1. Home
  2. Vesti
  3. Konstruktor se sprema da jedinicu 1.6 PureTech proizvodi preko bare
Konstruktor se sprema da jedinicu 1.6 PureTech proizvodi preko bare
6

Konstruktor se sprema da jedinicu 1.6 PureTech proizvodi preko bare

1.57K
6
Podelite sa prijateljima:

Stellantis će proizvoditi turbo benzinski četvorocilindrični motor zapremine 1,6 litara sa direktnim ubrizgavanjem u Severnoj Americi počevši od 2025. godine.

Najavljen kao motor „sledeće generacije“, ova jedinica će ipak biti „bazirana na trenutnom serijskom motoru grupe Stellantis“ i dizajnirana da bude sposobna da se integriše sa hibridnim pogonskim agregatima, detaljiše evro-američka grupacija.

Po svoj prilici, to će stoga biti evolucija motora EP6 poznatog pod komercijalnom oznakom 1.6 PureTech, ranije 1.6 THP, koji trenutno oprema dopunjive hibride Peugeota, Citroena i DS-a, kao i modele nekadašnje General Motorsove perjanice Opela.

Prvobitno je razvijen zajedno sa BMW-om, evropska verzija ove mašine se proizvodi u francuskoj fabrici u Duvrinu, nad kojom je bivša grupa PSA (koja je postala Stellantis spajanjem sa FCA) preuzela punu kontrolu nad drugom polovinom 2013. godine nakon 63 godine suvlasništva sa Renaultom.

Motor 1.6 PureTech će se preseliti iz fabrike 2023. godine, pošto će se njegova unapređena verzija koja ispunjava budući Euro 7 standard proizvoditi u Opelovoj fabrici u Sentgotardu u Mađarskoj.

U Evropi, ovaj motor će se kombinovati od 2024. sa novim prenosom e-DCT Punch Powertrain koji će uključivati elektromotor od 90 kW kompanije Emotors (Nidec/PSA). Ova kutija će zameniti Aisinov automatski menjač e-EAT8.

Stellantis će uložiti 99 miliona dolara (približno 98 miliona evra) u tri svoje severnoameričke fabrike (Chrysler) za proizvodnju ovog budućeg motora, odnosno livnice Kokomo (Indijana, SAD) i Toronto (Ontario, Kanada), kao i sabirni centar u Dandiju (Mičigen, SAD).

Tačnije, prvi će dati blokove, a drugi rezervoare za ulje, dok će treći dodati ostatak uz trenutni motor 3.6 Pentastar V6 namenjen Jeep-u i budući četvorocilindraš 2.4 Tigershark najavljen za 2023. godinu.

Bilo da se radi o Jeepu, Dodgeu, RAM-u ili Chrysleru, američki brendovi grupe Stellantis imaju dugu tradiciju proizvodnje motora velikih zapremina, daleko od evropskih standarda u vidu motora sa zapreminom uglavnom manjom od dva litra.

Ali u vreme kada elektrifikacija podstiče „smanjenje“ do krajnosti i kada sve bestselera pokreće trocilindrični motor na Starom kontinentu, 1.6 PureTech će uskoro postati „veliki blok“!

AutoRepublika

(1570)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A u šta će ih ugrađivati tamo?

Iznogud Časni

U šup….

moron

Da, to je u osnovi onaj zloglasni 1,6 THP iz saradnje BMW i PSA.

Iznogud Časni

Ko sa svabama tikve sadi

s mile

Zar nije to potpuno drugi agregat, ja mislim na atmo agregat. Koji je to turbo BMW/PSA agregat…

moron

Sve je to isti „Prince engine“ …