1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Ka+ „Goodbye Mr. Ka“
Ford Ka+ „Goodbye Mr. Ka“
6

Ford Ka+ „Goodbye Mr. Ka“

1.43K
6
Podelite sa prijateljima:

Malo je konkurenata sposobnih nadmetati se s Dacijom Sandero, kako cenom, tako i raspoloživim unutrašnjim prostorom. Jedan od njih mogao je biti Ford Ka+, koji u krosover varijanti Active konkuriše Sanderu Stepwаy.

Ukoliko se zna da 7 od 10 prodatih Sandera nosi oznaku Stepway, jasno je zašto su i u Fordu poželeli niskobudžetski model sa nekoliko lakih off-road atributa. Zadatak da se nadmeće s rumunskim bestselerom dobio je, ko drugi do mali Ford K+, koji je, verovali ili ne, restilizovan nakon manje od dve godine po iskrcavanju na Stari kontinent.

Za neupućene, kojima Ka+ ama baš ništa ne govori, evo informacije da je reč o nasledniku sićušnog Ka, brata blizanca famoznog Fiata 500. Veći i komforniji K+ je prešao iz A u B sement, iz prostog razloga jer je američki proizvođač zaključio da „mikro“ gradski automobili nemaju budućnost, bez obzira što ih pojedini konkurenti, kao što su grupacija PSA i VW (trojke Citroen C1, Peugeot 108, Toyota Aygo, VW Up, Seat Mii…) i dalje forsiraju. Čast izuzecima (Fiat 500), evidentno je da segment gubi na brzini, posebno kada se radi o mališanima s troje vrata, koji su do pre petnaestak godina predstavljali čak 50 % prodaje. Danas, sve je više proizvođača koji ih nude isključivo sa petoro vrata, te je shodno tome Ford odlučio da ne obnovi mali Ka u sličnim formama i dimenzijama.

 

Zamenio ga je model duži za čitavih 30 centimetara, uz sve pogodnosti koje donosi karoserija od bezmalo 4 metra dužine. Dodavši jedno „+“ uz Ka, Ford je jasno stavio do znanja u kom pravcu se kreće njegova vizija; plus prostora, plus vrata, plus udobnosti…, uz znatno manje šarma i stila. Ma izeš stil, „sirotinju“ to ne interesuje, uostalom  K+ je i zamišljen kao low cost vozilo, koje je započelo karijeru na indijskom i brazilskom tržištu, pod imenom Figo.

No da bi prošao u Evropi, na njemu se moralo ozbiljno poraditi, te je pored  obaveznih elektronskih sistema (ABS i ESP) evropska verzija dobila novu polušasiju, opruge, amorizere, kočnice, agregate… E sad, šta je nateralo Ford da tako brzo pristupi restilizaciji, ostaće tajna, posebno što je Ka+ već bio u duhu ostalih modela, gde pre svega mislim na bivšu Fiestu. Osvežen Ka+ predstavljen je početkom prošle godine na Salonu automobila u Ženevi, i kao bonus ponuđena je krosover varijanta, nazvana Active (imaju je  Fiesta i Focus). Dakle „sindrom Dacia“ je očigledan, a ogleda se u povišenom odstojanju od tla za 23 milimetra (ukupno 153 milimetra), plastičnim zaštitama na lukovima točkova i ispod branika, kao i krovnim držačima. Active poseduje i specifične aluminijumske naplatke od 15 cola, dok je prednja maska crna, i ujedno veća nego kod prethodnog Ka +. Izmenjeni su i odbojnici i svetlosna grupa, sve u svemu sada deluje za nijansu atraktivnije.

Mali kao veliki

Pre nego što je izašla poslednja generacija Fieste, Ka+ se kotirao kao „očerupana“ Fiesta, na čijoj je platformi i postavljen. No kako je nova pozicionirana za stepenicu više (luksuznija i veća), Ka+ postao je model za sebe. U tom smislu možda i treba gledati na izmene, posebno one koje se tiču unutrašnjosti.

Restilizovana verzija obogaćena je opremom, pa smo tako uočili kolor ekran od 6,5 inča, koji je zamenio sićušni crno-beli od 4,2, i ujedno eliminisao gomilu dugmića na komandnoj tabli. Nažalost, ništa se nije uradilo s instrument panelom, koji, iako kompletan, deluje previše jeftino. Mali obrtomer i plave kazaljke odaju poreklo i namenu. Sada su „ukrcani“ i svi savremeni sistemi, računajući i vokalne komande (Sync), kao i za sinhronizaciju mobilnog telefona s vozilom.

