekotinu na ruci, ali osim toga možemo zaključiti da je odlično prošao kada se sagleda cela situacija.

Možda još impresivniji je podatak da je kamionet poslušno odreagovao na pokušaj startovanja motora i da je bio u stanju da nastavi s vožnjom kao da se ništa nije desilo. Spomenućemo da su meteorolozi kasnije rekli da je ovaj tornado bio nešto šta se zove EF-2, što ga stavlja na četvrto mesto po jačini i može da dostigne brzinu od čak 215 km/h.

Televizijske kamere su narednog dana snimile „povređeni“ kamionet, a vlasnik tvrdi kako mu je bilo najteže da objasni svojim roditeljima kako je šteta nastala. Kao što možemo da pretpostavimo, oni nisu bili ni malo srećni što je mladunac rizikovao svoj život, ali su ipak rekli da im je drago što je Chevrolet napravio tako čvrst Silverado da čak i u momentima gluposti vozač ostane bezbedan.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments