1. Home
  2. Vesti
  3. Krađa BMW-a M2 (VIDEO)
Krađa BMW-a M2 (VIDEO)
6

Krađa BMW-a M2 (VIDEO)

758
6
Podelite sa prijateljima:

Ode za par minuta…

Krađa predstavlja problem za veliki broj vlasnika automobila, a postoji otkada je i četvorotočkaša. Tehnologija je u međuvremenu evoluirala, tako da se vozila više ne obijaju na silu, mehaničkim sredstvima, već uz pomoć elektronike. Sistemi paljenja su evoluirali do te mere da zahtevaju radio signal ključa da bi funkcionisali. Zatim je sve podignuto na viši nivo s ulaskom i startovanjem vozila „bez ključa“, ponovo se oslanjajući na radio signale, što vlasnicima omogućava da pokrenu vozilo bez potrebe za okretanjem ključa.

Međutim, i sami kradljivci automobila su evoluirali, ili su možda uvek za korak ispred proizvođača? Koristeći relejne uređaje za pojačavanje signala, prestupnici mogu da „prevare“ vozilo, koje „detektuje“ blizinu ključa, što automatski otvara vrata i obezbeđuje startovanje motora.

Ovo je problem od 2011., a na opisani način su dotični lopovi otuđili BMW M2 u Poljskoj, bez bilo kakvog ključa. Kako je opisao vlasnik na YouTube videu, lopovi su uspeli da imitiraju signal iz ključa i povežu ga s vozilom, što je slična taktika prilikom nedavne krađe Mercedes-Benza.

Ono što je još gore, ovi uređaji su jeftiniji nego ranije a mnogi se mogu kupiti preko interneta. Na sreću, M2 sa snimka je pronađen nakon sat i po preko GPS praćenja uz pomoć policije.

Dok su neki proizvođači poput Forda započeli s uvođenjem tehnoloških solucija u cilju zaštite protiv ovakvih krađa, i dalje postoje način da se zaštite od opisanog modus operandija. Naime, postoje RFID skladišne kutije za blokiranje signala, u koje možete da stavite ključeve, što prevenira transmisiju radio signala. Neke torbe i tašne, takođe su opremljene RFID blokadom signala, tako da nije loše iskoristiti ih za odlaganje ključa nakon napuštanja vozila.

AutoRepublika

(758)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Zanima me koliko se Tesli krade.

Balkanboj

Ko bi hteo Teslu da ukrade?? Da koristi Teslu u garaži vikendice na selu kao powerbank da mu rade šporet i frižider kad struja nestane??
Btw, ako nije napunjena baterija, gde ćeš da bežiš sa tim šporetom na točkovima??

(da, znam koliko je dobro Tesla odradila sistem zaštite od krađe, odlični su u tom kontekstu).

BojanNeki

Mora da se šališ.
Teslina baterija 2170 se na komad prodaje na ebayu za $16 a u vozilu ih ima preko 7.000, pa računaj.
Ukrasti da bi vozio ukradenu Teslu ne možeš, koliko znam, ni pod tačkom razno.
Ostali proizvođači da se ugledaju na nivo zaštite kod Tesle a ne da dopuste lopovima da u par sekundi otuđe auto pa se čak i njime koriste.
Postavljanje takve „dečije zaštite“ smatram nepoštovanjem kupaca ili pak nekom teorijom zavere.

Yankee

Tesla ima toliko malo na putevima da cak i da neko pokusa da proda koji ukradeni deo lako mu se ulazi u trag.

TNT

Ne znam kako je „napolju”, ali za situaciju kod nas imam određenih iskustava i saznanja, na žalost. Lopovi automobil mogu da odnesu i šlep službom, ako treba. Imaju blokatore mobilne mreže već nekoliko godina, pa nikakav sistem zasnovan na njoj ne pomaže. Automobile kradu i zbog otkupa a imam opravdane sumnje da imaju i pomagače kod onih gde prijavljujete „pozajmljivanje”, pošto se takav čin kod nas ne tretira kao krađa. Ako se namere na vaš automobil, nema tu pomoći – znaju ako treba da par dana prate vaše kretanje. Vrlo su ljubazni i poslovni kada organizuju otkup automobila, od čega… Pročitaj više »

moron

Neki dan smo u vestima saznali da je iz sefa beogradske policije „nestalo“ preko 80k evra. I policajci su ljudi. I neki od njih „pokleknu“.