1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota RAV4 probila brojku od 10 miliona prodatih primeraka
Toyota RAV4 probila brojku od 10 miliona prodatih primeraka
0

Toyota RAV4 probila brojku od 10 miliona prodatih primeraka

170
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon gotovo 26 godina i pet generacija, došlo se do ove brojke.

Globalna prodaja Toyote RAV4 je probila ove godine cifru od 10 miliona jedinica, otkada je ovaj model krenuo s prodajom. Popularni japanski SUV, koji je sada u svojoj petoj iteraciji, ostvario je „jubilej“ u februaru, samo godinu dana nakon što je aktuelni model krenuo s prodajom u Evropi.

Lansiran 1994. na Salonu automobila u Ženevi, prvobitni RAV4 je opisan od strane svog proizvođača kao „originalni rekreativni SUV“. Pogon je dolazio iz 2,0-litarskog benzinca, koji je 127 konja slao na sva četiri točka. U prvi mah, Toyota je očekivala da će proizvoditi 4.500 primeraka mesečno, ali je to ubrzo moralo da se udvostruči, nakon što je primljeno 8.000 porudžbina već u prvom mesecu.

Toyotine glavešine su morale da primene izvesnu dozu ubeđivanja da bi koncept transformisali u serijski model, ali tokom 1994., Toyota je prodala 53.000 RAV4. Ova brojka se udvostručila a zatim i utrostručila u naredne dve godine, a japanski prozvođač je proširio portfolio uključivši  model s pogonom na prednje točkove  i s petoro vrata. Tu je bila i varijanta s troje vrata i mekim krovom, pa čak i električni model.

Druga generacija je porasla u dimenzijama a u ponudi su bila dva benzinska motora, 1,8-litarska jedinica sa 121 ks i 2,0-litarski agregat s 148 ks pored 2,0-litarskog dizela sa 114 konja. Permanentni AWD je uključivao centralni diferencijal s ograničenim proklizavanjem a kupci su imali i opciju u vidu Torsen zadnjeg diferencijala.

Šest godina kasnije, RAV4 je ponovo značajno „porastao“, što se po Toyoti ogledalo u preferencama kupaca. Gotovo 20 centimetara duži nego ranije, japanski pulen je dobio i proširenu motorizaciju. Takođe, reč je o prvom Toyotinom modelu s delimičnim pogonom na sve točkove.

Ova generacija je na sceni bila sve do 2012. kada je zamenjena novim modelom. Ponovo je došlo do prirasta u gabaritima a nova platformra je obezbedila instalaciju hibridnog pogona, sistema po kojem je Toyota postala čuvena. Oficijelno, benzinsko-električni model je do „stotke“ ubrzavao za 8,3 sekunde.

Na kraju, 2018., Toyota je skinula veo s pete generacije RAV4, koja je na puteve pristigla početkom prošle godine. Hibridna tehnologija je dobila na snazi a japanska marka kaže da će uskoro započeti s prodajom „plug-in“ hibridne verzije s preko 300 ks. Prošle godine, Toyota je prodala 17 puta više RAV4 u odnosu na 1994., što u porevodu znači 130.000 primeraka.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments