1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Aston Martin Bulldog dobija novu šansu da dostigne 320 km/h
Zanimljivost dana: Aston Martin Bulldog dobija novu šansu da dostigne 320 km/h

Zanimljivost dana: Aston Martin Bulldog dobija novu šansu da dostigne 320 km/h

552
1
Podelite sa prijateljima:

Iako se period koji pokriva sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka smatra mračnim za automobilsku industriju zahvaljujući uvođenju strogih bezbednosnih zakona, kao i onih o izduvnim gasovima, u navedeno vreme svetlost dana su ugledali mnogi kultni modeli. Pričamo o egoziticima kakvi su Lamborghini Countach, Ferrari 288 GTO i Porsche 959. Malo je nedostajalo da se tom trendu priključi i Aston Martin.

Britanski proizvođač vozila je 1980. godine debitovao s konceptnim automobilom pod oznakom Bulldog i sa njim je najavio napad na svetski rekord po pitanju dostignute maksimalne brzine. Ipak, do toga nikada nije došlo, ali kako stvari stoje Bulldog će dobiti novu priliku.


Glavni cilj ovog konceptualnog automobila je bio da dostigne brzinu od 320 km/h, mada će dizajneri tvrditi da je on u stvari sposoban da stigne čak i do 380 km/h. Dovoljno je pogledati ga na jedared i odmah zaključiti da je dovoljno aerodinamičan za ostvarenje takvog podviga.

Sa visinom od samo 109 centimetara i koeficijentom otpora vazduha od samo 0,34, Bulldog je izgledao kao da brzo juri, čak i kada je parkiran. Tu su bili i određeni dizajnerski detalji koji su čudni čak i u današnja vremena. Tu recimo mislimo „gullwing“ vrata (galebova krila) koja su zauzimala i deo poda automobila.

Enterijer vozila je bio nakrcan tehnologijom budućnosti kao što su LED osvetlenje i ekrani sa komandama na dodir prsta.

Naravno, visoka brzina ne bi se mogla ostvariti bez moćnog agregata. U slučaju Bulldoga, on se nalazio u centralnoj zoni automobila. Posedovao je zapreminu od 5,3 litre iz osam cilindara raspoređenih u konfiguraciji u obliku latiničnog slova V.

On se već ugrađivao u model Vantage, gde je razvijao 473 konjske snage, ali su inženjeri ovaj put dodali dva turbo punjača marke Garrett, na koji način su povećali snagu na čak 700 „konja“.


Nažalost, ovaj koncept je testiran samo nekoliko puta. Tada je najviša dostignuta brzina iznosila „samo“ 306 km/h. Inženjeri su želeli da otkriju zašto nije brz koliko je zamišljeno, ali je Aston Martin upao u tešku finansijsku krizu koja je sprečila sve buduće poduhvate.

Milioner Viktor Gontlet je kupio određene akcije kompanije i sprečio siguran bankrot, a zatim ugasio Bulldog program. Originalni plan je zahtevao serijsku proizvodnju od 25 jedinica. Bulldog je zatim prodat kolekcionaru iz Bliskog Istoka za 130.000 britanskih funti, kako bi se otplatio barem određeni deo troškova razvoja koji su navodno dostigli cifru od čak milion britanskih funti.


Međutim, kako je firma Classic Motor Cars (CMC) nedavno postala vlasnik Bulldoga, tako je obelodanjen i plan njenog rukovodstva, prema kom je jasno da postoji želja da se koncept restaurira, i na taj način dovede u originalno stanje. Automobil će takođe pretrpeti određeni set  izmena koje uključuju i dodavanje retrovizora, kao i farbanje karoserije u tradicionalnu britansku zelenu boja umesto originalne i monotone sivo-bele.

Tako dođosmo i do početka naše priče, to jest do naslova. CMC u finalu planira da vrati Bulldog na stazu, kako bi ponova probao da dostigne 320 km/h, a zatim i da se pojavi na najvećim skupovima klasike.

Držimo pesnice!

Zoran Tomasović

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Po izgledu je spljošteni Tesla Cybertruck. 🙂