1. Home
  2. Zelene strane
  3. Reč koja povezuje Nemce i Korejce jeste „Rimac“
Reč koja povezuje Nemce i Korejce jeste „Rimac“
3

Reč koja povezuje Nemce i Korejce jeste „Rimac“

223
3
Podelite sa prijateljima:

Hyundai i Kia će koristiti 800V sistem, kao i Porsche Taycan

Jedna od najinteresantnijih novina s tehnološkog aspekta, koju je donela promocija električne limuzine Porsche Taycan, bez ikakve sumnje je sistem od 800 volti koji ovaj koristi. Zahvaljujući primeni te tehnologije, Taycan će biti moguće „kačiti“ i na superbrze punjače, kapaciteta i do 350 kW, čime se dobija na skraćenju vremena potrebnog za dopunu baterija.

Tako je jedan Porsche postao prvi model automobila kome će električna arhitektura počivati na 800V sistemu, i kao takav je još uvek jedini. Međutim, njegova usamljenost neće predugo potrajati, s obzirom na to da Hyundai i Kia sada najavljuju korišćenje istog sistema u njihovim elektromobilima, počev od 2021. godine.

Korejska grupacija je potvrdila da će električni modeli dve pomenute marke posedovati sistem koji funkcioniše na 800 volti, uz sva preimućstva koja isti nudi, počev od 2021. To je razlog koji je omogućio bateriji srednje veličine da bude dopunjena u potpunosti za svega 12 do 15 minuta.

Još uvek se ne zna koji će modeli prvi profitirati od ove odluke rukovodstva korejskog konglomerata, ali je jasno da je ovakvoj odluci umnogome doprineo isti poslovni partner koji je uticao i na Porsche, a radi se o hrvatskoj kompaniji Rimac, koja se specijalizovala za razvoj električnih pogonskih sklopova i baterijskih jedinica.

Novi sistem na budućim električnim četvorotočkašima brendova Hyundai i Kia, će moći da računa na stanice za dopunu u okviru IONITY mreže, kao ploda zajedničkog rada kompanija BMW, Daimler, Ford i Volkswagen grupe, kojoj su se priključile i korejske marke.

Veoma zanimljiv detalj u pogledu upotrebe pomenutog sistema jeste taj da će sve tri marke (Porsche, Hyundai i Kia) dobrobiti od superbrzog punjenja doživeti jednovremeno, s obzirom na to da ni Taycan neće biti moguće dopunjavati na stanicama kapaciteta 350 kW, pre 2021. godine.

Još je jedan nepogoda za Taycan u ovoj priči. Naime, kada Korejci budu plaćali za instalaciju ovog sistema, njegova cena će gotovo izvesno biti značajno niža u odnosu na ono što sada plaćaju Nemci za potrebe ugradnje u, na primer Taycan Turbo, koji košta od 155.000 evra, pa naviše. Ukršteno sa saznanjem da njega sada neće biti moguće koristiti na pravi način, dobija se jasna slika o katastrofalnoj ponudi Taycana, kojoj su kupci u naredne dve godine izloženi.

Da dodamo još da su čelnici korejskih marki najavili prikazivanje 44 različita električna modela automobila (hibrida, plug-in hibrida i čisto električnih vozila) do 2025. godine.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Napon od 800V u vozilu i punjenje sa punačem od 350 kW ???
Bojim se će kod nas zbog tih vozila morati da menjaju onaj neki pravilnik o opštim merama zaštite od opasnog dejstva električne struje … Inače, tim kolima neće smeti ni da se blizu pridje 🙂

Bungi

Ne kontaš. Baterija ima kapacitet 350 kW/Ah a puniće se naponom od 800 V. Punjač nema sigurno 350 kW jer bi mu za napajanje bila potrebna čitava trafo stanica jednog dijela grada.

moron

Taycan je već sad predvidjen za brzi punjač snage od 270 kW. A baterija mu je 93.4 kWh.