1. Home
  2. Vesti
  3. „Pandurski“ Chevrolet Tahoe je sada dostupan i u serijskom izdanju
„Pandurski“ Chevrolet Tahoe je sada dostupan i u serijskom izdanju
0

„Pandurski“ Chevrolet Tahoe je sada dostupan i u serijskom izdanju

199
0
Podelite sa prijateljima:

Davno su u Americi prošla vremena kada su flotu policijskih automobila činile velike limuzine ili pak sportski kupei namenjeni šerifima i ostalim visoko pozicioniranim osobama ove profesije. Danas glavnu ulogu čini Ford Utility Interceptor koji je zapravo modifikovana verzija serijskog terenca pod imenom Explorer, a verno ga prati Chevrolet Tahoe.

Glomazni model General Motorsa je zapravo često omiljeni izbor „momaka u plavom“ zahvaljujući svom ogromnom prtljažniku za opremu, ali i izboru motora sa šest cilindara (Explorer se inače nudi samo sa V6 motorima).

Chevrolet je sada spreman da kupcima ponudi specijalni Tahoe koji se do sada nudio samo za policijske svrhe. Nosi naziv RST Performance Edition i predstavljaće sam vrh ponude ovog legendarnog terenca.

Performance Edition je zasnovan na standardnom modelu RST, ali ga pokreće nešto moćniji 6,2-litarski benzinac sa osam cilindara. Može se pohvaliti sa 433 konjske snage i maksimalnih 645 Nm obrtnog momenta. To je rast od samo trinaest „grla“ i 9,5 Nm obrtnog momenta u poređenju sa standardnim modelom, ali je opet najmoćniji serijski Tahoe koji smo ikada imali prilike da vidimo.

Snaga se prenosi na četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača, a Chevrolet nam obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 5,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 200 km/h. Radi poređenja, RST je za 0,2 sekunde i za 20 km/h sporiji.

Američki gigant kaže da je većina modifikacija onih koje ne možemo da vidimo golim okom, kao što se tiče recimo implementacije većih Bremboovih kočnica kojima je potrebno svega 40 metara da bi zaustavile automobil koji se kreće brzinom od 100 km/h, umesto ranija 42 metra.

I ogibljenje je detaljno modifikovano i Performance Edition je za 20 milimetara niži u poređenju sa RST-om. Ovi primerci su detaljno testirani u laboratoriji General Motorsa u američkoj saveznoj državi Mičigen zajedno sa svim drugim modelima namenjenim isključivo državnim agencijama.

Chevrolet nam kaže da ove modifikacije nisu pogoršale one radne karakteristike koje je Tahoe ranije imao. I dalje nudi preporučljivu vuču tereta do 3,5 tona, iako je zapravo sposoban da obavlja dosta teže poslove, ali po običaju, automobilski proizvođači pokušavaju da se ograde od odgovornosti ukoliko vlasnik pretera.


Performance Edition svakako nije jeftin i njegova cena iznosi 8.525 američkih dolara na već postojeću cenu RST-a od 66.595 „zelembaća“. Teško da je opravdana kada se vidi šta kupac dobija, ali ne sumnjamo da će limitirana ponuda dovesti do toga da ponuđeni tiraž preko noći bude rasprodat.

Naime, Tahoe nastavlja da bude veoma popularan među tradicionalnim američkim kupcima i protekle godine je isporučeno 106.030 primeraka. Ukoliko bi u brojku sabrali i njegovu konfiguraciju sa produženim prtljažnikom koju poznamo kao Suburban, bila bi za oko 50% veća.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments