1. Home
  2. Vesti
  3. Nakon propasti Škode i Jette, VW usvaja kinesku matricu razmišljanja
Nakon propasti Škode i Jette, VW usvaja kinesku matricu razmišljanja
17

Nakon propasti Škode i Jette, VW usvaja kinesku matricu razmišljanja

33.38K
17
Podelite sa prijateljima:

Nemački proiizvođač automobila, veliki koncern Volkswagen gubi tlo u Kini, pošto se kompanija nalazi od snažnim pritiskom lokalnih entiteta. Germani nameravaju da se brane kineskim oružjem, pa će u tom duhu osmisliti novu (pod)marku koja će poslužiti za ponudu električnih automobila. Prvi četvorotočkaš koji će se prodavati s amblemom novouspostavljenog brenda će biti blago izmenjena i preimenovana Cupra Tavascan.

Serijska verzija kupeolikog krosovera Cupre Tavascan je debitovala u aprilu, uz obećanje proizvođača da će s prodajom iste započeti u 2024. godini. Upravo je taj model načinio veliko iznenađenje baš zbog činjenice da je premijeru imao u Kini, odnosno u državi gde taj brend i nije bio zastupljen.

Pozadina takve odluke je postojala svakako, pa nemačka poslovna publikacija Automobilwoche otkriva, pozivajući se na insajderske informacije, da će  Volkswagen krenuti s ponudom Tavascana pod drugim imenom, dakle Cupra je isključena, ali se još uvek ne zna kako će se ta marka zvati.

Volkswagen poseduje desetine fabrika, ali konkretno, Cupra Tavascan i njen klon namenjen kineskom tržištu, biće montirani u pogonima postavljenim u gradu Hefej, unutar provincije Anhui. Istorija ovog preduzeća je započela 2017. godine, kada je formiran zajednički poduhvat s ravnopravnim učešćem u kapitalu firmi VW i JAC. Ideja je bila da se tu proizvode električni automobili.

VW je inicijalno nameravao da promoviše Seat u Kini i to u okvirima pomenutog zajedničkog poduhvata, ali kineske vlasti nisu želele još jedan inostrani brend u državi pa se nisu saglasile s idejom. Tako se u Kini pojavila marka Sol koja je potom preimenovana u Sehol, danas jedan od podbrendova JAC-a. VW je u 2020. godini postao glavni vlasnik zajedničkog poduhvata jer je držao 75% udela i započeo je s pripremama za proizvodnju EV sopstvene konstrukcije na platformi MEB. Za ove namene je i modernizovana fabrika u Anhuiju, da bi krajem godine za nama i proširena,

Ukratko rečeno, pripreme za lansiranje nove podmarke nisu plod spontane odluke, već je ona doneta davno, dok je tek sada postala relevantna. Statistika koju prezentuje Kineska asocijacija proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM) za prvo tromesečje 2023. godine, prikazuje sunovrat Volkswagenovih brendova u Kini.

Tako je matična marka prodala 442.203 vozila u navednom periodu, što je za 21,8% manje no u lanjskom komparitvnom periodu, pa je tako izgubila lidersko mesto na koje je zaseo BYD (484.365 vozila, + 67%). Audijeva realizacija je obuhvatila 123.673 jedinica (-10,4%), Jetta 35.533 komada (-23,1%), Škoda – 6.003 automobila (-61,4%).

Podsetićemo vas da je marka Jetta lansirana u 2019. godini i da je osmišljena konkretno za Kinu, ali se nije dobro pokazala u nameri da privuče mlađariju te zemlje. Deluje da Škoda nije interesantna nikome u Kini, pa će uskoro biti povučena s tog tla. Sada će Nemci pokušati da šarmiraju tamošnje kupce promocijom čisto električnog dvojnika Cupre. Iako će prvi model biti kopija pomenutog kupeolikog SUV-a, naredni modeli ne moraju biti isključivo replike evropske Cupre, već je moguće da će se pojavljivati i neki autohtoni četvorotočkaši. Doduše, u nekom potonjem trenutku.