U našem pronađosmo i automatski klima uređaj, dok su na upravljaču, presvučenim kožom, tempomat i limiter brzine. Pozicija za njim je iznenađujuće dobra (bez obzira što se podešava samo po visini), s svim komandama nadohvat ruke. Vožena verzija poseduje četiri električna podizača prozora i idealno postavljene tastere, dok je ručica menjača prijatno izdignuta na donji deo centralne konzole. Spomenimo i električno podesive/oborive spoljašnje retrovizore, s komandom na A stubu, kao i senzore za vožnju unazad. Sama sedišta su bez većih zamerki, u Fordu ističu da su redizajnirana i prilagođena korpulentnijim evropskim vozačima, s naslonom za lakat.

Vozačevo se podešava po visini, i ujedno ga je moguće daleko odgurnuti, kada i dalje ostaje dovoljno mesta za dete na zadnjoj klupi. Iako je kraći od bivše Fieste za par santimetara (3,93 metra), zahvaljujući dobrom međuosovinskom rastojanju (2,49 metra), prostora ima više nego što bi se dalo pomisliti. Dve odrasle osobe staju bez veće muke, ako baš mora može i treća, što će reći da je je Ka+ registrovan za pet putnika, koliko i ima sigurnosnih pojaseva.

Dobijeni prostor delom je na račun prtljažnika, 270 litara ubedljivo je manje nego li kod Dacije Sandero (preko 320 litara). Srećom, nasloni su podeljeni u odnosu 2/3, tako da se njihovim obaranjem stiže do maksimalih 1.029 litara. Dobijena površina nije ravna, odnosno vidljiva je „stepenica“ od desetak santimetara. Prethodnom Ka+ zamerili smo što se peta vrata ne mogu otvoriti spolja, tako da je na njima sada jedno malo crno „dugme“ koje to omogućuje, plus daljinska komanda (dvostruki pritisak). Ima tu još po koja nelogična ušteda, na plafonu recimo nema rukohvata, kao ni rezervnog točka, u za to predviđenom prostoru.

S druge strane, oduševila me je količina pregrada i udubljenja za flaše i limenke, kao i za ostale sitnice. Praktično, upravo kao i sistem za startovanje motora bez ključa, bez obzira što je neophodno posegnuti za njim kako bi se otključalo i zaključalo vozilo. A kad sam već spomenuo ključ, MyKey® omogućava prilagođavanje postavki automobila tako da odgovaraju pojedinačnim vozačima. Ukoliko recimo nekome pozajmite svoj Ka+, možete ograničiti maksimalnu brzinu, postaviti podsetnik za sigurnosni pojas, pa čak i kontrolisati jačinu audio uređaja. Pored svih navedenih sistema za pomoć u vožnji, Ka+ se može pohvaliti i s nekoliko pasivnih sigurnosnih. Pored standardnih frontalnih i bočnih air bagova, poseduje i vazdušne zavese, koje recimo Sandero nema.

Prijatno iznenađenje

Pre bezmalo tri godine, kada sam po prvi put imao prilike smestiti se u njega, Ka+ posedovao je samo jedan četvorocilindarski blok 1.25, od 70 i 85 ks. Njegovu ulogu sada preuzima savremeniji trocilindarski 1.2 Ti-VCT, iste snage (stari je i dalje u ponudi za određena tržišta), plus četvorocilindarski 1.5 TDCI, koji ovde razvija 95 ks.

Prava je retkost u segmentu i dalje posedovati dizel agregat, no kada sebi to može priuštiti jedan Sandero, zašto ne bi i Ka+? Uostalom, predviđen je pre svega za tržišta u razvoju, gde najnovije norme o količini izduvnih gasova neće stupiti na snagu još dugo, dugo godina… Pažnja, ne radi se o dizelu iz 90-tih godina, već najnovijem bloku koji pokreće i ostale, znatno prestižnije modele kuće (postoji i u veriji od 120 ks, ne i u Ka+).

S njim sam se po prvi put sreo u isto tako restilizovanom EcoSportu, i ukoliko sam tada zaključio kako je na muci, to sada nije slučaj, jer Ka+ lakši je za  200 kilograma, sasvim dovoljno da mu obezbedi solidne performanse. Ford navodi maksimalnu brzinu od 180 km/h, što smo i proverili, bez da smo „poleteli“. Da, da, ponašanje na putu je sasvim zadovoljavajuće za ovaj segment, upravo kao i udobnost. Osim što je agregat primerno diskretan, amortizeri veoma dobro upijaju sve nepravilnosti puta, čak i kada ovaj nije presvučen asfaltom, jer bože moj, Ka+ Active se uzima za jedan krosover.

