1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Chevrolet Vega Cosworth
Zanimljivost dana: Chevrolet Vega Cosworth
0

Zanimljivost dana: Chevrolet Vega Cosworth

338
0
Podelite sa prijateljima:

Čuvena britanska kuća Cosworth je tokom dugogodišnje istorije ponudila veliki broj automobila visokih performanci, kako za staze tako i za ulice. Njegov najčešći biznis partner je bio Ford, ali početkom 1970-ih godina Cosworth je uspostavio vezu sa još jednim američkim proizvođačem – Chevroletom.

Džon Delorian se tokom 1980-ih godina proslavio istoimenim automobilom, ali krajem 1960-ih godina je još uvek radio za najvećeg svetskog proizvođača General Motors (GM). U istom periodu najveća divizija kompanije Chevrolet je bila u procesu razvoja novog kompaktnog automobila Vega, sa ciljem da se napadne sve veći broj japanskih i evropskih proizvoda.

Delorian je mrzeo Vegu i smatrao je da će oštetiti reputaciju kompanije, a iako je prodaja bila više nego odlična (preko dva miliona u sedam godina) ovog legendarnog inženjera je više brinuo imidz.

Od prvog dana je ponuđen i sportski GT paket opreme. On je kopirao mnoge linije sa većeg Camara, ali se ispod haube našao samo 2,3-litarski motor sa svega 90 ks. Delorian je odobrio nekoliko specijalnih projekata sa testiranjem tehnologije.

Jedan od timova je radio na većem V8 motoru, drugi na rotacionom pod licencom NSU-a, a kompanija je kontaktirala i Cosworth da razvije maleni motor visokih performansi. On, ne samo što je trebao da pokreće sportsku verziju Vege već i da služi Opelu za auto-moto sport u Evropi. Rad je počeo 1971. godine. Prvi plan je zahtevao sniziti zapreminu motora sa 2,3 litre na dve litre uz maksimalnih 290 ks zahvaljujući izuzetno visokoj kompresiji od 12:1.

Međutim, početkom 1970-ih godina debituju novi standardi o izduvnim gasovima i Vega ne uspeva da ih zadovolji. Projekat nije bio prioritet pa je tako premijera odlagana nekoliko puta, a vremenom zakoni o izduvnim gasovima su postajali sve strožiji. Inženjeri bivaju primorani da smanje kompresiju, a to je snizilo snagu prvo na 230 ks, pa na 170 ks, 130 ks i na kraju svega 110 ks. Radi poređenja, osnovni motor u Vegi je razvijao 78 ks uz 87 ks u GT modelu. Premijera je konačno zakazana za 1975. godinu.

Sa ubrzanjem do 100 km/h za 7,7 sekundi, Vega Cosworth se pokazala brža nego BMW 2002tii i Alfa Romeo GTV. Samo jedna boja je bila dostupna i to crna, a Chevrolet se nadao ograničiti godišnju proizvodnju na 5.000 jedinica.

Ključni problem Coswortha je bila njegova izuzetno visoka cena od čak 5.916 dolara (oko 28.600 dolara u današnjoj valuti). To je bilo više nego Chevrolet Camaro sa V8 motorom i za svega 800 manje nego Chevrolet Corvette. U takvim uslovima gotovo niko nije bio iznenađen kada je prve godine samo 2.061 primerak pronašao kupca.

Za sledeću godinu u ponudi su se našle nekoliko novih boja i petostepeni manuelni menjač, ali ni to nije bilo dovoljno i samo 1.447 Coswortha je pronašlo kupce. Veruje se da je veliki broj njih stajao neprodat u salonima sve do ranih 1980-ih godina pre nego što su završili pod presom. Nagađa se da je svaki Cosworth koštao Chevrolet preko 10.000 dolara.

Do tada, dani za Vegu su bili odbrojani i tiho je zamenjena sa Cavalierom.

Zoran Tomasović

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments