1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Volvo povlači veći broj novih vozila od godišnje proizvodnje
Volvo povlači veći broj novih vozila od godišnje proizvodnje
10

Volvo povlači veći broj novih vozila od godišnje proizvodnje

390
10
Podelite sa prijateljima:

Blizu 740.000 vozila marke Volvo će uskoro morati da poseti servisne centre švedske marke zbog problema u radu sistema zaduženog za autonomno kočenje u kritičnim situacijama. Pogođeni su modeli proizvedeni tokom prošle i ove godine. Ipak, proizvođač navodi da su, i problemom pogođena vozila, bezbedna za učešće u saobraćaju.

Ceo problem sa AEB sistemom (Automatic Emergency Brake) se sastoji u tome što u određenim situacijama, u kojima bi se dalo očekivati da će se on aktivirati, sistem ostaje pasivan, navodi glasnogovornik Volvoa. Nisu dostupni bilo kakvi podaci koji bi indikovali da je neka saobraćajna nezgoda izazvana malfunkcijom sistema autonomnog kočenja u kritičnim situacijama.

Tačan broj defektnih primeraka, praktično novih Volvoa iznosi 736.430. Oni se nalaze na raznim svetskim drumovima, dok je proizvođač po običaju objavio da se na putevima matične zemlje (Švedske, a ne Kine) nalazi 66.700 vozila, odnosno za oko 8.000 četvorotočkaša više nego u Nemačkoj, na primer. O problemu je prvi izvestio švedski list „Expressen“.

Ohrabrujuće zvuči činjenica koju su utvrdili profesionalci, a koja govori o tome da problem s autonomnim kočenjem nije od odraza na uobičajeni rad kočnog sistema Volvoa.

Još da dodamo da su predmet opoziva sledeći skandinavsko-kineski modeli:  XC40, S60, V60, V60CC, XC60, S90, V90, V90CC i XC90, proizvedeni 2019. i 2020.

Volvo snosi troškove popravki vozila, zato savetujemo da bezbrižno i hitro proverite sa svojim dilerom da li je i vaše vozilo s problemom.

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Davno, na nekoj prezentaciji AEBSa, zakuca li se volvo u kamion?

TNT

I ko je dao minus na ovaj komentar?!? I dalje postoje na YouTube snimci koji ovo dokazuju, kao što ih ima i za mnoge druge proizvođače – ako voliš /voziš Volvo ne znači da treba da idealizuješ isti, idolopoklonstvo smo valjda civilizacijski prevazišli kada smo shvatili da vrač ne “pravi” noć, kišu, vatru… Tako ni Volvo (niti bilo ko drugi) ne pravi “savršena” vozila. Zaljubljuiemo se valjda u žene, volimo decu, a limene kante KORISTIMO za transport.

moron

Ma, sve je to ljudski … A i što jeste-jeste, moj komentar je mogao da se shvati i zlonamerno. A zapravo, htedoh reći, koliko li je dugo vremena taj bezbednosni sistem „sa nama“, a on (AEBS) i dalje očito pati od nekih dečijih bolesti… Inače. nastojeći da u kući lagano stvaram pozitivniju klimu ka ideji kupovine novog vozila (kako bi se to spontano iznedrilo kao neka zajednička, porodična ideja), ja sam u dugom periodu unazad moje ukućane „bombardovao marketingom“, svakoga onim segmentom za koji sam smatrao da bi mogao pomoći, a posebno sa pitanjem bezbednosti, pa i sa ovim aktivnim… Pročitaj više »

moron

Kako bajsom svaki dan „lutam gradom“, često sam u prilici da bolje osmotrim posledice saobraćajnih nezgoda usled nedržanja potrebnog odstojanja. Nekad su to samo dva vozila „u nizu“, a nekada ih je i po par komada.
„Na mojim rutama“ postoje neke lokacije koje su baš karakteristične po tim „naletanjima“ vozila u ono ispred sebe. Skoro svaki dan to vidim.
I često sebi kažem: „Eh, ako već nije držao odstojanje (ili je blejao u mobilni), da je ovaj iza barem imao AEBS, ovo se ne bi možda ni desilo. Ili barem ne sa tim posledicama“.
A ko zna.

TNT

Lična iskustva – dva puta me je AEBS spasao od sudara, ali jednom je umalo uzrokovao isti “lažnom” detekcijom i naglim bespotrebnim kočenjem. Nemam utisak da je 100 % siguran, ali šta jeste?

Vla-do

Imam isto mišljenje sa tobom. Isto gledam/razmišljam kad idem bajsom ili peške.
Ono što ja sa moje strane mogu da uradim (i radim to) je ostavim malo već razmak između mene i vozila ispred. Kad mi deluje da neko iza mene neće stati na vreme, polako se pomeram ka napred za svaki slučaj. U koloni isto ovo, plus bez naglog ubrzanja i kočenja, da bi kreten iza mene uspela da vidi na vreme moje kretanje, jer da, svi čačkaju mobilni u autu…

D_C

Više puta mi se desilo da odreagujem u zadnjem momentu i onda se pitam pa šta radi taj AEBS. Ali mi se jednom ili dva puta desilo da ja nisam uopšte odreagovao i da me je štete spasio samo AEBS. Znači, neka on samo odreaguje u tim ključnim momentima kada ja zakažem i ja sam zadovoljan. Zajedno smo jači.

D_C

Na žalost, moj opšti utisak kao posmatrača sa strane je da je u Srbiji idolopoklonstvo i te kako prisutno, način života.
Sa svim drugim se slažem.