1. Home
  2. Zelene strane
  3. London: Ulične svetiljke u ulozi punjača za električne automobile
London: Ulične svetiljke u ulozi punjača za električne automobile
2

London: Ulične svetiljke u ulozi punjača za električne automobile

174
2
Podelite sa prijateljima:

Britanska prestonica dobila je prvu ulicu na svetu u kojoj je kraj svake ulične svetiljke moguće napuniti električni automobil. 

Saterlend avenija u Londonu transformisana je u raj za EV modele uz pomoć kompanija Siemens i Ubitricity. Svaka od 24 bandere koje se koriste kao baza za javnu rasvetu od sada ima ulogu i punjača za električna vozila.

Ova ulica deo je pilot projekta koje zajednički sprovode Siemens, Ubitricity i gradska opština Vestminster. U planu je da u narednim nedeljama još dve ulice prođu istu transformaciju. Kompanije koje rade na projektu navode da je ovo samo primer kako se postojeća infrastuktura može iskoristiti za neophodne promene i akomodaciju novih punjača za sve veći broj električnih vozila.

Šef Siemensovog odeljenja za razvoj „pametne“ infrastukture, Sedrik Nike, kaže da je u sprovedenoj anketi u Velikoj Britaniji 36% ispitanika odgovorilo da bi pri kupovini novog automobila odabralo hibridni ili električni model. Ipak 2/5 anketiranih naveli su zabrinutost za infrastukturu u vezi sa alternativnim vozilima kao glavnu prepreku za kupovinu takvih automobila.

Londonska opština Vestminster navodi da beleži veliki broj registrovanih električnih automobila i stoga planiraju da pomognu vlasnicima ovih „ekoloških“ četvorotočkaša sa širenjem mreže javnih punjača. Kako kažu iz ove gradske opštine, cilj im je da do kraja sledeće godine u njihovom rejonu postoji 1.000 punjača za EV modele.

Ovo nije prvi put da Siemens i Ubitricity sarađuju sa londonskim gradskim vlastima. Već su imali sličan projekat u Ričmondu, gde su postavili 200 punjača u bandere za uličnu rasvetu. Ukupan cilj projekta pomenutih kompanija i britanskog glavnog grada jeste da se postavi 1.150 punjača u sklopu pomenutih stubova za javnu rasvetu.

Što se tiče samog procesa punjenja, on se ne razlikuje mnogo od onog na standardnom punjaču na parkingu. Automobil se priključuje na mrežu uz pomoć specijalnog kabla koji će biti obezbeđen za korisnike parkinga na ulici. Ovaj „pametni“ kabal je u sprezi sa SIM karticom preko koje se vrši i naplata „natočene“ električne energije.

AutoRepublika

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

a sta ce biti kad se struja pocne placati ili mislite da ce stalno bit dzabe. pored toga lampioni rade samo noci a danju nema stuje u njima. hoce da namame narod da bi ih kasnije kad se omasove baterije na automobilima propisno drali

BojanNeki

Šta tebe briga, ti imaš magarca pa teraj.