1. Home
  2. Industrija
  3. Redni šestocilindraš vs V6 (VIDEO)
Redni šestocilindraš vs V6 (VIDEO)

Redni šestocilindraš vs V6 (VIDEO)

19.01K
3
Podelite sa prijateljima:

Svedoci smo poslednjih godina da se mnogi proizvođači automobila okreću rednim šestocilindarskim motorima, zamenjući one u „V“ postavci cilindarskih redova. Da li postoji nešto što bi trebalo da znamo o tome?

Jaguar Land Rover je nedavno objavio da će se vratiti rednim šestocilindrašima, koji će svoje mesto pronaći u različitim modelima britanskih marki. To znači da su V6 jedinice u procesu „penzionisanja“. Ovde se nameće suštinsko pitane: „U čemu se ogledaju razlike između V6 i rednog šestocilindarskog motora?“. Da li će vozač primetiti promene za volanom?

To je pitanje koje se naravno odnosi i na Mercedes-Benz, koji je već napravio takav potez. BMW, u međuvremenu, nikada se nije odricao rednih „šestaka“, koji su na neki način i zaštitni znak bavarske marke. Još jedno ključno pitanje: „Zašto se proizvođači vraćaju tipu motora za koji se smatralo da je stvar prošlosti?“.

Broj cilindara ostaje isti, a umesto dva cilindarska reda u „V“ postavci, sada imamo posla s jednim nizom. Šta se menja?

Uglađenost

Upravo tako, redni šestocilindraši imaju bolju kulturu rada u odnosu na V6 jedinice iste radne zapremine. Zapravo, ovo je jedan od glavnih razloga zbog kojih JLR prelazi na njih. Da podsetimo, rednu konfiguraciju motora je kompanija odbacila pre više decenija baš u korist V6.

U slučaju rednih šestocilindarskih agregata, svaki cilindar u kojem se dešava proces sagorevanja izbalansiran je drugim cilindrom, koji je u usisnom hodu, tako da se rezultat ovih „uparenih“ cilindara, koji su često locirani simetrično oko centralne tačke kolenastog vratila, ogleda u znatnom redukovanju vibracija.

S druge strane, V6 motori „ne uživaju“ u ovoj harmoničnoj prednosti.

Performanse

Postoje i neke druge prednosti koje donosi redna konfiguracija, a one su fokusirane na isporuku snage kroz inteligentnije pakovanje. Naime, s turbo šestocilindarskim motorima, koji uspešno zamenjuju veće V8 agregate u mnogim savremenim automobilima, pojednostavljena redna postavka obezbeđuje više prostora za komponente koje doprinose performansama, kao što su turbo punjači, kompresori i prateći elementi.

Što se V6 aranžmana tiče, mora se pronaći prostor ili u „uvali“ između cilindarskih redova (kao kod Audijevih turbo V6 motora) ili u u okviru ograničenog prostora sa strane agregata (kao kod Nissana GT-R), što u velikoj meri instalaciju turbo punjača čini složenijom.

„Uglavljivanje“ drugih „dodavača snage“ poput turbo punjača s električnom asistencijom ili kompresorom, predstavlja ozbiljan izazov kod V6 motora.

S obzirom da performantni automobili u sve većoj meri usvajaju turbo punjače s električnom asistencijom i kompresorima, često u istoj konfiguraciji, s ciljem da se redukuje „turbo rupa“, više prostora znači i više potencijala kada su performanse u pitanju. To je pomalo i ironično, budući da je jedan od glavnih razloga za usvajanje V6 motora bila njihova kompaktnost i laka implementacija. Međutim, to je bilo u vreme kada turbo tehnologija nije ni izbliza bila do te mere prisutna kao danas.

Zvuk

Ovo naravno zavisi i od samog inženjeringa, ali generalno govoreći, redni „šestaci“ imaju ugodnije „izduvne note“ u odnosu na V6 pandane. Pitate se zašto? Razlog leži u tome što svi izduvni otvori u glavi motora mogu da se spoje na način koji uredno razdvaja izduvne impulse iz svakog cilindra, što je teže ostvariti na V6 (mada ne i nemoguće). Iz tog razloga ne čudi što performantni automobili s rednim šestocilindarskim motorima čine da se „naježimo od miline“ kada se „stisne gas“.

Troškovi i složenost

Sada dolazimo do najrealnijeg razloga zašto su redni „šestaci“ napravili veliki „come back“. Oni su za proizvođače automobila efektniji u smislu troškova, jer prilikom postavljanja istih osnovnih dimenzija za redne motore, mogu da dodaju ili oduzimaju cilindre po potrebi, što je inžnjerska tehnika poznata kao „modularnost“. BMW je primenjuje „od pamtiveka“, jer njegovi redni šestocilindarski, četvorocilindarski i trocilindarski motori dele istu distancu između cilindara i radnu zapreminu, a glavna razlika se ogleda u tome koliko je cilindara uliveno u blok motora.

Ovo nije lako izvodivo u V6 formatu. Mercedes-Benz je pokušao to da uradi kreiravši prvi serijski V6 kao „skraćenu“ verziju postojećeg V8, ali to je iziskivalo brojne kompromise u samom dizajnu. Naime, cilindarski redovi su postavljeni pod uglom od 90 stepeni umesto 60, što je uobičajeno za V6 motore. Posledica svega je bila loša kultura rada te jedinice.

Novac se dodatno štedi i na taj način što se na istoj proizvodnoj liniji mogu sklapati različiti motori različitih veličina. Dakle, pojednostavljeno, „višak“ ostvaren na ovaj način može da se upotrebi za primenu skupljih materijala ili snižavanje cena.

Bez kompromisa na planu bezbednosti

Zabrinutost u vezi sa bezbednošću je bio primarni razlog zašto su V6 motori svojevremno nadvladali redne. Naime, to što su kraći omogućava veće zone gužvanja i minimizovanje mogućnosti da se motor probije u kabinski prostor prilikom snažnog čeonog sudara. Za Mercedes, ovo je bio razlog broj 1 za prelazak na V6. Međutim, zašto se štutgarska kompanija vraća rednim jedinicama?

I ovde je odgovor prilično logičan i prost: tehnološki napredak je omogućio da se komponente povezane s motorom, poput servo pumpe, kompresora klima uređaja i alternatora, ne moraju instalirati u produžetku agregata, što za posledicu ima njegovo „produžavanje“. Sada, kada su pokretane električnim putem, dotične komponente se mogu pozicionirati bilo gde u košu motora i na taj način dovesti dimenzije u meru koja neće ugroziti bezbednost na bilo koji način.

Visina rednih agregata je predstavljala još jedan bezbednosni problem, a reč je o zaštiti pešaka. Međutim, u pomoć ponovo uskače napredna tehnologija. Sa iskačućim šarkama, koje fizički podižu haubu, „baksuznim“ pešacima se obezbeđuje veće rastojanje u odnosu na tvrdi metal glave motora, što smanjuje rizik od ozbiljnog povređivanja.

Klauzule?

Da li se s toliko navedenih prednosti rednih „šestaka“ V6 čini promašenim rešenjem s kojim se samo gubilo vreme? Ne baš, iz proste činjenice što su redni šestocilindraši ekstremno teški za instaliranje u bilo koji automobil kod kojeg motor nije uzdužno postavljen. Za takve modele, V6 je najbolji izbor.

Međutim, za performantne automobile sa zadnjim pogonom ili pogonom na sve točkove, kao i luksuzne limuzine, redni šestoclindraš je s razlogom ponovo u modi.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

 

(19005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nije naveden osnovni nedostatak rednih šetocilindraša,njihova dužina.Ako se postavlja uzdužno napred kao u slučaju BMW-a 5 njemu je potrebno duplo više motorskog prostora po dužini od V6 motora iste kubikaže.To znači da se za dužinu od 3 klipa kod rednog šestaka u odnosu na v6 konfiguraciju mora produžiti motorski prostor a shodno tome za istu dužinu umanjiti putnički prostor.Zato većina proizvođača favorizuje V6 motore umjesto rednog šestocilindraša.

Goran Jurković

Drugim riječima uz i6 se vezuje duuuga hauba. Spomenuto u tekstu.
Opet danas i6 i v6 nemaju previše smisla ako se ne radi o trkacem autu ili ogromnoj snažnoj limuzini.
I4 sa hibridnom asustencijom će zadovoljiti svaku potrebu.

Ljinac

Sad ce bmw paljevine da kazu kako je redni sestak zakon, a nisu vozili ni jedan ni drugi nego culi bmw ima redne sestake