1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Izmangupiran i savršeni patuljak među terencima
Izmangupiran i savršeni patuljak među terencima
1

Izmangupiran i savršeni patuljak među terencima

1.17K
1
Podelite sa prijateljima:

Firma „Delta 4×4“ i njihov partner „Avus Auto“ izvršili su ekstremnu modifikaciju malog terenca s oznakom Suzuki Jimny.

Firme „Delta 4×4“, specijalista za terenska vozila iz Nemačke, i „Avus Auto“, tjuner iz Švajcarske, priredili su ekstremnu modifikaciju modela Suzuki Jimny. Na primer, ugrađene su portalne osovine, karoserija je dodatno podignuta, montirani su veći točkovi… Ali, sve to ima i svoju cenu.

Događa se da tjunirani automobili kod nekoga izazivaju divljenje, a kod drugih negodovanje. Više snage kod jednog supersportskog automobila… To ne razumeju baš svi. U ovom slučaju snaga automobila nije povećana već je Jimny maksimalno optimizovan za potrebe terenske vožnje.

Dvadeset santimetara viši klirens tjuniranog Jimnija!

U ovom projektu ove firme su se rukovodile sledećim principom: „ne sakrivati nedostatke, vec naglasiti prednosti!“

Sta je Jimnijeva osnovna karakteristika? Kao sto je poznato, prva generacija Jimnija nastala je po narudžbini australijske armije, što znači da je Jimny od samog početka bio mali, ali veoma robustan i prohodan terenski automobil!

Te svoje osobine je zadržao sve do danas, pa je tako Jimny na terenu sasvim ravnopravan s poznatim velikim terencima kao što su Jeep, Land Rover Defender i Mercedes G Klase. Njegove male dimenzije mu pružaju mogućnost da velike prepreke s lakoćom zaobiđe umesto, kao što je slučaj s velikim terencima, da mora da pređe preko njih!

Njegova konstrukcija je sasvim klasična: šasija od jakih čeličnih profila, krute osovine sa spiralnim oprugama, vođenje s po dve uzdužne i jednom poprečnom vođicom, pogon u liniji motor-spojnica-menjač-razvodnik-kardani-diferencijali s blokadom-točkovi s terenskim profilom.

Dve firme, „Delta“ i „Avus“, izvrsile su najveći deo modifikacija u samoj šasiji. Pritom su uradili sledeće:

  • Serijske osovine zamenjene su portalnim, čiji diferencijal je dobio komandovanu 100% blokadu.
  • Karoserija je u odnosu na osovine dodatno podignuta za 45 milimetara.
  • Montirani su veći točkovi – 265/60 18, umesto serijskih od 15 i 16 cola, s pneumaticima 175/80 i 205/70.
  • Naplaci su aluminijumski: 18 cola sa 8 otvora za hladjenje.
  • Prednji deo šasije zaštićen je s donje strane jakim limom.
  • Napred je montirano vitlo sa sajlom nosivosti 3 tone.
  • S gornje strane karoserije dodat je krovni nosač tereta, a napred na krovu, poprečni nosač sa farovima.
  • Kućišta točkova su upadljivo proširena da bi veliki točkovi mogli da dobiju dovoljno prostora za kretanje.

Postignuti rezultati: klirens je povećan sa serijskih 21 cm na 40 centimetara! Šta to znači za jedan terenski automobil, verujemo da nije potrebno objašnjavati!

Sa ovakvom modifikacijom, mali Jimny je dobio mnogo na terenskim karakteristikama, a takođe i na vizuelnom terenskom karakteru. Serijski Jimny, ovako mali, već ima šarm velike igračke, ali sa ovim modifikacijama taj utisak je još više pojačan: kratak i širok sa velikim točkovima – postao je igračka za velike dečake!

Na žalost, ova igračka ima veoma visoku cenu!

  • Serijski Jimny s ručnim menjačem košta 18 hiljada evra, a s automatskim 19 hiljada evra.
  • Jimny koji je modifikovan prema gornjem receptu košta 56 do 65 hiljada evra.

Za poređenje:  Jeep Wrangler Rubicon košta od 58 hiljada, dok novi Defender startuje od 54 hiljade evra! Oba ova automobila na terenu nisu bolja od Jimnija, ali su to dosta veći modeli s više prostora i s boljom nosivošću. Na osnovu toga se može reći da pitanje ko će biti kupac ovog malog, simpatičnog i veoma sposobnog vozila, ostaje otvoreno!

Moj lični utisak je da su vlasnici ovih firmi, iznetim eksperimentom zapravo ostvarili neke svoje „dečačke snove“ i da komercijalni uspeh širih razmera uopšte i nije bio u planu. Ovo je veoma čest slučaj kod malih firmi i raznih „starapova“ koji sa zanesenjačkim fanatizmom uleću u skupe poduhvate. To je razlog zašto više od 90% takvih fimi propada već u prvoj fazi razvoja vozila, a naročito pri pokušaju realizacije proizvodnje!

Zanimljivo bi bilo napraviti poređenje cena sličnih modifikacija raznih terenskih vozila i pikapova u SAD. Ovakve modifikacije su u Americi dosta česte: ugradnja povišenih osovina, velikih točkova, i svega ostalog što ide uz to.

Asortiman dodatne opreme je veoma širok i sa pristupačnim cenama, tako da se cena ovakvih modifikacija kreće oko 15 do 20 hiljada američkih dolara. Ljudski rad je pritom takođe važan faktor: cena rada u Americi je niža nego u EU, pogotovu u Nemačkoj. Osim toga, tempo rada je u Americi znatno intenzivniji nego kod Nemaca. Za američke firme ovakve modifikacije su već odavno rutina, i radi se brzo i kvalitetno.

Nemci tek ulaze polako u ovu branšu i rade „temeljno“ kako to oni tvrde, a u stvari rade sporo i sa mnogo razmišljanja, a precenjuju svoj rad. Jedan američki menadžer je davno rekao: „Naši inženjeri rešavaju probleme, a nemački ih traže!“

Na kraju još da prikažemo linkove ka sajtovima tjunerskih firmi:

Delta 4×4              https://delta4x4.com/

Avus Auto:            https://avus-auto.ch/

Nijedna od ove dve firme još nije objavila modifikovani Jimny na svom portalu. To je siguran znak da je stvar sasvim nova!

Vladimir Matijašević

(1165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“Serijski Jimny s ručnim menjačem košta 18 hiljada evra, a s automatskim 19 hiljada evra.”

Ne znam gde toliko košta, ali, u Srbiji sa automatskim menjačem košta 25.800 ili 26.200 (zavisno od boje), a sa manuelnim menjačem, zavisno od boje i nivoa opreme, košta 22.700/23.100 ili 24.800/25.200.