1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Niža cena baterija ključna za popularizaciju EV modela
BMW: Niža cena baterija ključna za popularizaciju EV modela
4

BMW: Niža cena baterija ključna za popularizaciju EV modela

241
4
Podelite sa prijateljima:

Bavarci vide jednostavno rešenje čini se nešto komplikovanijeg problema – kako učiniti električne modele popularnijim? 

Za BMW je očito prvi, i najveći problem visoka cena koja je uslovljena skupocenim baterijama. Dakle, pad cene baterija omogućio bi jeftinije vozilo, a Nemci veruju da bi to odmah povećalo prodaju ovih automobila.

Ipak, BMW ističe da su baterije skupe iz više razloga. Najveća zasluga za cenu pada na materijale od kojih su baterije sačinjene, te tako nemačka marka navodi da čak 80% troškova otpada na ove prirodne resurse. Ostalih 20% cene pokriva troškove rada radnika i druge sitnije stavke.

Dakle, čelnici plavo-belog propelera ubeđeni su da bi niža cena baterija bila glavni pokretač veće prodaje električnih modela. Ima logike, s tim da je pitanje kako do toga doći.

Još 2013. godine dato je istraživanje BMI-a (Benchmark Mineral Intelligence) u kojem se navodi da bi cena od 100 dolara po kWh jedne baterije bila dovoljna da ukupan trošak posedovanja automobila bude u rangu sa onim kod vozila koje poseduju SUS agregat.

No, čini se da BMW izostavlja iz svojih pretpostavki neke važne stavke – kao što je recimo akutni nedostatak odgovarajuće infrastrukture za punjenje električnih vozila čak i u najnaprednijim evropskim zemljama. Potom, tu je i dalje problem autonomije kretanja, kao i velika masa samog automobila što negativno utie na zaustavni put vozila.

Bilo kako bilo, niža cena baterija sigurno bi učinila EV modele makar bližim prosečnim kupcima.

AutoRepublika 

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Tesla motors uveliko radi na tajnom projektu „Roadrunner“ koji ima za cilj da samostalno proizvede baterijske ćelije i spusti cenu proizvodnje baterija na $100 po kWh ili ispod.
Za objavu čeka se, valjda sada u drugoj polovini maja, čuveni događaj „Teslin dan baterija i investitora“.

moron

Danas, na (za period vanrednog stanja ) „kasnom odlasku“ sa posla, veli mi kolega: „Je li, a šta misliš da kao sledeća kola za posao uzmemo neki automobil na struju, Pavle misli da je to pametno, da ovi sadašnji nemaju budućnost…“ Gledam ga, razmišljam, ionako često imamo potpuno različite poglede o svemu, već sam navikao da smo u svakom pogledu dva paralelna univerzuma, valjda me ništa od njega ne može iznenaditi, ali, da predloži da se naše mlade kolege vozaju Srbijom sa EV-om, bar tri puta skupljem od naše asketske fabijane, ma, bem ti prepametnog Pavla, koji tek živi u… Pročitaj više »

Don

Znaš li ti onu priču o nekom liku tamo negdje , pa došla neka vidovita baba i rekla da će tu svi da polude ako ne naprave skladište vode i tu onda vodu koriste za piće. Samo je taj jedan lik nju poslušao i napravio sebi zalihe normalne vode. Ostalo stanovništvo nije, pa je pilo zatrovanu vodu i poludilo, ali ovaj što je bio normalan svim ostalim bio je – lud. Tako su mu se budale smijale, izrugivale dok i on nije odlučio da se napije njihove vode.

moron

Prihvatam da EV „nekom“ može da odgovara. Pa i da mu bude idealan. Ali, nemaju svi iste prevozne potrebe, niti ih realizuju u istim uslovima. Svega toga čovek treba da je dobro svestan, pre nego kaže „Hoću“ ( ovo ili ono, pa i EV).