1. Home
  2. Industrija
  3. Šef Volkswagena zahteva hitnu pomoć automobilskoj industriji
Šef Volkswagena zahteva hitnu pomoć automobilskoj industriji
3

Šef Volkswagena zahteva hitnu pomoć automobilskoj industriji

215
3
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Volkswagena, Herbert Dis, javno je zahtevao pomoć automobilskoj industriji, odnosno kazao da očekuje da nemačka vlada hitno usvoji „paket mera pomoći“ usled posledica izazvanih pandemijom virusa korona. 

Herbert Dis je čovek koji u nemačkoj javnosti izaziva drugačija osećanja naspram onih koja su se javljala kada je bilo reči o bivšim šefovima Volkswagena – Martinu Vinterkornu ili Ferdinandu Pihu. Dis, koji se ne stidi da dođe na televiziju i javno govori o problemima, stekao je ulogu svojevrsnog portparola čitave automobilske industrije.

Dis je poznato po tome što u svojim javnim nastupima ne daje samo perspektivu VW-a, već nudi jednu širu sliku. Tako je nedavno u intervjuu jednom nemačkom dnevnom listu, izrazio da je neophodna hitna pomoć germanskoj automobilskoj industriji.

„Moramo dobiti paket stimulacija za autoindustriju. Nemačka je zemlja automobila, i ako želite da pojačate ekonomiju onda je najbolje da to uradite sa vozilima. Prodaja automobila ima prednost u tome što pokreće čitav lanac porudžbina“, kazao je šef Volkswagena. On je dodao i da je „automobil centar nemačke ekonomije“.

Na pitanje da li bi druge mere, kao što su smanjenje PDV-a za sve proizvode, dali možda bolje rezultate, ne samo kod automobilske industrije, već u kompletnoj privredi, Dis je dao odgovor da je to svakako otvorena tema i da treba razgovarati.

No, do tog trenutka intervju je izgledao sasvim obično – sve dok se nisu potegla pitanja u vezi sa samom Volkswagen grupacijom. Kada se došlo do teme o isplatama „masnih“ bonusa velikim akcionarima poput porodica Pih i Porše. i da li bi se isti mogli umanjiti, Dis je kazao da još nisu donete konačne odluke u vezi sa tim.

Da prvi čovek Volkswagena nije jedini koji smatra da treba pomoći automobilsku industriju čuli smo u prethnodnih nekoliko dana, kada su slične izjave davali i čelnici druig evropskih proizvođača. Ipak, čini se da je pomalo licemerno da upravo VW zahteva da se pomogne automobilskoj industriji, jer su prethodne godine ostvarili rekordan profit od 20 milijardi evra.

Neki od političara iz Nemačke već su dali svoje predloge. Tako je ministar ekonomije Bavarske predložio da savezna država subvencioniše kupovinu novih automobila sa 4.000 evra.

AutoRepublika 

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zašto bi VW trošio svoj prifit od 20 milijardni iz prošle godine, kada država npr. može da obezbedi subvencije od 20 milijardi. I to o trošku poreskih obveznika. Realno, greh je da akcionari snose bilo kakve troškove i/ili gubitke. Ili, ne daj Bože, da neko predloži da oni snize cene vozila za do 4.000 evra, umetso da država obezbedi subvencije od 4.000 evra po vozilu.

Lola

Stigla pogana vremena,
bolje imati nego nemati.

Don

BRavo moron, cestitke za komentar. Koja gamad. Sad ce se javiti i mercedes, koji se donedavno kurcio kako mu ne treba pare (tada sam napisao da ce biti prvi koji ce uzeti lovu od drzave).
Kad imaju ogromne, sumanute profite, zarade, tad nikome nista, a kad zafali malo, odmah cuclaj drzavu tj narod.
bez imalo stida i srama izadju pred novine i to kazu.
Usput, napumpali su cijene novih auta za nekih 30% …ni to im nije dosta.