1. Home
  2. Industrija
  3. Proizvođači automobila polako otvaraju fabrike u Evropi
Proizvođači automobila polako otvaraju fabrike u Evropi
0

Proizvođači automobila polako otvaraju fabrike u Evropi

491
0
Podelite sa prijateljima:

Evropska automobilska industrija laganim koracima kreće prekidu suspenzije proizvodnje izazvane pandemijom virusa korona. 

Jedan od prvih koji počinju proizvodnju uprkos brojnim žarištima korone u Evropi, jeste Audi. Nemačka marka otvorila je svoju fabriku u Đeru u Mađarskoj, i na posao se vratilo oko 100 radnika. Za sada se radi samo u jednoj smeni, a kada uslovi to dozvole, proizvodnja će se vratiti na stadardni nivo.

Automobilska industrija na Starom kontinentu pretrpela je snažan udarac zbog koronavirusa. Bloomberg procenjuje da će prodaja novih automobila u Evropi ove godine biti niža za 3 miliona jedinica u odnosu na prethodnu godinu, te da će prihod industrije pasti za 60 milijardi evra.

Audi Q3 proizvodi se u Mađarskoj

Posle višenedeljnih restrikcija, vlade evropskih zemalja i privrednici pokušavaju da postepeno pokrenu ekonomiju. Naravno, sve ovo će ići polako, korak po korak.

U Nemačkoj, očekuje se da Angela Merkel nakon sastanka sa premijerima svih saveznih država, iznese predlog mera za popuštanje ograničenja kretanja i drugih restrikcija. Od ovih razgovora zavisiće i kada će i koliko brzo biti pokrenuta proizvodnja automobila u Nemačkoj.

Ipak, nastavak proizvodnje vozila u Evropi neće biti lak poduhvat. Pre svega zbog lanca snabdevanja, koji je trenutno prekinut. Evropske fabrike su međusobno dobro povezane, ali je problem u granicama koje su trenutno mahom blokirane.

Čelnici automobilske industrije na Starom kontinentu pozvali su na organizovan povratak proizvodnji, kako bi se navedeni problemi lakše rešavali.

Renault je obustavio suspenziju rada fabrike u Portugalu, a prema trenutnim informacijama isto planiraju da urade 21. aprila u pogonu u Rumuniji. Ruski brendovi počeli su od pre dva dana da otvaraju svoje pogone, a slično je uradio i Hyundai u fabrici u Češkoj, gde će umesto standardne tri smene raditi dve.

Hyundai u Češkoj sklapa modele: i30, Kona Electric i Tucson.

Audi je saopštio da će isprva u Đeru nastaviti sa sklapanjem motora, a da će naredne nedelje početi i sa proizvodnjom automobila. Potrebno je naglasiti da VW grupa u Evropi zapošljava više od 470.000 ljudi. No, iako je suspenzija bila sprovedena u Nemačkoj, nije bila urađena do kraja.

Nekoliko Volkswagenovih pogona u Germaniji je radilo i tokom obustave rada, a ukupno je na poslu bilo oko 1.700 radnika. Ovde su se proizvodili neophodni delovi koji su slani u Kinu, a tamo dalje ugrađivani u vozila koja se sklapaju u toj zemlji.

I dok neke evropske države popuštaju sa restrikcijama, poput Austrije i Danske, Francuska nastavlja sa strogim merama. Najverovatnije se koracima Francuske krenuti i Velika Britanija koja se suočava sa velikim brojem novozaraženih korona virusom.

No, čak i kada se proizvodnja u potpunosti vrati na standardan nivo, pitanje je kada će otvoriti izložbeno-prodajni saloni širom kontinenta. I kada otvore svoja vrata potencijalnim kupcima, ostaje da se vidi koliko će ova pandemija imati uticaja na kupovnu moć širom Evrope.

AutoRepublika 

(491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments