1. Home
  2. Vesti
  3. BMW zaštitio „X8 M“ naziv – najava nove perjanice?
BMW zaštitio „X8 M“ naziv – najava nove perjanice?
0

BMW zaštitio „X8 M“ naziv – najava nove perjanice?

1.24K
0
Podelite sa prijateljima:

BMW-ov moto ovih dana je otprilike „gde koji model vidiš, tu M posadi“.

Dani kada je X5 bio jedini SUV bavarske marke davno su prošli, jer je u međuvremenu ponuda modela s povišenim klirensom prosto procvetala, od X1 i X2 s prednjim pogonom, do „teškaša“ X7. Čini se da to nije sve što se X porodice tiče, jer najnoviji izveštaji kažu da bismo mogli u perspektivi dobiti i X8, mada te glasine kolaju internetom još od novembra 2017. Ipak, po najnovijim informacijama, planiran je M45e derivat.

Čini se da BMW razmišlja i o kompletnom M tretmanu za najavljenu SUV perjanicu, jer je član Bimmer Post foruma otkrio interesantan dokument u Nemačkom zavodu za patente i zaštitu intelektualnih prava. Naime, BMW je priložio zahtev za zaštitu „X8 M“ naziva 23. marta, koji je registrovan 1. aprila, a trenutno je na čekanju odobrenja.

Pitate se šta je sada X8? Ukoliko je verovati izveštajima, reč je o ultraluksuznom X7 sa četiri sedišta, koji bi trebalo da debituje do kraja ove ili početkom sledeće godine. Međutim, ovu prognozu treba uzeti s rezervom, s obzirom da nismo videli bilo kakve špijunske fotografije BMW-ovog luksuznog „tenka“. Treba spomenuti da je moguće da se izveštaj odnosi na koncept a ne serijski model, što znači da bi veliki SUV mogao u prodajne salone da stigne negde tokom 2022.

Navodnog kodnog naziva „G09“, X8 bi trebalo da preuzme formu „kupeolikog“ X7, otprilike istih gabarita i naravno arhitekture. Potencijalna M verzija bi dobila isti 4,4-litarski twin-turbo V8, koji pogoni i X6 M, za čije potrebe isporučuje 625 ks u Competition izdanju. Dakle, ništa od V12 iz M760i, jer je BMW već nekoliko puta naglasio da je ova 6,6-litarska jedinica spremna za „penziju“ jer je suviše skupa za nadgradnju da bi se uskladila sa strožom ekološkom regulativom, posebno što je reč o agregatu koji se proizvodi u maloj seriji.

M varijanta bi verovatno pristigla godinu dana kasnije, tako da je ne treba očekivati pre 2023. Neki kažu da bi SUV perjanica mogla da postane najskuplji modeli u BMW-ovoj ponudi, nadmašujući i M760i.

AutoRepublika

(1237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments