1. Home
  2. Industrija
  3. Veliki pad prodaje novih automobila u Evropi
Veliki pad prodaje novih automobila u Evropi
1

Veliki pad prodaje novih automobila u Evropi

253
1
Podelite sa prijateljima:

Pandemija korona virusa dovela je do dramatičnog pada prodaje automobila na Starom kontinentu. Prethodnog meseca isporučeno je čak 55,1% manje vozila nego lane. 

U uslovima kada evropske zemlje broje hiljade mrtvih, a veći deo stanovništva nalazi se u kućnoj izolaciji, nerealno je očekivati i da postoji uopšte želja za kupovinom novog automobila. Ono što jeste ipak kupljeno prošlog meseca na našem kontinentu, većinom je urađeno početkom marta, kada je epidemije još bila u začetku.

Tako je prošlog meseca prodato u EU prodato 567.308 novih automobila, što je daleko manje naspram rezultata ostvarenog u martu 2019. godine kada je isporučeno 1.264.569 vozila.

U svih 27 zemalja koje čine Evropsku uniju ubeležen je veliki pad prodaje. Najveći u Italiji (-85,4%), potom Francuskoj -72,2%) i Španiji (-69,3%). Umereniji pad potražnje indeksiran je u Nemačkoj, gde je prodaja opala za 37,7%.

Minimalan pad ostvaren je u Švedskoj koja je do sada imala najumerenije mere protiv korona virusa. Tačnije nije bilo kućne izolacije i policijskog časa. Stoga je u ovoj skandinavskoj državi u martu dostavljeno 27.649 automobila, što je samo malo lošije od prošlogodišnjeg rezultata kada je prodato 30.256 vozila.

Ni u našoj okolini pravna i fizička lica nisu bila zainteresovana za kupovinu novog vozila. U Hrvatskoj je u prethodnom mesecu prodato 2.716 automobila (naspram 5.049 u istom mesecu prošle godine). Bugari su kupili 1.609 četvorotočkaša (prethodne godine 3.266), dok su Rumuni u martu svoj novac trošili na sticanje svojine nad 6.654 automobila, što je takođe manje nego 2019. godine kada je u toj državi isporučeno 9.813 vozila.

Naši severni susedi, stanovnici Mađarske, kupili su u martu 11.478 automobila, što je blagi pad naspram rezultata ostvarenog lane, kada je ovde prodato 13.394 jedinice.

Što se tiče zemalja članica EFTA, i ovde je došlo do sličnog ishoda. U martu je u EFTA regionu prodato 31.085 automobila, što je značajno lošije od marta prošle godine kada je isporučeno 48.407 četvorotočkaša.

Najboljim rezultatom na Starom kontinentu mogu se pohvaliti dve države – Island i Finska. Ostrvska zemlja je čak bila u „plusu“, jer se u martu tamo prodalo 1.078 automobila, što je za četiri primerka više nego 2019. godine. Finci su ipak ubeležili pad isporuka, pa su u martu kupili 9.194 vozila, odnosno svega 85 komada manje nego lane.

Podaci o prvom tromesečju u EU daju lošu prognozu kada je u pitanju ishod čitave godine. Od januara do marta prodaja je opala za 25,6%. I pre pandemije korone bilo je najava da će doći potražnja za novim vozilima opasti u Evropi, ali ovakav pad je veoma ozbiljan.

Kada je reč o pojedinačnim zemljama, najveći „udar“ korone u prvom tromesečju na automobilsko tržište bio je naravno u Italiji (-35,5%), potom Francuskoj (-34,1%), Španiji (-31%), dok je Nemačka najbolje prošla sa padom od 20,3%.

AutoRepublika 

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A za jedno mesec dana ćemo čitati da je u EU u aprilu 2020. prodato jedno 95% manje vozila nego u aprilu 2019 …