Što da ne, provozasmo se tako zemljanim i šumskim stazama bez veće muke, očigledno je da su inženjeri u Fordu predvideli ogibljenje za veoma loše puteve. Vraćam se na agregat, koji je pokazao izvesnu živahnost, jedino mu nedostaje menjač s jednim prenosnim odnosom više. Tako bi se smanjio režim rada na auto-putu, kao i potrošnja, iako je ova i sa petostepenim menjačem za svaku pohvalu.  Veoma ekonomičan agregat, posebno u gradskim uslovima, gde ne prelazi 6 litara u proseku. Umerenom vožnjom izvan grada uspeli smo sići na samo 4-4,5 litara, da bi na kraju zabeležili ukupni prosek od 5,2 litra. Svaka čast, iako ne treba smaknuti s uma da je dizel skuplji od benzinskog agregata 1.2/85 za 2.000 evra. Ukoliko bi mu trebalo tražiti mane to bi mogao biti relativno mali maksimalni obrtni moment od 215 Nm, koji ostvaruje između 1.750 i 3.000 o/min. Hoću da kažem da mu nedostaje elastičnosti, ispod 1.500 o/min odziv na gas je nikakav.

Šta još nisam naveo? A da, najvažnije, odnosno cenu. Nažalost, u Fordu su se malo preračunali, na našem tržištu Ka+ Active znatno je skuplji od Sandera Stepway, jer ukoliko za Stepway Prestige 0.9 TCe/90 ks treba 10.990 evra, za Ka+ Active 1.2/85 računajte čitavih 15.660 evra! Slično je i sa dizelom, Sandero Stepway 1.5 Blue dCi/95 fakturiše se 13.450 evra, a voženi Ford 17.660 evra. Tako barem stoji na sajtu Forda za Srbiju, i ukolko je zaista tako, teško da će se Ka+ sresti na našim ulicama, jer iako je bogatije opremljen, uz viši nivo prezentacije i kvaliteta izrade, ovo je i dalje nedovoljno da da bi se Dacia skinula s trona. Uostalom, uvideli su i u Fordu da je bitka unapred izgubljena, posebno od kako su na snagu stupile nove norme o količini izduvnih gasova. Odlučeno je zato da se do kraja ove godine Ka+ povuče s evropskog tržišta, što se pretpostavljavam odnosi i na naše? Ukoliko je tako, za očekivati je da će domaći uvoznik ubrzo početi s rasprodajom vozila na lageru, kao i s interesantnim akcijskim cenama.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Ford Ka+ Active 1.5 TDCI/95

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.960 x 1.770 x 1.550 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.490 mm
Zapremina prtljažnika: 270 – 1.029 l
Masa praznog vozila: 1.120  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Radna zapremina: 1.498 cm3
Snaga: 95 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 215 Nm izmedu 1.750 i 3.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 5/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 185/60 R15

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,4 s
Maks. brzina: 179 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/5,2 l/100 km
Emisija CO2: 108 g/km

Cena

Cena u SRB za 1.5 TDCi Active 17.660 evra

Dobre strane:

Dobre performanse dizela, potrošnja, unutrašnji prostor, udobnost, pozicija za upravljačem

Loše strane:

Cena, kraj komercijalizacije u Evropi, dizel skuplji za 2.000 evra, menjač sa samo pet prenosa, bez ručica na plafonu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 6,5 Ukupno 6,5
Enterijer: 6,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 6,75
Kabina: 6,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8,25
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,75
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,00

(1431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

nije loš gradski sepetić, ali za taj novac se može uzeti pristojna elantra, a ni tucson nije daleko

igi

Ko gleda automobile u ovoj klasi, taj sigurno ne gleda Elantre, Tucsone i slične. Po ceni bi tu negde bili Captur, Arona i slični. No da je Ka+ precenjen – jeste.

Don

Zar ovo „vozilo“ nije dobilo redizajniranu unutrašnjost neg idalje ima sve od stare fijeste?

Perica Rajkovic

Pa to mu je redizajnirana unutrasnjost… :-))
Cuj predviden je kao niskobudzetsko vozilo, sto i jeste. U Francuskoj se prodaje prakticno po istoj ceni kao Sandero Stepwey, ne znam sta je nasem uvozniku da toliko nabije cene?

DOn

bas 🙂
a pocinje cijena od 9990e il tako nesto na sluzbenim njemackim stranicama (trend paket i 70ks), al to ne gledam neg mobile.de kad i tamo skuplje…i to nude samo benzince…

moron

„Cena u SRB za 1.5 TDCi Active 17.660 evra“ ???
Na dupe da padnem :)))
Pa, ima ( kao dilerski oglas na PA ) za oko 18.500 focus karavan sa tim istim TDCI 95 …
Kuda ide ovaj svet sa ovim „štiklama“ …