1. Home
  2. Vesti
  3. Fabrike Kije se zatvaraju jer skoro niko ne kupuje automobile
Fabrike Kije se zatvaraju jer skoro niko ne kupuje automobile
9

Fabrike Kije se zatvaraju jer skoro niko ne kupuje automobile

1.54K
9
Podelite sa prijateljima:

Kia Motors Corp je u razgovoru s predstavnicima radničkog sindikata u Južnoj Koreji izjavila da želi da obustavi proizvodnju u tri fabrike smeštene u matičnoj državi iz razloga što pandemija virusa ometa tražnju u Evropi i Americi, preneo je ranije danas medijima predstavnik sindikata u matičnoj državi marke Kia.

Sindikat još uvek vaga hoće li prihvatiti predlog rukovodstva kompanije koji podrazumeva obustavu proizvodnje između 23. i 29. aprila. Odluka nije doneta za sada, jer su pregovori o naknadi za (ne)rad još uvek u toku, rekao je zvaničnik sindikata.

„Kia Motors trenutno razmatra mogućnost obustave rada u nekim korejskim fabrikama zbog značajno niže tražnje na globalnom nivou, koja je uslovljena invazijom virusa COVID-19. Međutim, odluka još nije doneta u ovom trenutku,“ piše u saopštenju za javnost koje je postpisala PR služba entiteta Kia Motors.

Vrednost akcija emitenta Kia Motors je pala za 3,4% dok su i akcije patronske firme Hyundai Motor Co izgubile na „težini“ za 2% na berzi, na kojoj je generalni pad vrednosti akcija svih učesnika, iznosio u proseku 0,7%.

Hyundai Motor je jutros zaustavio proizvodne linije s kojih je silazio krosover Tucson. Proizvodnja popularnog SUV-a se inače odvija u Ulsanu koji je smešten na jugoistoku korejskog poluostrva. U fabrici će vladati „poslovno mrtvilo“ tokom ove radne nedelje.

Hyundai i Kia Motors su prekinuli s proivodnjom u većini fabrika mimo Južne Koreje i Kine, jer se na svim tim teritorijama, virus korona brzo proširio iz Azije.

Mere koje preduzimaju vlade brojnih država u svetu definitivno usporavaju zarazu, ali imaju identičan uticaj i na tražnju dobara iz kategorije kojoj pripadaju i automobili.

Izvozni rezultati koje beleže korejska preduzeća u prvih deset dana aprila su lošiji za 18,6% u odnosu na lanjski desetodnevni, uporedni period, nasuprot skoku izvoza od 20,8% koji je obeležio prvih deset dana ovog marta. Međutim, i u jednom i u drugom periodu koji pominjemo u ovom pasusu, isporuke novih automobila i rezervnih delova su opale za 7,1% i 31,8%, redom.

AutoRepublika

(1536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Jadno majko svoja

moron

Malo pre prodjem (i) pored nekih auto salona … Zastanem pored jednog, gledam mu izlog, ali i „zadnji parking“, uvećao se broj novih vozila na lageru u odnosu na pre 10-ak dana … Očito, stigla i (davno poručena) aprilska isporuka… Na sajtu tog uvoznika vidim da lepo piše „akcijska ponuda“, gledam šta sve tu ima, … mada piše „akcija“ i ima kalkulacija redovne cene, popusta i akcijske cene, ne vidim da postoji bilo kakav realan popust u odnosu na vreme pre pandemije. Niti jedan dinar… Sreća, imaju veliki parking. Ako im stigne još neka isporuka, nije problem da se i… Pročitaj više »

moron

Da, moguć je neki pad cena u dogovoru sa proizvodjačima, i principalima, ali, ne i da naši sami uvoznici krše politiku cena koju je odredio principal i sami o svom trošku da „dampinguju“..
Što se tiče postepenog dizanja cena u prethodnom periodu, rast je bio najveći za potpuno nove modele. Modeli koji su već na tržištu 2-3-4 godine, oni nisu imali toliki rast cena. Neki (retki) uopšte nisu ni poskupeli od kada su se pojavili. Novi modeli su doneli baš besne cene.

Dikh tu kava

Nego, kad je velikan objektivnog novinarstva Dragan J. „Mr. Brown“ Vučićević postao deo AR tima, niste se pohvalili..?
„Fabrike Kije se zatvaraju jer skoro niko ne kupuje automobile“.. na opasno zabrinjavajućih 7 dana.. 😁

Dikh tu kava

Obustava proizvodnje na 7 dana nije (suštinski, iako formalno) zatvaranje fabrike. Sasvim me inače ne brine pad tražnje. Kao što uostalom nikoga osim moje porodice ne bi brinuo rez moje zarade od cca 20-30%. Sa aspekta koga ja predstavljam. Da imam neki „stake“ u nekim brendovima, verovatno bi odgovor bio potvrdan.

moron

Videh danas i na B92 „dobar tekst“ ( „Na pomolu haos u evropskim lukama:“ ): “ … Luka Zebruge u Belgiji se našla u specifičnom problemu. Reč je o čvorištu specijalizovanom za automobile koje niko ne preuzima. Pa su lučke vlasti zemljište uz luku pošljunčali i tamo napravili veliki parking. A nekoliko brodova na sidrištu naprosto neće istovariti svoj teret nego će ostati plutajuća skladišta. …“