1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najmanji ikada proizveden serijski automobil
Zanimljivost dana: Najmanji ikada proizveden serijski automobil

Zanimljivost dana: Najmanji ikada proizveden serijski automobil

972
0
Podelite sa prijateljima:

Krajem pedesetih godina prošlog veka, svet je zahtavila prva naftna kriza još od Drugog svetskog rata. U takvim uslovima, proizvođači su se okretali novim metodama kako bi vozačima omogućili uštede na benzinskim pumpama.

Iako su debitovali neki zaista kultni proizvodi (pre svega BMC Mini), drugi proizvođači su premijerno prikazali automobile koji su bili predmet podsmeha gde god da bi se pojavili. Peel P50 i Trident su upravo takvi proizvodi.

Peel Engineering Company je bila mala firma iz istoimenog grada na britanskom ostrvu Isle of Man. Kompanija se uglavnom bavila proizvodnjom brodova, ali posle spomenute naftne krize je odlučila da se oproba i sa automobilima.

Kako je Isle of Man relativno malo ostrvo sa tadašnjom populacijom od svega 50.000 stanovnika, automobil je morao da bude mikro, a kao rezultat takve neophodnosti je debitovao sada legendarni P50. On do današnjeg dana drži rekord kao najmanji serijski automobil na svetu, sa dužinom od 1.372 milimetra i širinom od 991 milimetra.

Zanimljivo je da je P50 bio težak svega 59 kilograma, a jedan od razloga je ležao u tome da menjač nije imao predviđen prenosni odnos za vožnnju unazad pa bi vlasnik morao da podigne automobil i ručno ga pomeri svaki put kada bi u drugim situacijama, odnosno za upravljačem drugog vozila problem rešio vožnjom u rikverc.

Izbor agregata je pao na onaj koji je DKW koristio u svojim motociklima. On takođe drži rekord kao najmanji serijski motor ikada ugrađen u serijskom automobilu, a sa zapreminom od samo 49 kubnih centimetara je razvijao zadovoljavajuće 4,2 konjske snage. To je omogućilo ovom automobilu na tri točka maksimalnu brzinu od 60 km/h uz kombinovanu potrošnju od 2,8 litara na 100 kilometara.

Početna cena je iznosila 199 britanskih funti ili oko 2.600 američkih dolara preračunato na današnju vrednost novca. P50 se proizvodio od 1962. do 1965. godine, a prodato je 50 jedinica, od čega je do današnjeg dana preživelo 27. Jedan od njih je prodat za čak 176.000 dolara na aukciji organizovanoj pre tri godine.

Zanimljivo je da P50 nije bio jedini model Peela a tokom 1965. godine kompanija je zaključila da bi privukla više kupaca ukoliko bi pružala i verziju sa dva sedišta (P50 je imao samo jedno). Debitovao je model Trident, a bio je nešto duži, širi i poprilično teži (čak za 150 kilograma). On je delio identičan agregat sa P50, a odlikovao ga je stakleni krov koji se po želji kupca skidao. Trident je koštao identičnih 199 funti, ali je imao slabije performanse (maksimalna brzina 45 km/h). Nepoznato je koliko je primeraka prodato.

Peel se kasnije oprobao i u proizvodnji motocikla, a na bazi Minija je debitovao i koncept pod oznakom Viking Sport. Kompanija je zvanično ugašena 1969. godine.

Zoran Tomasović

(972)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments