1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Studije pokazuju da elektronski sistemi u automobilima i dalje ne „vide“ dobro motocikle
Studije pokazuju da elektronski sistemi u automobilima i dalje ne „vide“ dobro motocikle

Studije pokazuju da elektronski sistemi u automobilima i dalje ne „vide“ dobro motocikle

465
6
Podelite sa prijateljima:

Institut osiguranja za bezbednost na putevima (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) je nedavno objavio nalaze iz dve studije u kojima se ističu napredak i kritična područja za poboljšanje u vezi sa sistemima za prevenciju sudara u automobilima i njihovom sposobnošću da detektuju druga vozila osim automobila, posebno motocikle i kamione.

Jedna studija je obuhvatila preko 160.000 policijskih izveštaja o sudarima iz 18 država, ispitujući sudare „od pozadi“ u kojima su učestvovala putnička vozila opremljena sistemima za sprečavanje sudara. U međuvremenu, druga studija se fokusirala na procenu efikasnosti funkcija upozorenja na sudar (FCW) i automatskog kočenja u slučaju nužde (AEB) u novim automobilima, kako je procenio Program za procenu novih automobila (New Car Assessment Programs – NCAP).

Ove studije su otkrile krucijalnu potrebu za poboljšanjima u sposobnosti sistema za prevenciju sudara da detektuju kamione i motocikle. Iako su prednji sistemi za prevenciju sudara pokazali značajno smanjenje od 53% u sudarima sa zadnjim delom koja uključuju putnička vozila, njihova efikasnost je značajno smanjena kada je u pitanju izbegavanje sudara sa srednjim/teškim kamionima (38% smanjenje) i motociklima (41% smanjenje).

Istraživači su procenili da bi značajno poboljšanje sistema za prepoznavanje sudara kamiona i motocikala moglo da spreči približno 5.500 dodatnih sudara koji uključuju kamione i 500 sudara koji uključuju motocikle.

Štaviše, studije su naglasile da je skoro polovina nesreća motocikala uključivala incidente sa dva vozila, pri čemu su sistemi za pomoć pri skretanju ulevo predloženi kao rešenje za rešavanje slučajeva kada druga vozila ne uspevaju da otkriju motocikle tokom levog skretanja.

Jedna studija, koja je ispitivala „FCW“ sisteme u NCAP testovima, otkrila je izazove u otkrivanju stacionarnih motocikala u odnosu na putničke automobile. Sistemi su naišli na kašnjenja u davanju upozorenja kada se približavaju stacionarnim motociklima, verovatno zbog manje veličine motocikala i smanjenog povratka radarskog signala, što je izazvalo poteškoće za senzore radara i kamere.

Zanimljivo je da su zapažanja koja uključuju vozila sa jedinstvenim karakteristikama, poput Polarisa Slingshota, otkrila kako su ovi hibridi zbunili „FCW“ sisteme. Iako su uočena poboljšanja, studije su istakle neophodnost da se ovi sistemi obuče za širi spektar potencijalnih klasa meta vozila kako bi se poboljšale njihove mogućnosti otkrivanja u različitim tipovima vozila.

Ovi nalazi naglašavaju važnost kontinuiranog napretka u elektronskim pomagalima za vozače kako bi se osiguralo bezbednije okruženje na putu za sve, posebno imajući u vidu kritičnu potrebu za poboljšanim sistemima prepoznavanja i reagovanja u vozilima kako bi se ublažili sudari koji uključuju motocikle i kamione.

MotoRepublika

(465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sjećam se priča mog oca kako su on i kum ludovali na motoru i to motoru ozbiljne kubikaže. Ali to su bile minimalne brzine i vožnja po seoskom makadamu. Glavna posljedica izlijetanja u kuruze bila je da se opraše pantalone… I tako nekoliko puta mjesečno… A sada, usljed velikih brzina, asfaltiranih (tvrdih) podloga, i prekomjerne snage i brzine, možda dodati i YouTube u rizike, često prvi pad zna da bude fatalan…

S mile

Pre par godina, kolega naisao na prljav put, pesak. Pao, par rebara, kljucna kost, kuk… Par meseci oporavka. Posle odustao od motora…

BB

Ovaj sa naslovne fotografije je imao sreće… Ovo se može podvesti čak i pod „vaspitne mjere“…

MRN

Mene je danas na bajsu maltene „na pravdi Boga“ pokupio jedan XC-60 (prethodne generacije). I to čeono 😊 Ja sam njega video (blagovremeno), ali sam olako držao da i on mene vidi, a pošto sam bio „na svojoj strani“ i „u pravu“ (a on na mojoj i „u krivu“), mislio sam da sam bezbedan. Da tu ništa ne može da se desi. Mislio sam da će čovek reagovati. Ali, kada mi se učinilo da je djavo odneo šalu (i da on mene uopšte ne registruje, a na mene ide), napravih neki brz manevar. Praktično, istovremeno kada i on (pri čemu… Pročitaj više »

BB

Ja sam jednom doživio na pješačkom prelazu, kao pješak, da gledam u vozača a on mene ne vidi, i stanem ja na „bezbjednoj polovici“ a njegov auto sam koči, on gleda u auto, k’o veli šta mu je, mene i dalje ne vidi… A ne mogu se ubrojati u sitne pojave… Vjerovatno je dama koja je bila pored vozača bila dovoljno velika distrakcija pažnje… Sreća pa se automobili ne zaljubljuju 😂🤣

Izmenjeno 3 meseci pre od strane BB
MRN

Ovaj je bio sam u kolima. A na kraju sam i shvato i zašto je išao ravno na mene. Samo je želeo da zaobidje veoma dugačku i široku lokvu koja mu je zauzimala možda i 2/3 njegove saobraćajna trake. Jedino što mu ja nisam bio u fokusu 😊