AutoRepublika

(33383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudi me ovako loš rezultat škode. Pa auto tržište Srbije je značajno manje, a ispada da se u Srbiji godišnje proda samo 2-3 puta manja količina nego u Kini.

BB

Okreću se svojima…

Vjerovatno da će nova VW marka da se zove 汽车
😂🤣😂

Matija

Dobro pitanje, odgovor je u mom komentaru.

Tikola Nesla

Pa nisu kinezi ludi…nego, svira li sirena u 15 i 5 danas?

moron

Baš sam malo pre to komentarisao sa kolegama

Dragan

Pa da se skode ne kupuju kod nas za firme pitanje koliko bi bila učestala u Srbiji

S mile

Bas ce se usrece sa cisto elektroautom u Kini. Tu je tek jaka ponuda kineza.

Bungi

U Kini gotovo sve automobilske marke vode tržišni rat za svoj dio kolača i odmjeravaju snage.A u tom odnosu snaga VW ne stoji baš najbolje.

s mile

Polako će kinezi izbacivati EU proizvođače iz kine, tj smanjivati im prodajne cifre. Još ako im na domaćem terenu u EU, izgrade par fabrika, kao svojeremeno japanci, pa koreanci… biće gusto…

Matija

Polazna informacija za uspesan marketing na kineskom trzistu glasi: sta zeli kineski kupac? Nekoliko strucnih institucija vec se pozabavilo ovom analizom tako da je odgovor vec poznat: dizajn i elektronske „igracke“. Skoda sa svojim rustikalnim dizajnom uopste se ne uklapa u gornju definiciju zahteva kineskog trzista. I ne samo Skoda vec i VW pa i SEAT! Audi ima najmanji pad, 10%, zahvaljujuci modernom i elegantnom dizajnu. Onog momenta kada Audi bude poceo da lansira nove e-modele dizajnirane na bazi svojih studija pod zajednickim imenom „Sphere“ popece se jako visoko na prodajnoj lestvici! Razlog: dizajn „Sphere“ je ultramoderan i vrlo blizak… Pročitaj više »

BB

Sve si u pravu, osim što su, vjerovatno, zakasnili sa tom strategijom… Imam osjećaj da su kinezi zadnjih pet godina otišili „u nebesa“ po svim pitanjima: dizajn, kvalitet, stil, sigurnost, tehnologije (posebno strujne)… Čini mi se da će sad evropski proizvođači kaskati za kinezima… Ovo je samo moj osjećaj (nije čak ni stav).

Matija

Svabe sporo misle! Medjutim odbijaju kritiku tvrdeci da su oni jedini koji „misle temeljno“! 🙂

s mile

A da Škoda proba „recept“ BMWa, i stavi dva put veći grill, tj masku hladnjaka, dal će to da prođe kod kineza…… ono BMW bubrezi puta dva 😉

vozac bavaraca

‘Audi ima najmanji pad, 10%, zahvaljujuci modernom i elegantnom dizajnu.’ Neko sarkastican bi mogao to definisati kao: ‘Audi ima najmanji pad, 10%, zahvaljujuci grilu’.

Matija

Ima tu istine! Audi je prvi lansirao veliki gril – od haube do spojlera! 🙂

Penzioner

Sa cenama koje sada Nemci traže za Golfa neće stići nigde. 35k za auto koji max treba da košta 17k!!! I naravno da ih Kinezi neće! Nek naprave novu Golf 2 sa dizel motorom 1,4 koji troši 4l dizela i da košta 8k da vidiš kako bi prodaja išla!!! Ali profit mali za Zapadnjacke apetite… Ja ću prvi preci na Kineze ili Indijce čim se pojave na našem tržištu s normalnijim cenama od ove EU deracine.

moron

Kako nov Golf da košta 17 hiljada, kada nova Dacia Sandero Stepway košta 16.700 ?