1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Kako nastaju gužve u saobraćaju? (VIDEO)
Kako nastaju gužve u saobraćaju? (VIDEO)
5

Kako nastaju gužve u saobraćaju? (VIDEO)

278
5
Podelite sa prijateljima:

Koliko puta nam se samo dogodilo da silno vreme izgubimo, zarobljeni u automobilu ili u autobusu, u sred gradske saobraćajne gužve? Ne zna se ni broj, verovatno. Studenti na Saobraćajnom fakultetu, o čemu nam je pričao i naš dragi  čitalac, izučavaju ovaj fenomenen kroz predavanja na časovima čiji je predmet nazvan „Teorija saobraćajnog toka“.

Nekada nam brzo postane jasno šta je dovelo do kolapsa u saobraćaju, pa se uzročnikom ispostavi nekakav udes, protest građana ili drugi ometajući faktor. Međutim, česće su situacije u kojima je prekid tečnog toka saobraćaja uslovljen drugim, ne tako vidnim i očiglednim razlozima.

U principu, oni se mogu svesti na nemogućnost čoveka da upravlja motornim vozilom na optimalan način u odnosu na teorijski dostupan scenario, to jest kapacitet saobraćajnice. Pošto nismo mašine, naša pažnja nije konstanta, odnosno nismo koncentrisani na vožnju svake sekunde u jednakoj meri. Dovoljna je jedna sitnica pored puta koja bi nam odvratila pažnju i naterala nas da odstupimo od idealnog tempa kretanja koji garantuje najbrži prolazak kroz planiranu rutu.

Lagani, ali bespotreban pritisak na kočnicu, dovešće do lančane reakcije koja će, u finalu prisiliti vozače sa kraja kolone da se potpuno zaustave. U idealnom epilogu, svi bi se kretali identičnom brzinom, držeći identično rastojanje između vozila. To je nešto što je van dometa čoveka, ali je potpuno i lako izvodljivo s autonomnim vozilima.

A ono što će svaki inženjer drumskog saobraćaja potvrditi, to je da su najveći neprijatelji saobraćajnog toka upravo „mangupi u pokušaju“, koji ne drže dovoljno odstojanje i pokušavaju da prave slalom menjajući trake, kako bi, samo u teoriji uštedeli koju sekundu.

Ovaj kratki video na jednostavan način pokazuje kako se formiraju kolone niotkuda.

AutoRepublika

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Mangupi u pokušaju“ ?
Čemu tolika „politička korektnost“ ? 🙂

Renault Terminator

To su bre budaletine,idioti,kreteni…a ne mangupi.

Balkanboj

Pančevac (vozač iz Pančeva) u Beogradu. Gužve niotkuda.

Renault Terminator

Znaci objasnio si🤣…Isto vazi i za Zrenjanince,kao muve bez glave…

Risto

A Beograđani bahati, bezobrazni, bezobzirni, svadljivi, samodovoljni….. Pozdrav iz Zrenjanina 😂