1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osnovne informacije o prvom Peugeotu 3008 s integralnim pogonom
Osnovne informacije o prvom Peugeotu 3008 s integralnim pogonom
3

Osnovne informacije o prvom Peugeotu 3008 s integralnim pogonom

258
3
Podelite sa prijateljima:

Peugeot je lansirao „plug-in“ hibridnu verziju kompaktnog krosovera 3008, uz opcioni pogon na sve točkove.

Verzija s integralnim pogonom koristi dva elektromotora i benzinsku jedinicu, koji u zbiru isporučuju 300 ks, što je čini najmoćnijom u Peugeotovoj ponudi.

Francuska marka će 4WD nuditi isključivo na hibridnoj 3008-ici. Benzinske i dizel varijante će i dalje biti dostupne samo s prednjim pogonom. Inače, zadnje točkove kod elektrifikovanog modela pokreće elektromotor od 83 kW.

Novajlija počiva na EMP2 platformi PSA grupe za kompaktna i vozila srednje veličine. Mehanički je gotovo identičan 508-ici, DS 7 Crossbacku, Citroenu C5 Aircross i Opel Grandlandu X u „plug-in“ hibridnim izdanjima (svi su noviteti za 2020.).

Peugeot kaže da će kupci jedinu razliku kod hibridne verzije u odnosu na benzinsku i dizel primetiti po tome što je prostor predviđen za rezervni točak, ispod poda prtljažnika, sada zamenjen mestom za odlaganje kabla za punjenje. Hibridni pogonski sklop kod 4WD verzije dodaje 340 kilograma na ukupnu masu od 1.320 kilograma.

Obe „plug-in“ verzije, i ona s prednjim i ona s integralnim pogonom, koriste usluge automatskog menjača s vlažnim kvačilom s više lamela umesto konvertera obrtnog momenta, prisutnog kod benzinskih i dizel modela.

3008 4WD je u ponudi isključivo u GT trimu, koji čini vrh ponude, po ceni od 51.800 evra u Francuskoj. Ovaj paket uključuje akcente enterijera od alkantare, drvene insertacije na armaturnoj tabli i adaptivni tempomat s funkcijom pozicioniranja u voznoj traci. Verzije s prednjim pogonom će biti dostupne kako u GT, tako i dva niža trima.

Emisija CO2 4WD 3008-ice u „plug-in“ izdanju je po WLTP-u sertifikovana na 29 grama po pređenom kilometru. Verzija s pogonom na prednje točkove, koja će biti u prodaji od leta, još uvek nije sertifikovana, ali PSA kaže da će njena emisija biti neznatno veća.

Peugeot maksimizuje efikasnost na taj način što je „električna“ postavka standardni startni režim. U njemu se zadnji točkovi pogone a ne prednji (kod 4WD). Sprint od 0 do 100 km/h traje respektabilnih 5,9 sekundi. Maksimalna brzina čisto na električni pogon iznosi 135 km/h, dok je domet čisto na struju 59 kilometara.

Vozači mogu da sačuvaju izvestan nivo napunjenosti baterije, primera radi za nultu emisiju u urbanim zonama. Postavka na selektoru menjača povećava regenerativnu silu radi punjenja baterije.

Peugeot je prodao 195.619 3008-ica u Evropi tokom 2019., kažu podaci JATO Dynamicsa, što je pad od 4,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Ovaj model, koji je lansiran u aktuelnoj formi 2016., prošle godine je bio treći po prodaji u segmentu kompaktnih SUV/krosovera, iza vodećeg VOlkswagen Tiguana i Nissan Qashqaija.

Datum lansiranja: prvi kvartal (Francuska)

Početna cena: 43.800 evra (Francuska)

Mesto proizvodnje: Sošo, Francuska

Emisija CO2: 29 g/km (4WD)

Pogonski sklop: 300 ks u 4WD verziji obezbeđuje 1,6-litarski, četvorocilindarski benzinac u kombinaciji s dva elektromotora, gde je onaj od 81 kW uparen sa SUS motorom, dok drugi od 83 kW pokreće zadnje točkove. Verzije s prednjim pogonom isporučuju 225 ks i poseduju samo prednji elektromotor.

Baterija: litijum-jonska od 300 V, 13,2 kWh, smeštena ispod zadnjih sedišta. Vreme punjenja je 1 sat i 45 minuta uz pomoć jednofaznog wallboxa od 7,4 kW i 32 A ili 7 sati sa standardnim kućnim priključkom od 3,7 kW i 8 A.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Da li taj hibrid ima gpf?
Mozda je offtopic al me zanima koliko još proizvodjaca pravi modele na lpg(Peki je spominjao samo dva), koliko još ima ono pravo dobro pogodnih motora za naknadnu ugradnju lpg?

moron

Koji savremen benzinac ( Euro 6-d) nema GPF ( PPF) ?
Pitam ozbiljno.
Ja mislim da ima svaki.

TNT

Nema veze ni sa temom članka, a ni direktne veze sa @Don-ovim pitanjem, ali kod mene spada u ono „sve što ste oduvek želeli da pitate…” – zašto propade VW koncept sa lpg? Mislim prvenstveno na g-tron modele. Jel vozio to neko ili imao iskustva sa njima?