1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Horiba: „Priče o smrti dizela su preterane“
Horiba: „Priče o smrti dizela su preterane“
0

Horiba: „Priče o smrti dizela su preterane“

448
0
Podelite sa prijateljima:

Šta će tržišni lider u segmentu opreme za merenje izduvnih gasova automobila radidti u budućnosti ukoliko vozila ne budu izbacivala bilo kakav dim? Japanska Horiba, čija je oprema bila na delu prilikom otkrivanja „nevaljalih dizelaša“ iz Volkswagena, smatra da taj dan neće nikada doći.

Električna vozila neće nikada preći više od trećine ukupnog broja vozila, kaže CEO kompanije, Acuši Horiba, jer nije izvodljivo instalirati takvu infrastrukturu koja će podržati automobile na baterije na planetarnom nivou. Ko će, primera radi, postaviti stanicu za punjenje usred pustinje u Arizoni, rekao je on prilikom intervjua u Tokiju. Automobili koji koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem, uključujući i dizelaše, nastaviće da imaju svoje mesto, posebno na tržištima u razvoju, rekao je on.

„Svaki akademik koji kaže da će 100 odsto automobila u budućnosti biti na električni pogon, čitao je previše stripova“, kaže Horiba, šezdeset devetogodišnji sin osnivača kompanije. „To nije stvar tehnologije, to je stvar realnosti.“

Uprkos njegovoj samouverenosti, primetno je veliko ubrzavanje u elektrifikaciji automobila nakon što je VW priznao instalaciju „poništavajućih“ uređaja u dizel modele, da bi zaobišao regulativu u SAD. Kina, najveće automobilsko tržište na svetu, sprovodi strogu flotno baziranu regulativu vezanu za emisiju izduvnih gasova i potrošnju goriva. Vlasti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Norveškoj i Indiji su postavile agresivne ciljeve u nastojanju da se zabrani prodaja vozila koja koriste SUS motore, dok je popularnost Teslinih modela porasla.

Električni automobili

Proizvođači automobila se utrkuju u razvoju električnih modela. Volvo namerava da uvede kompletnu elektrifikovanu gamu do 2019. (ovde treba imati u vidu da će većina biti hibridi, ne EV modeli). Toyota Motor, jedan od najvećih zagovornika tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija, takođe preduzima korake ka razvoju automobila „na baterije“.

Električni automobili će nadmašiti po prodaji konkurenciju koja koristi fosilna goriva u naredne dve decenije, kako tehnologija bude napredovala a cene baterija udu padale brže nego što se prethodno mislilo. Bar tako kaže Bloomberg New Energy Finance izveštaj iz jula. Za samo osam godina, električni automobili će se po ceni izjednačiti sa benzinskim pandanima, predviđa dotični izveštaj.

Horiba, čija kompanija zauzima 80 odsto sistema za merenje izduvnih gasova u automobilskoj industriji širom sveta, ne vidi razlog za brigu i promenu taktike. Proizvođači automobila koji ne nastave da investiraju u motore s unutrašnjim sagorevanjem, neće biti kadri da prežive 15 ili više godina da bi doživeli dan kada će EV tehnologija zaista početi da bude održiva, rekao je on.

Proizvođač opreme iz Kjotoa bi mogao da se prevari ukoliko dođe do naglog zaokreta ka električnim automobilima u bliskoj budućnosti, kaže analitičar iz SMBC Securities, Hiroharu Vatanabe, mada je verovatno potrebno više vremena da se reše svi problemi vezani za usvajanje automobila pogonjenih baterijama. U isto vreme, elektrifikacija, autonomna vožnja i ostale napredne tehnologije bi trebalo da kreiraju dodatne mogućnosti za opremu za merenje, rekao je on.

Započevši 1945., sa ciljem nastavka istraživanja u okviru nuklearne fizike koje je bilo prekinuto zbog Drugog svetskog rata, Horiba je kasnije preinačio interesovanja i kompletirao prvi uređaj za analizu emisije izduvnih gasova, tokom ekonomskog „buma“ u Japanu, šezdesetih godina prošlog veka.

Autonomna vožnja

Kompanija je takođe ušla i u druge segmente poslovanja. Pored sistema testiranja za potrebe automobilske industrije, ona takođe proizvodi opremu za analizu kvaliteta vode, nivo šećera u krvi i hemikalije za poluprovodnike. Mada trećina prihoda dolazi iz automobilske industrije, u fiskalnoj godini završenoj u martu, preko polovine dobiti iz poslovanja je došlo iz biznisa vezanog za kompjuterske čipove.

Horiba je takođe započeo ofanzivu u okviru tehnologije autonomne vožnje 2015., kada je pripojio kompaniju MIRA, baziranu u Velikoj Britaniji, koja je pored bavljenja konsaltingom u inženjeringu i uslugama testiranja, takođe razvijala autonomna vozila za britansku armiju.

Dakle, preduzeti su rani koraci ka pozicioniranju u segmentu poslovanja koje podrazumeva testiranje baterija, motora i kontrolnih sistema za električna vozila, rekao je Horiba. Ipak, on je dodao da svi ti novi vidovi poslovanja, bili u vrhu prioriteta ili ne, nisu zamena za usluge koje kompanija sada nudi.

„Mi živimo od realnog biznisa, tako da treba da držimo oko na ono što se dešava u realnom svetu“, rekao je on. „Mi nećemo naprasno da idemo u elektrifikaciju i kažemo da napuštamo proizvodnju opreme za testiranje vozila na izduvne gasove. To se neće desiti.“

 

 

(448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments