1. Home
  2. Vesti
  3. Elektromotor od 1.360 ks će se testirati na dragsteru – od 0 do 200 km/h za 0,8 sekundi
Elektromotor od 1.360 ks će se testirati na dragsteru – od 0 do 200 km/h za 0,8 sekundi
3

Elektromotor od 1.360 ks će se testirati na dragsteru – od 0 do 200 km/h za 0,8 sekundi

586
3
Podelite sa prijateljima:

Generalno, konvencionalno pogonjeni Top Fuel dragsteri od 0 do 160 km/h ubrzavaju za 0,8 sekundi. To je „sumanuto“ brzo, ali ipak sporije od onoga što novi dragster pogonjen elektromotorima može da ostvari.

U februaru, pre nego što je koronavirus preuzeo naslovne strane vesti, australijska kompanija HyperPower Technologies, najavio je Quantum Force elektromotor, jedan od najmoćnijih svoje vrste na planeti.

Sa samo 430 milimetara u prečniku, ovaj motor koristi čitav niz inovacija, koje mu pružaju sposobnost da isporuči monumentalnih 1.360 ks.

Australijska kompanija je svojevremeno izjavila da ovaj elektromotor može imati različite primene, od automobilske do one u svemirskim letelicama, pa čak i za sada nedostižan Hyperloop i druge slične „visokobrzinske“ transportne projekte. Što je još interesantnije, klaster ovakvih motora može da se koristi u konfiguracijama do 10 jedinica, za ukupnih 13.600 konja.

Sada, mesec dana nakon inicijalne najave, dolaze informacije da HyperPower namerava uskoro da testira svoj motor. U tu svrhu, instalirane su četiri jedinice na dragster lokalnih australijskih partnera, za ukupnih 5.360 ks.

Kompanija tvrdi da će ovako opremljen trkač moći da ubrza do 200 km/h za vreme koje je Top Fuel dragsteru potrebno za 160 km/h (0,8 sekundi). 531 km/h dostiže za 3,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 611 km/h.

Za sada, ovaj dragster još uvek nije u potpunosti testiran a nije poznat ni oficijelan datum kada će se to desiti. Ipak, bićete na vreme obavešteni.

AutoRepublika

(586)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Sad će Don da nam objasni da globalisti guraju ovog „štakora“ do 200 km/h za 0.8s.

kola

ne objasnise gde ti je baterija ovom dragasteru kako izgleda kolka je i to. ja bi reko da je baterija velicine omanjeg kamijona pa da je povezana kablovima sa kamionceta na dragaster a taj flert kabal mora biti debeo bar ko ruka. druga opcija je da se pantografom kaci na dalekovod. eto vidis kakve se gluposti pisu a ti se palis na njih. sto se elektromotora tice isto moze da napravi sever subotica pa se ne kurce njime. aopet mozda ti stvarno verujes da ovo moze da ide na solarne panele kad se uvuju na krov dragastera a sunce jako… Pročitaj više »

BojanNeki

Znao sam da će se neki som upecati. Na bućku idu.