1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 208 – Evropski automobil godine 2020.!
Peugeot 208 – Evropski automobil godine 2020.!
15

Peugeot 208 – Evropski automobil godine 2020.!

2.59K
15
Podelite sa prijateljima:

Novi Peugeot 208 (TEST), osvojio je najprestižniju evropsku titulu u okviru automobilske industrije. Francuski pulen iz B segmenta je treći nosilac titule „Evropskog automobila godine“ za francusku marku u manje od deset godina!

Da li ste tipovali na njega? „Evropski automobil godine 2020.“ je Peugeot 208. Uprkos otkazivanju salona i zvaničnom proglašenju, objava je stigla iz Ženeve. Ovo je velika pobeda za „lavića“ jer je nadmašio renomirane rivale poput BMW-a serije 1, Ford Pume, Porsche Taycana, Renault Clija, Tesle Modela 3 i Toyote Corolle.

Podvig je utoliko veći što je Peugeot po treći put u manje od 10 godina osvojio najprestižniji evropski automobilski trofej. Druga generacija 308-ice je pobedila 2014. a 3008. je prvi pobednički SUV (2017.). Ovo je ujedno vraćanje naslova u „ruke“ tradicionalnog automobila.

Podsećanja radi, titulu dodeljuje žiri koji čini 60 novinara iz 23 evropske zemlje. U okviru konačnog glasanja, novinari, koji su se prošlog meseca našli na stazi Mortefontaine u Francuskoj, imali su na raspolaganju 25 bodova za podelu između sedam automobila finalista, sledeći dva pravila: poeni za najmanje pet različitih modela i maksimalnih 10 za jedan model na listi.

Peugeot 208 je sakupio ukupno 281 bod. Atraktivan izgled i originalna (i kvalitetna) postavka eneterijera s 3D digitalnom instrument tablom, bili su glavni aduti. Drugi je bio Tesla Model 3 s 242 poena, dok je Porsche Taycan bio treći s 222 boda. Sledi arhirival 208-ice, Renault Clio (211 poena), zatim Ford Puma (209 poena), Toyota Corolla (152 poena) i BMW serije 1 (133 poena).

(2590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Lep kao lutka 🙂

J4ZZER

Meni je otpozadi prelep, sa strane, iznutra… Spreda mi nije na tom nivou. Ali verovatno su lep anfas ostavili za Septembar i 308icu

Igor

Svaki izbor naj auta za svaku godinu je za sve normalne zemlje koje imaju standard da isti i kupe,tako da će njegova eventualno visoka prodaja u Evropi njega dovesti kod nas kao polovnjaka koji je tražen.U suprotnom,džaba im ga kao i bilo koji drugi da je.

Peki

Eh gde me nade, upravo teram jedan sivi na baterije…

Zvezdan Božinović

Jedva čekam test. Mini Electric me raspametio i baš me zanimaju tvoji utisci za 208 Electric 🙂

Peki

U par reci, sjajan je, ide k’o metak dok je… pun!!!

TNT

Nemoj Peki mnogo van grada, posebno nemoj jako da pritiskaš desnu papučicu za struju, treba se i vratiti do kuće…

Peki

Situacija je pod kontrolom! Na auto put samo kada je pun „k’o oko“ , pa jos i ukoliko znam gde ga mogu dopuniti sa kojim KWh…

moron

Clio i 208 su mi mrtva trka. Svaki od njih ima ima nekih prednosti u svetu mojih vrednosti.
A čini mi se da je clio u Srbiji ipak malo jeftiniji.

J4ZZER

Clio je bas dosta jeftiniji, vise od 10%

moron

Htedoh na sajtu renoa da sada pogledam cenu za clio, kliknem, ali, piše „Cenovnik u pripremi“. Probam Captur, ali i tamo je „Cenovnik u pripremi“. Biće da nešto „redizajniraju“ 🙂

Pomponije

Evropski automobil godine, a samo četiri zvezdice na EuroNCAP testu. Izgleda da mu to nije zasmetalo…

moron

Istina je to, ali, ako pogledaš NCAP rezultate, vidiš tamo i da za zaštitu odraslih putnika 208 sa svoje 4* ima 91%, dok novi BMW serije 1 sa 5* ima 83%.
U zaštiti dece BMW je bolji ( 87 u odnosu na 86%), kao i u aktivnim bezbednosnim sistemima (72 u odnosu na 71%).
208 je „pao“ na zaštiti ranjivih kategorija ušesnika u saobraćaju ( pešaka i dr. ), sa samo 56%, gde je bolji od, recimo, KIA ceed-a.

da11

Postotci nemaju veze uopce, jer je pezo 300 kg laksi, sto znaci da kad bi se sudarili Bmw 1 i Pug 208 bolje bi prosao onaj u Bmw, ako se krecu istom brzinom. Tek od 2020 ce biti realan test gdje se svako auto sudara sa mobilnom platformom od 1400kg. Zbog toga ce proizvodjaci imati problema jer ce biti sudar od 1000kg i platforme od 1400kg, sada se simulira da se auto sudara sa potpuno istim autom. I kao drugo i mnogo bitnije je to sto im sistemi sigurnosti nisu tako dobri. Cilo na 50 km/h koci kad pijesak prelazi… Pročitaj više »

Khrlo e Romengo

I tako krenem ja da pazarim Taycan, kad ono 208, i ja šta-ću, ku-ću, nego Pežo, titula „oblige“..