1. Home
  2. Vesti
  3. Šta da očekujemo od noviteta s oznakom Range Rover Sport
Šta da očekujemo od noviteta s oznakom Range Rover Sport
3

Šta da očekujemo od noviteta s oznakom Range Rover Sport

468
3
Podelite sa prijateljima:

Već smo bili svedoci premijere najprestižnijeg četvorotočkaša iz asortimana marke Range Rover, i sada je vreme da se polako pripremimo za dolazak novog krosovera poznatog pod imenom Range Rover Sport. Može se reći da smo se načekali, s obzirom da se aktuelni SUV s naslovne fotografije, kao takav nudi već devet godina. Sudeći po objavi najstarijeg automobilskog medija na svetu Autocara, Sport će debitovati u kraćem roku od jedne godine nakon premijere perjanice. To bi onda značilo da konkurent modelima Mercedes GLE, BMW X5, Volvo XC90 i Audi Q7 započinje s prodajnim ambicijama negde tokom prvog tromesečja 2023. godine.

Zvaničnih podataka o novajliji nemamo, ali smo već izveštavali o tome da ne bi trebalo očekivati nekakve dizajnerske egzibicije i radikalne promene u odnosu na ono što raspoznajemo kao model Sport, pa će tako i proporcije i oblik karoserije ostati isti. Kao što je to slučaj i sa velikim Rangeom Roverom, i ovaj će biti utemeljen na svežoj arhitekturi MLA-Flex (Modular Longitudinal Architecture). Ona podrazumeva zadnje oslanjanje u pet tačaka i integralni prenos snage na sve točkove uz spojnicu na prednjoj osovini. Nova aluminijumska školjka će biti 50% kruća od aktuelne, što je ujedno i objašnjenje zašto se aktuelni model toliko loše vozi.

Udarni pogonski sklop u paleti novog SUV-a s imenom Range Rover Sport SUV će biti redni šestak iz porodice Ingenium, pri čemu mislimo kako na dizele, tako i na benzince snage između 250 i 400 „konja“. Svi bi trebalo da budu laki (lažni) hibridi (48 volti).

Ponudu će dopuniti i dopunjivi hibrid s šestakom koji će biti implementiran i mimo PHEV segmenta. Na vrhu game će se naći čuvena modifikacija Range Rover Sport SVR sa 625 konjskih snaga. Ako vam taj podatak zvuči poznato, u pravu ste, Jaguar Land Rover kupuje motor od BMW-a. Poznata V8 biturbojedinica zapremine 4,4 litara je „naoružanje“ performantnog Bavarca s indeksom X5 M Competition.

Na ovaj način dolazimo do otkrića da je Jaguar Land Rover digao ruke od sopstvenog V8 aduta, s 5.0-litarskim motorom koji računa na ispomoć kompresora, jer je isuviše skupo proizvoditi ga u tako malim serijama. Očito im je bilo preteško da među manjim proizvođačima pronađu nekog kupca za taj agregat.

Naposletku, pojaviće se i električni Range Rover Sport, a to znamo jer su iz kompanije obećali da će do 2030. godine svaki model u asortimanu posedovati baterijsku alternativu. Prvi električni model u gami će biti veliki Range Rover i njega ćemo videti u 2024. godini. Slediće ga krosover Sport.

AutoRepublika

(468)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Sta da ocekujemo? Redovne posete servisu, isto kao i sa prethodnim modelima.

TheStig

Hahahah ziva istina🤣

BB

To samo oni što ga kupe… Ja nikad nisam imao problema sa tim autom. 😂🤣