1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Alen Prost: „Rivaliteta kao što je bio onaj između Sene i mene više neće biti“
Alen Prost: „Rivaliteta kao što je bio onaj između Sene i mene više neće biti“
4

Alen Prost: „Rivaliteta kao što je bio onaj između Sene i mene više neće biti“

611
4
Podelite sa prijateljima:

Uprkos smrti, Ajrton Sena i dalje živi u mislima i srcima ljubitelja auto-moto sporta širom sveta, posebno Formule 1. Za mnoge, on je najbolji vozač koji je ikada ušao u kokpit F1 bolida.

Zaista, takva vozačka genijalnost nije nikada viđena, i mada su Džim Klark, Mihael Šumaher i Luis Hamilton najbolji u svojim erama, reći da ih je Sena sve nadmašio ne čini se preteranim.

Čak i njegov najveći protivnik, Alen Prost, priznao da je Senina brzina bila prevladavajući nedostatak koji je nastojao da nadoknadi, zahtevajući pronalaženje dodatne koncentracije i metodologije.

„To je bila njegova dominantna osobina. Ukoliko se neka isticala, to je bila ta. Da budem iskren, nekoliko puta me je iznenadio s onim što je uspeo da uradi u kvalifikacijama, čak me je i zapanjio ponekad. U trci, nikada me nije impresionirao, ali u kvalifikacijama jeste.“

Da li će ponovo doći do rivalstva kao što je bilo ono između Sene i Prosta?

Možda najveće rivalstvo u istoriji F1, pa i sporta uopšte, donelo je međusobne konflikte između brazilskog i francuskog vozača krajem osamdesetih i sredinom devedesetih, koji su ih praktično zauvek povezali. Imajući na umu da je to dovelo do nekih teških momenata, to je odnos koji Prost nastavlja da ceni i poštuje.

„Nema dana kada neko koga poznajem ne spomene Ajrtona i mene. To znači da smo uradili nešto značajno, nešto što je opstalo“, rekao je Prost. „Međutim, u godinama kada se to dešavalo, to ne shvatate. Bilo je to zaista neverovatno.“

Zajedno su osvojili sedam titula, rotirali naslove 1988. i 1989., kada su bili timski „drugovi“ u McLarenu. Borbe između Sene i Posta su postale F1 arhetip, iskaz neverovatne kreativnosti, nešto za šta Francuz smatra da će u budućnosti teško biti ostvareno.

„Ne znam da li su rivaliteti kao što je bio onaj između Sene i mene isti i danas. Ovo su druga vremena, današnje trkanje je sofisticiranije, ambijent se promenio, kao i odnosi, čak i oni s medijima nisu više isti. Na kraju, moramo u obzir uzeti i harizmu, stilove i karaktere vozača“, objasnio je Francuz.

AutoRepublika

(611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Tačno….to su bila vremena.

s mile

Svi se hvataju statistike, ali ona ne može da dočara trud, rad, muku, uslove rada u kojima je neki uspeh postignut. Sena će ostati u istoriji automobilizma kao harizmatična osoba koja je imala fantastičnu budućnost, na žalost desilo se što se desilo. Činjenica je da će biti upamćen kao Rainman…. legenda….

Japanautofan

Francuz odustajao od borbe cim padne kisa 😂😂😂
Sigurno da je nekada F1 bila mnogo interesantnija. Tehnologija napreduje ali covek je i dalje glavni faktor. Šampioni se ne radjaju svaki dan.

Df1

Da…samo sto je Sena bio covek,a ti si bio i ostaces Francusko govno