1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Hummer kao vojno vozilo
Električni Hummer kao vojno vozilo
4

Električni Hummer kao vojno vozilo

231
4
Podelite sa prijateljima:

Elektromobilnost takođe nalazi svoj put u vojsci. Nakon što je General Motors 2022. objavio da će isporučiti civilni pikap Hummer EV američkoj vojsci na testiranje, podružnica grupe za naoružanje, GM Defense, sada je predstavila varijantu preuređenu za vojne svrhe sa prvom slikom.

Sada prikazano vozilo izgleda slično manjem GM ISV-u (Infantry Squad Vehicle – vozilo pešadijskog odreda) zasnovanom na Chevroletu Colorado, koje GM Defense već isporučuje vojsci SAD. Umesto obične karoserije, na platformu je montiran cevasti okvir. U tri reda sedišta može da se smesti šest osoba.

Vojni Hummer EV nema ni vrata ni prozore, samo je plastično vetrobransko staklo pričvršćeno na prednji deo cevastog kaveza. Ogromne tačke preloma ispred vetrobranskog stakla i na zadnjem kraju kaveza ukazuju na sposobnost vazdušnog transporta. Prednja hauba se može otvoriti napred kao kod klasičnog vojnog Humera. Na haubi se nalazi prostor za utovar na koji se može transportovati prtljag.

Ostale promene se odnose na gume i šasiju. Vojni Hummer EV stoji na 37-inčnim gumama postavljenim na felne beadlock. Komplet vešanja je opremljen amortizerima Fox. S druge strane, platforma sa pogonom i baterijom preuzeta je direktno iz civilnog pikapa. Motori su specificirani sa sistemskom snagom od 1.014 KS. Kapacitet baterije je 212 kWh.

Ova ogromna baterija daje Hummeru EV ogroman domet, oko 530 kilometara prema američkom standardu, uprkos njegovom neefikasnom dizajnu. Pogodnost za velike udaljenosti nije toliko važna za vojnu upotrebu. Umesto toga, zahvaljujući ogromnom skladištu energije, Hummer bi trebalo da se koristi i za napajanje na terenu, kao neka vrsta samohodne monster baterije.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ubedljiv je! Sa malo modifikacije bio bi dobar i za civile! Lepsi je nego BMW XM! 🙂

Matija

Dodatak: na ovoj slici
„https://autorepublika.com/wp-content/uploads/2023/07/Capture3-566×377.png“
vidi se da su vodjice prednjih tockova veoma kratke. Terenski auto koji namerava da se brzo krece po terenu mora da ima dugacke hodove tockova a to opet zahteva dugacke vodjice, inace ce tockovi imati intenzivno bocno smicanje.

BB

Sjećam se davno na Discovery sam gledao neke momke koji su pravili ovakve otvorene automobile za rudnike

Matija

Vojni Bagi su uvek otvoreni – najbrzi moguci ulaz/izlaz i neuhvatljiva silueta.