1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen kupeoliki Porsche Cayenne (2020.)
Predstavljen kupeoliki Porsche Cayenne (2020.)
0

Predstavljen kupeoliki Porsche Cayenne (2020.)

2.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Kada kompanija Porsche zavrne rukave i riješi da “napravi” SUV model, onda se sav trud ulaže u to da novitet legitimno opravda svoj DNK koji nosi sama nemačka marka, odnosno da krosover bude vozački najsposobniji automobil u klasi u kojoj nastupa na tržištu.

Ono što je do sada nedostajalo u ponudi ovog legendarnog proizvođača jeste predstavnik famoznog kupe krosover segmenta, koji se kod rivala već godinama uspešno prodaje. To su naravno začetnik segmenta BMW X6, ali i Mercedes GLE kupe, kao i od nedavno “braća od dva strica”, modeli Lamborghini Urus i Audi Q8. Vrijeme je bilo da nakon dugog testnog perioda i ta praznina bude popunjena.

Da odmah na početku priznamo, sudeći po fotografijama, izgleda da je Porsche najviše postigao po pitanju dizajna kupe krosovera. Sve do A stuba je ostalo nepromijenjeno u odnosu na standardni Cayenne. Odmah nakon toga slijede oštrije postavljeni A stubovi i sveukupno niži krov sa „coupe“ zakrivljenjem na kraju, koje u neku ruku podsjeća na model 911.

Zadnje svjetlosne grupe takođe stoje pod drugačijim uglom u odnosu na konvencionalni SUV, a zadnji blatobrani su širi za 18 milimetara, dok je automobil je 20 milimetara niži od običnog Cayenna. Panoramsko staklo je dio standardne opreme, a za laki karbonski krov je potrebno doplatiti, dok standardni aluminijumski krov uopšte nije dostupan. Spojler iznad zadnjeg stakla osim vizuelnih efekata ne utiče na aerodinamiku vozila.

Zbog svega toga prtljažni prostor je manji, te njegova zapremina iznosu 764 litara, odnosno 622 na Turbo modelu. Kako bi sačuvali prostor za glavu putnicima nazad, pomjerajuća zadnja klupa zamjenjena je fiksiranom koja je za oko 30 milimetara niža, od one na koju gluteus smještaju putnici klasičnog Cayenna na zadnjoj klupi. Ta klupa je standardno podjeljna na dva dijela, dok je moguće doplatiti za trodjelnu?!

Porsche Cayenne kupe će biti dostupan sa identičnim pogonskim jedinicama kao i standardni model, ali u prvim mjesecima prodaje biće dostupni samo trolitarski V6 sa 340 konjskih snaga i V8 zapremine 4.0 litre koji „pumpa“ 550 konjskih snaga, a nosi ime Cayenne Turbo kupe. Svi agregati koriste benzin, s obzirom na to da se Porsche od nedavno potpuno „otarasio“ dizela.

Cayenne kupe takođe dolazi sa nešto bogatijom standardnom opremom, te osim već pomenutog staklenog panorama krova sadrži i Porsche Active Suspension Management (PASM), Sport Chrono paket, 20 inčne aluminijumske naplatke i parking asistent.

Prodaja modela startuje u maju, a početna cijena će iznositi oko 80.000 eura.

AutoRepublika

(2023)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments