1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Subaru dobio pogon na sva četiri točka
Zanimljivost dana: Kako je Subaru dobio pogon na sva četiri točka

Zanimljivost dana: Kako je Subaru dobio pogon na sva četiri točka

2.87K
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu drumskih vozila sa pogonom na sva četiri točka teško da postoji veće ime od Subarua. Japanski proizvođač vozila je izgradio ugled i reputaciju upravo na ovoj tehnologiji koju su kasnije pratili i ostali. Da li ste se ikada zapitali zašto je Subaru ponudio takvu opciju i kako je ona postala deo svakodnevnog života? Pa kao i svaka druga velika ideja, pogon na sva četiri točka se rodio iz potrebe.

Tokom 1969. godine u severnom delu Japana je postojala firma poznata kao Tohoku Electric Power Co. Kao što joj ime kaže, kompanija se bavila distribucijom električne energije u zemlji izlazećeg sunca, pa im je bio potreban automobil koji bi sa lakoćom savladavao sve terenske uslove.

Izbor je dugo vremena padao na Toyotu Land Cruiser, a iako je ovaj terenac bio odličan na neravnim putevima, on takođe nije bio bez mane. Pre svega, bio je izuzetno neudoban dok je njegov platneni krov često puštao hladan vazduh u kabinu. Iz tog razlika, kada je Tohoku Electric Power Co. odlučio da je vreme da penzioniše zastarelu liniju vozila, ponuda je poslata i ostalim proizvođačima.

Potrebno je spomenuti da je u navedenom periodu, pogon na sva četiri točka bio rezervisan isključivo za terence i komercijalna vozila. Jensen je prvi ponudio takvu opciju 1968. godine na povećem kupeu Interceptor, ali je bila reč o skupocenom proizvodu koji se prodavao izuzetno loše. Samim tim, uspeh Subarua da pruži pogon na sva četiri točka na jeftinim limuzinama, karavanama, kupeima i pikapima je bio još veći.


Vlasnik kompanije Fuji Heavy Industries je i ranije pokazao da je veoma napredan kada je debitovao s modelom FF-1. Za razliku od većine japanskih automobila, koji su pružali pogon na zadnje točkove, FF-1 je doneo pogon na prednje točkove i na taj način omogućavao vozaču daleko bolju trakciju u teškim vremenskim uslovima.

Predstavnici Tohokua su kontaktirali proizvođača i upitali ga da li je zainteresovan da preradi određeni broj modela FF-1 i ponudi ih sa pogonom na sva četiri točka. Subaru je pristao tako što je pozajmio određeni broj delova sa Datsuna 510 (u navedenom periodu Nissan je posedovao 20% akcija Subarua kao i kompletno vlasništvo Datsun brenda), a krajni rezultat je delovao impresivno.

FF-1 AWD je bio za 20 milimetara viši od standardnog modela, a pokretao ga je 1,1-litarski agregat sa 60 konjskih snaga. Tohoku je na kraju kupio samo osam jedinica u karavanskom izdanju, a Subaru je predstavio jedan od primeraka svom vlasniku Fujiju i zatražio mogućnost serijske proizvodnje.

Konceptni model je imao svoj debi na Sajmu Automobila u Tokiju 1971. godine, i kada je naslednik FF-1-a stigao u vidu modela Leone, oko šest meseci kasnije, pogon na sva četiri točka je bio jedan od opcija.


Ostatak je naravno istorija i od tada gotovo svaki Subaruov model nudi takvu tehnologiju kao deo standardne opreme. Samo jedan od originalnih primeraka modela FF-1 sa pogonom na sva četiri točka je preživeo i nalazio se u privatnim rukama do 2011. godine.

Nažalost, tada je uništen u seriji poznatih zemljotresa i cunamija koji su pogodili ostrvo.

Zoran Tomasović

(2868)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments